Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 27.11.2013.
13:03
D. Dekić - Vesti A

Srpske "istočne veze" uskomešale Zapad

Izjava premijera Ivice Dačića da "Zapad približava Srbiju Rusiji", prilično je zabrinula diplomate zapadnih zemalja koji primećuju da Srbija ozbiljno zaokreće kurs ka Moskvi i istoku, tim pre što predsednika Tomislava Nikolića već vide kao "proruskog čoveka".

Ttrojstvo premijera: Ivica Dačić, Li Kećijang i Viktor Orban na samitu u Bukureštu
 


Beograd je posle majske deklaracije o strateškom prijateljstvu sa Moskvom pre dve nedelje potpisao i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, a simboličan početak gradnje gasovoda Južni tok novi je korak u očiglednom približavanju dve države.


U verbalnom geostrateškom pomeranju ka istoku Dačić nije stao već je istakao i saradnju sa Kinom kao spoljnopolitički prioritet. Uporedo sa tim Srbija sve više jača ekonomske veze sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Čepurin: Okrenite se Evroaziji!

Srpska ekonomija treba da se okrene Rusiji i priključi Evro-azijskoj uniji kada bude formirana 2015. godine, poručio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin na debati o perspektivama saradnje Srbije sa Evroazijskom unijom.
On je naveo da bi srpski privrednici od takve saradnje imali izuzetnu korist, jer je reč o tržištu Rusije, Belorusije i Kazahstana od 170 miliona potrošača.

- Oni na Zapadu koji kritikuju Srbiju zbog bliskosti i partnerstva sa Rusijom treba da se zapitaju zašto nam nisu ponudili takve odnose. Ja uporno govorim da je Srbiji potreban strateški partner i na Zapadu... Ali oni uopšte nisu zainteresovani - kazao je Dačić.


Da zapad Srbiju gura ka istoku, potvrđuje bivši srpski ambasador u Parizu Predrag Simić. On ističe da Zapad to ne čini svesno, već više svojim ponašanjem.


- Vidno je da Beogradu ne žele da daju opipljiv dokaz saradnje, jer osim visokih zahteva i plaćene cene Kosovom, postoji restrikcija u ekonomskim odnosima. Pokazuje se i da do početka pregovora sa EU neće doći do kraja godine zbog nemačkog Bundestaga - kaže Simić za "Vesti".

On objašnjava da ruski krediti i ekonomska saradnja sa Kinom i Emiratima stavljaju Dačića u poziciju da to kaže. Simić je potvrdio da je u zapadnom diplomatskom koru u Beogradu bilo "komešanja". Ocenio je da bi Zapad, inače generalno ugrožen od Rusije situacijom u Ukrajini i Siriji kakvu nije želeo, mogao Beogradu da odgovori novim uslovima.


- Odgovor neće biti onaj koji Dačić implicira, već možda suprotan, u vidu novih pritisaka zbog Kosova ili juga Srbije - zaključio je Simić.

Kosovo u svim poglavljima

Glavni pregovarač Srbije sa EU Tanja Miščević upozorila je da je jasno da će proces normalizacije odnosa sa Prištinom biti usko vezan za pristupne pregovore.
- Bojim se da bismo, ako Kosovo osim kroz poglavlje 35, bude horizontalno vezano za sva ostala, osim sa Briselom, o svemu morali da pregovaramo i sa Prištinom, a ne verujem da EU to želi - rekla je Miščevićeva na tribini o proširenju EU u Briselu.


Drugačijeg mišljenja je profesor Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica. On je Dačićev nastup ocenio kao neuspešan pokušaj igranja Titove igre iz vremena hladnog rata.


- Dačić i Vlada Srbije pokušavaju da se predstave Rusima kao pouzdan partner. Istovremeno od Zapada pokušavaju da izdejstvuje neke pogodnosti, ne za Kosovo, jer je dato, već možda na putu ka EU, preteći ruskim zagrljajem, i to u momentu kad Ukrajina ključa - objašnjava Koprivica za "Vesti".
 

Pruga Beograd-Budimpešta

Dačić je juče u Bukureštu pozitivno ocenio Ekonomski forum Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, i rekao da smatra da će taj skup uticati i na razvoj Srbije. On je istakao da je jedan od glavnih rezultata skupa dogovor Kine, Mađarske i Srbije o rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.11.2013. 14:02
evroazijska unija će preuzeti sav primat kada bude formirana
Sreda 27.11.2013. 14:00
samo lepa komercijalna izjava dačića...i ništa više
Sreda 27.11.2013. 17:57
Istocne veze nego kako! Od istocnih veza dobijamo iskrenu prijateljsku ruku ..od zapadnih batine i bombe. Pa sta oni misle da smo mi sado-mazo i blesav narod da se njima u potpunosti okrecemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online