Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 27.11.2013.
06:16
B. Đokić - Vesti A

"Vesti" u bazi Žandarmerije (1): Kost u grlu terorizmu i kriminalu

Na vrletima planine Golija, iznad oblaka koji zamagljuju vidik, nalazi se najnovija baza srpske Žandarmerije. Na tridesetak kilometara od Novog Pazara, žandarmi patroliraju Golijom kako bi pružili sigurnost lokalnom stanovništvu, preventivno delovali protiv terorizma, odnosno opasnosti od vehabija, čije je prisustvo odavno poznato u ovom delu Srbije, ali i hapsili počinioce krivičnih dela i pomagali stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda.

Od dolaska nema incidenata

- Patroliramo ovim krajem bez posebne opreme. Kao klasična patrola, samo s ličnim naoružanjem. Prisustvo Žandarmerije je preventivno, kako bi sprečila krivična dela i ekstremizam. Za nekoliko godina, koliko smo prisutni, nismo imali takvih slučajeva, odnosno slučajeva ekstremizma ili teškog kriminala. Da ih je bilo, svakako bismo ih sprečili - kaže Lazar Živković.

U mestu Odvraćenica na Goliji, na 1.615 metara nadmorske visine, nalazi se objekat MUP Golija, kako je zvaničan naziv baze. Kako smo saznali u MUP Srbije, glavni razlozi da se na ovom mestu napravi baza Žandarmerije jeste ukrštanje kriminalnih puteva pošto je ovaj deo Srbije poznat kao tranzitni put za krijumčarenje droge. Takođe, ovim krajem vršljaju vehabije, koje prete lokalnom, ne samo srpskom, već i muslimanskom stanovništvu.


Tako je marta 2007. godine na planini Ninaja kod Novog Pazara uhapšena grupa vehabija koja je planirala ubistvo sandžačkog muftije Muamera Zukorlića. Mesec dana kasnije u sukobu sa Protivterorističkom jedinicom MUP Srbije u Donjoj Trnavi kod Novog Pazara ubijen je jedan, jedan ranjen, a jedan pripadnik vehabističkog pokreta je uhapšen. Pre dve godine, oktobra 2011. godine, policija je uhapsila 17 vehabija iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Vrh države je upravo zbog svih ovih dešavanja i realne opasnosti od terorističkih akcija odlučio da ojača prisustvo Žandarmerije.


Reporteri "Vesti" su prvi dobili dozvolu da posete bazu ove elitne jedinice srpske policije. U preuređenim objektima Srbija šuma u gotovo netaknutoj prirodi, na samo nekoliko metara od ski-staza dočekuju nas potpukovnik Nenad Samardžić, rukovodilac Žandarmerije i komandant objekta Lazar Živković, stariji zastavnik prve klase iz beogradskog odreda Žandarmerije koji je trenutno zadužen za ovu bazu.

Strah od ekstremista

Da postoji opasnost od vehabija i terorističkih akcija koje se obično vezuju za ovaj ekstremistički pokret, mogli smo da zaključimo iz razgovora i zabrinutosti stanovnika okolnih sela.
- Zimi smo primećivali osobe za koje pretpostavljamo da su vehabije na skijalištu na Odvraćenici i okolini. Imali su specifičnu garderobu, brade i kapice. Videli smo ih kada klanjaju. To nam je bilo čudno jer je ovo čisto srpski kraj. Kako je došla Žandarmerija, više ih nismo videli. Mnogo smo sigurniji od kad su oni ovde - kažu meštani za naš list.


- Naši glavni zadaci su zaštita života, prava i sloboda stanovnika ovog kraja. Takođe radimo na sprečavanju i rasvetljavanju krivičnih dela, a posebno terorizma i međunarodnog terorizma, trgovine ljudima, nedozvoljenog posedovanja oružja i ekploziva, kao i nedozvoljenog prelaska granice - objašnjava potpukovnik Samardžić.


Žandarmerija svakodnevno patrolira ovom planinom, gotovo na pola puta između Novog Pazara i Raške. Sela oko baze su isključivo nastanjena srpskim stanovništvom, pa tako nikakvo utemeljenje nemaju tvrdnje pojedinaca iz bošnjačke zajednice u ovom delu Srbije da oni "straše stanovništvo".


Sledeći nastavak - "Vesti" u bazi Žandarmerije (2): Pomažu i Srbima i Bošnjacima

POVEZANE VESTI

Sreda 27.11.2013. 08:52
Sve se zna ko šta radi u Novom Pazaru ali država nema onu stvar da ih pohapsi nego se igraju po šumama umesto da zavode red u gradu u kome vlada haos i gde Srpsko stanovništvo njih 20000 od 120000 stanovnika nema nikakva prava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online