Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 16.11.2013.
11:39
rts.rs A

Srpski "plavi šlemovi" preuzeli dužnost u Libanu

Podizanjem zastave na jarbol u bazi Ujedinjenih nacija četa srpske vojske preuzela dužnost u mirovnoj misiji u Libanu. Sto trideset pripadnika Vojske Srbije, među kojima i deset devojaka, ostaće šest meseci u toj zemlji.

Srpski vojnici u mirovnoj misiji u Libanu
 

Četa Vojske Srbije, podizanjem državne zastave na jarbol u bazi UN 9-66 u blizini mesta Kafer Kela na jugu Libana, preuzela je dužnost u mirovnoj misiji UN u toj državi, saopšteno je iz Vojske Srbije.
 

Pripadnici Vojske zaduženi su za kontrolu nad teritorijom duž "plave linije" koja razdvaja teritoriju Libana od područja Metula na severu Izraela. Zadatak srpskih mirovnjaka sastoji se od organizovanja i sprovođenja motorizovanih patrola borbenim i terenskim vozilima sa ciljem da se incidenti u zoni "plave linije" spreče i "nestabilni mir održi".

Komandir čete major Srđan Radivojević kaže da su svi vojnici zdravi i dobro motivisani za sve napore koje zahteva izvršavanje dužnosti u multinacionalnoj operaciji, navela je Vojska Srbije u saopštenju.

Pripadnici Vojske Srbije, njih 130, među kojima i deset devojaka, u Libanu su angažovani u sastavu španskog kontingenta mirovnih snaga UN, gde će ostati šest meseci. Ta pešadijska četa je prva velika formacija naše vojske koja odlazi u mirovnu misiju UN, posle 1967. kada su naši mirovnjaci učestvovali u operaciju UN pod nazivom "UNEF" u Sinaju.

Prethodno je u Liban iz Srbije transportovana vojna oprema, uključujući i osam policijskih borbenih vozila "M86", tri kamiona "TAM-150" i devet vozila "puh".

Pored Libana, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani su i u mirovnim misijama UN na Kipru, u Kongu, Obali Slonovače, Liberiji i na Bliskom istoku.

POVEZANE VESTI

Subota 16.11.2013. 12:06
Нема доброг сендвича без квалитетног меса, а Србија која не може да заштити свој Народ на КосМету своје најбоље војнике зато шаље као топовско месо у Либан. Те исте УН-е су слепе и неме за окупацију КосМета, нико више и не спомиње шаренлажу од Резолуције 1244, као ни суверинитет Србије над КосМетом, али ми идемо у Либан да одржавамо мир. Знате како, Војска окупиране Државе када иде под заставом (вољом)Главног окупатора није војска Државе већ је обична вазална обавеза према сизерену!Ни 4 општине на КосМету које рекламира Крмачић - Ђурић каже не може Србија да заштити али зато идемо у Либан. Е ово више није ни банана република. ВОЈСКО, ДАЈ БОЖЕ ДА СЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ВРАТИТЕ КУЋИ, НИСТЕ ВИ КРИВИ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online