Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 16.11.2013.
08:21
D. Đorđević - Vesti A

Dečak koji nije imao patike

Darko Milić, devetogodišnji dečak iz planinskog sela Roždace, 30-ak kilometara od Vranja, u neposrednoj blizini administrativne granice sa Kosovom, ne sanja eurokrem ni keks koje nikad nije probao, ne sanja ni nove farmerke ni patike koje nikad nije obuo, niti televizor jer ga nikad nisu imali u kući, ali sanja da bude odličan učenik kao i do sada, da nastavi školovanje u centralnom selu Vlase i da kada poraste izuči za doktora.

Srba, Gordana i Darko
 


- Idem u četvrti osnovne u susednom selu Stance. Danas sam dobio peticu iz matematike. Nikad srećniji nisam bio - pohvali se Darko i odlazi da donese svesku i pokaže svoj uspeh.


U kući živi sa majkom Gordanom Jovanović, mladom 29-godišnjom ženom koja ima ozbiljne zdravstvene probleme, ali nemaju para. Ima cistu na mozgu, morala bi da se operiše. Pije lekove dva puta dnevno da ne bi imala epileptične napade koji nateraju uvek suze na očima malog Darka.

Darko pomaže majci oko drva

- Trebalo bi da se operišem u Kliničkom centru u Nišu. Kako? Ko da pazi Darka? Kako da preživimo, dok se vratim i ako se vratim? Pa, nemamo novac ni za autobusku kartu, a kamoli za ostalo - širi ruke ova izmučena žena.


Otac Srba je pošten čovek, ali od jutra do mraka tokom cele godine ide u nadnicu kako bi preživeli. Jer, osim dečjeg dodatka koji je 3.000 dinara (25 evra) za malog Darka nemaju nikakvih primanja. Dobar deo godine provodi u sečenju drva za ogrev i bukvi za pilane.


- Nema me kući, a naš smisao života je Darko, njegova budućnost. Mora da se radi ako hoće da se živi. Za bolje ne znam. Drva mi utrobu pomeraju, leđa savijaju, ruke, snaga sve je to jedna žila, sajla, pa dok ne pukne biće i hleba da se prehranimo - kazuje Srba i uzima debelo uže od konoplje da izvlači posečene bukve iz doline. - Zakupim jednu bukvu od šumskog, posečem, vežem uže za buku, pa oko pojasa i prebacim je preko ramena. Onda vučem naviše i po 50 metara. Tovarim je u traktor i prodajem onima koji imaju kamione i teraju ih za Vranje - objašnjava Srba.

Prodao je dve krave za polovan traktor. Nisu imali čime da ih hrane, počela rebra da im se broje. U delu su sela gde je samo šuma, reka, pomalo zemlje za bašticu. Ovde se isključivo živi od drveta.


- Posadili smo malo baštice, ali slabo je rodilo. Eh da imamo jedan mali plastenik, imali bismo hrane. Ovako kad stignemo i šta se ima. A, desi se da ima samo hleb. Jedemo ga dva-tri dana, pa kad Srba dođe do para kupimo pasulj, krompir, sir, malo salame zbog Darka - kaže Gordana.

Gordana od kuhinje ima samo sudoperu
 


Darko, pošto otac nije kod kuće, pomaže majci u svim poslovima. Do kuće se dolazi pošto se pređe reka preko ovećih kamenova i ide gotovo klečeći zbog uspona. Jedina je kuća u tom kraju. Nemaju komšije, nema ni dece, jer je Darko jedino dete u Roždacu, selu sa još oko 30 staraca.

- Odlazimo često da pomognemo Srbi. Mi se nismo venčali, nismo imali para za to. Živimo reda radi, on se osušio od posla, ja od bolesti. Izvlačimo granje, tovarimo traktor cepanicama. Radi i Darko, šta će! Žao mu oca. Srba me juri, kaže da idem kući, boji se da ću umreti dok utovarujem drva. Desilo se par puta da padnem u nesvest zbog ciste. Po pola sata ne mogu da me vrate u život. Darko kuka, Srba psuje sudbinu, sve. … Dobar je on čovek, čestit, pošten, mrava nije zgazio. Na mene nikad ruku nije podigao. Samo viče da ne radim, da će on sve da završi, ako treba i noću će raditi. A radi, ne znam kada spava. Ustaje u mrak, dolazi u mrak - priča Gordana.

Mesečina i roditelji

Gordana bi bila najsrećnija kada bi mogla da se operiše u Nišu, a Srba bi morao da malo ostavi posao, da naprave zalihu dok se ona ne vrati i oporavi.
- Mama mora da se operiše, ja ću da pazim na kuću sa psom dok ne dođe otac uveče. Mogao bi da dođe pre mraka. Bojim se, probudim se noću, mesec kroz prozorčić pustio svetlo kao usred dana. Gledam majku, lice bledo, ne mrda, kao da ne diše, gledam oca, izletela mu ona kost kod ramena, naglo se podiže i spušta, grudi mu igraju, kao u groznici. Mnogo ih volim i oni mene. Hoću da učim, da imam knjige, da čitam, da radim, jer kako tata kaže, ko ne radi ne može ni da jede - priča Darko.


Darko je završio sa poslom, uzeo knjigu i otišao da uči u hladovini pored drvljenika.


- Bolje danju, uveče je slabo svetlo, a i majka mora da legne rano, od umora i bolesti noge je ne drže - kaže Darko.


Pre odlaska, ulazimo u kuću koja je od kamena, blata, dasaka i letvi. Popucala sa jedne strane, sa druge okrečena. Kuću Srba deli sa bratom i njegovom suprugom koji žive u Beogradu, ali su tu preko leta. Srbi je nekom čudnom deobom pripala samo jedna sobica, tri sa tri, i zajednička ostava, dva sa jedan metar. Tu ostavljaju odeću. U sobici šporet, jedan krevet i mali stočić sa dve stolice. Još dve su u tesnom hodniku, zajedničkom sa Srbinim bratom. Njih čuvaju za goste namernike.


- Svi smo ovde sirotinja, došlo neko čudno vreme, kažu stariji, poslednje, ali mene to ne interesuje. Ni Srbu! Darko je naša nada, on je budućnost. Zato se i žrtvujemo, zbog njega sve ćemo dati. Koliko god da je malo mora da je veliko - veruje Gordana.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Naša sreća, vaša zasluga!
Subota 16.11.2013. 12:11
Treba napravit neki fond za ovakve ljude sirom srbije i RS koji bi naravno trebalo da se strogo kontrolise u sta se trosi i gdje novac ide. Vidili smo svi da ima mnogo ljudi koji zele pomoc al hoce da to bude sigurno.
Subota 16.11.2013. 14:53
OOOOO Srbijo srbijo ivdiš li čuješ li narode srpski dok ti plaćaš 90 policajaca koji obezbeđuju bogate lopove deca ti umiru jer nemaju para da se leče i gladuju jer nemaju šta da jedu,a Čedica koji je u pocepanim patikama i farmericama ušao u politiku da se obogati čuvaju ga 4 policajca danju i noću na račun države i naroda a on pun para kao brod koliko je samo naplatio od zapada što im je Miloševića prodao ,,a siromašni Đilas koji beograd opljačka a takvih je u srbije na stotine koji opljaškaše milione a bolesna deca umiru i gladuju kao ovaj dečak koji ne da nema detinstvo nego danas u vreme ,Ajfona nema ni televizora oooo Srbijo i narode srpski vidišli i čuješli ,,
Subota 16.11.2013. 09:52
nekada davno,bese jedan cedica...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online