Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 29.11.2013.
19:54
telegraf.rs A

Afera ukradene bebe: Majke uspavljivali, podmetali im sumnjivu dokumentaciju!

Istina o bebi-trafikingu, jednoj od najunosnijih grana kriminala, ne prestaje da potresa Srbiju. Sve je više roditelja koji sumnjaju da su im deca ukradena, a sve je više i dokaza da su im sumnje opravdane, piše telegraf.rs.

Foto: Arhiva
 

Dokumentacija koju sakuplja Udruženje “Roditelji nestalih beba Srbije” prilično je obimnija, a misteriozni nestanci i još misterioznije smrti dece sve više isplivavaju na površinu.

Sporna dokumentacija do koje je Udruženje došlo tiče se naplate troškova sahrane novorođene bebe koju potpisuje Institut za majku i dete! Prema rečima predsednika ovog udruženja Vladimira Čičarevića, nikad ni u jednom zakonu ili pravilniku bolnice nije postojalo tako nešto, što mu je i usmeno potvrđeno pre tri dana u ovoj medicinskoj ustanovi. Sporna domunetacija tiče se slučaja Gordane Krašićević (45) iz Beograda.

Gordanina ispovest koja kida dušu

Foto: Arhiva

Gordana se 15. januara 1988. porodila u porodilištu u Višegradskoj, da bi posle nekoliko sati dežurni lekar izdao nalog da se beba prebaci na Institut za majku i dete zbog navodnih zdravstvenih problema. Dete je posle dva dana proglašeno mrtvim.

- Porodila sam se u “Višegradskoj” i posle porođaja sam videla dete. Nakon toga su mi dali injekciju posle koje sam se uspavala za nekoliko minuta. Ne znam koliko sam spavala. Niko od osoblja me nije obilazio sve do sedamnaestog, kada mi je sestra dala injekciju za prekid mleka. Kad sam pitala sestru zašto to radi, rekla mi je da tako mora, jer ću taj dan biti otpuštena iz bolnice – priseća se tog nemilog dana Gordana.

- Mlada i naivna, nisam davala značaja tome što je rekla, već sam jedva čekala da se po izlasku uputim ka Institu za majku i dete da vidim svoju bebu. Posle sat vremena dala mi je otpusnu listu i saopštila da joj je žao sto mora da mi kaže da je dete umrlo. Tlo je počelo da mi se gubi pod nogama! Tog momenta se pojavio moj suprug, digao me i u naručju me izveo iz porodilišta. Sećam se, i on je plakao kao malo dete. U kolima mi je rekao da su ga tog jutra zvali da dođe u Institut i plati sahranu bebe. Otišao je i platio basnoslovnu cifru za sahranu našeg deteta – priča Gordana drhtavim glasom.

Ona godinama nije imala hrabrosti da pogleda u papire koje je dobila iz bolnice zajedno s računom za sahranu bebe. Tek pre četiri godine, kad joj je drugo dete stasalo, počela je da prikuplja dokumenta iz bolnica. Kad su joj pravnici Udruženja “Roditelji nestalih beba Srbije” rekli da postoji mogućnost da je prevarena, obuzeo ju je neprestalni nemir.

Odmotava se klupko

Foto: Arhiva

Vladimir Čičarević, predsednik navedenog Udruženja kaže da je od pravnice iz Instituta saznao da “do sada nije poznat slučaj da je institut vršio naplatu troškova mrtvačke opreme odnosno sahrane”.

- Čekam sastanak s njihovim direktorom koji se na naš zahtev ne oglašava. Tražiću zvaničan dokument s pečatom da ta klinika nije nikada imala tako nešto u praksi. Dokument koji nam je donela Gordana nas je dotukao – nismo mogli da verujemo da ljudska bestidnost dostiže tolike razmere. Dobijen je dokument pod nazivom “Sprovodnica za prenos mrtvaca”- kaže za Telegraf Čičarević.

- Na tom formularu doktor se poziva na Pravilnik o uslovima i načinu iskopavanja i prenosa mrtvaca. Na istom se nalaze pitanja koja na koja je samovoljno i samoinicijativno odgovorio sam doctor koji se potpisuje kao N. Šešlija. Frapantno je da se bolnica poziva na pravilnik o eshumaciji – dodaje on.

Čičarević ukazuje na sumnjive podatke s tog dokumenta koje možete videti na priloženoj fotografiji.

- Na pitanje br. 6 (Da li je mrtvac bio sahranjen?) bolnica kuca: DA – NE, da bi se NE prekucalo kao negativno, što u stvari potvrđuje da je odgovor DA. Pa, da li beba može da bude sahranjena pre izlaska iz bolnice?! A da je pritom pre par minuta ili sati proglađena mrtvom? Kao odgovor na pitanje broj 4. (Način na koji je utvđen identitet mrtvaca) piše da ga je identifikovao lekar. Da li je lekar rodio to dete i kako je moguce identifikovati mrtvu bebu!? Ali zato pod broj 5. na pitanje “Broj odobrenja za prenos mrtvaca i naziv organa koje je izdao odobrenje”, naravno, ne piše ništa – primećuje Čičarević.

On ukazuje na još dva problematična odgovora u ovom formularu.

- Na pitanje da li je odobrenje izdato na zahtev roditelja i da su u pratnji “mrtvaca” bili roditelji, Goradana može potvrdti da ih niko o tome nije obavestio, a kamoli da su prisutvovali ili trazili sahranu. Takođe je dobijen zvaničan dopis iz JKA “Pogrebne usluge” da ta beba nije sahranjena ni na jednom groblju kojima rukovodi ovo preduzeće – kaže Čičarević.

On napominje da je ono što hrabri građane i porodice čije su bebe ukrade je činjenica da je klupko počelo da se odmotava. Takođe, poziva građane koji sumnjaju da im je bebe ukradena da se jave na mejl udruženja – nestalebebe@yahoo.com.

POVEZANE VESTI

Petak 29.11.2013. 20:24
mora ponovo smrtna kazna da se uvede pod hitno
Subota 30.11.2013. 10:55
Policja nam izvrsava profesionalna ubistva za Mafiju,Doktori su saradnici Zute Kuce,Vojska prodaje tudju imovinu kao da je njiohova, Crkva postala izdajnicka, Politicari u sve to umesani,sede sa Klanom Osmani u sred Beograda. A ja sada je to Biznismen. Kakva BANANAAAAAAAAAAA
Subota 30.11.2013. 10:51
A ko ce da je uvede,zar ima neko u pisljivoj banani Srbiji ko misli da Politicari nisu u istom poslu. Hoce reci bez zastite Politicara,ne bi smeli ovi tako nesto. Poznato je da mnogi veliki Komunisti nisu mogli imati decu,pa su ih na ovaj nacin nabavljali. Sta mislite zasto je jos u vreme tadica odjednom zabranjeno da se dalje ispituje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online