Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.12.2013.
13:41
uns.org.rs A

UNS osudio napad, TV Mreža prekida saradnju sa SLS

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije osuđuju napad aktivista Samostalne liberalne stranke na kamermana RTV Puls iz Šilova Marka Stankovića i novinarsku ekipu ove televizije koja je snimala prilog o izborima i incidentima u izbornom procesu u selu Pasjane kod Gnjilana.

Prebrojavanje glasova nakon zatvaranja glasčkih mesta na Kosovu
 

Čuvar Opštine Vladan Aksić udarao je snimatelja Stankovića, a onda su mu se pridružilo još nekoliko osoba koje su ga tukle i šutirale, oduzele mu kameru i snimljeni materijal. Prebijeni snimatelj je zajedno sa TV ekipom slučaj prijavio Kosovskoj policiji, koja ih je potom bez ikakvog razloga zadržala u stanici policije, dok napadači nisu ni privedeni ni saslušani.

UNS i DNKiM zahtevaju momentalnu reakciju nadležnih i hitno kažnjavanje počinilaca ovog vandalskog akta, kako bi se suzbila atmosfera linča prema novinarima i medijima koja u Opštini Parteš - Pasjane vlada poslednjih nekoliko meseci.

UNS i DNKiM podsećaju javnost da su poziv na linč i obračun sa medijskim radnicima, funkcioneri ove opštine slali nekoliko puta, javno poručujući da oni novinarima ne mogu garantovati bezbednost na teritoriji njihove opštine. Takav stav lokalnih "gospodara bezbednosti", doveo je do brutalnog prebijanja Stankovića na radnom zadatku, a Kosovska policija nema snage i volje da se razračuna sa nasilnicima, već im svojim nečinjenjem pravi uslugu i direktno pomaže tako što privodi i, do kasno u noć, isleđuje žrtve ovog napada. UNS i DNKiM traže od Euleksa da pokrene istragu, kao i da obnovi slučajeve otmica, ubistava, prebijanja, kao i srkrnavljenja obeležja nestalim novinarima.

UNS i DNKiM traže da se u pregovarački proces između Beograda i Prištine uključe ova pitanja, kao i ukupan položaj i institucionalna diskriminacija kojoj su je izložena medijska zajednica na Kosovu i Metohiji.

Organizacija koja okuplja srpske medije sa Kosova, Nezavisna TV Mrežea, sa prezirom i dubokom zabrinutošću, osuđuje sraman i kukavički napad lokalnih siledžija iz Pasjana na novinarsku ekipu Radio Televizije Puls iz Šilova, kada je premlaćen njen snimatelj Marko Stanković i uništena televizijska oprema. Ekipa RTV Puls je i 1.decembra profesionalno izveštavala o toku izbora u ovom delu Kosovskog Pomoravlja, a kada je pokušala da snimi da li je i eventualno zašto došlo do razbijanja glasačkih kutija u Pasjanu, napadnuta je na zadatku.

Tokom obavljanja profesionalne delatnosti, na ekipu je nasrnula, prvo verbalno, a potom i fizički, grupa od pet – šest ljudi, za koje se pretpostavlja da su članovi Opštinskog odbora Samostalne liberalne stranke i saradnici gradonačelnika TV Mreža upozorava da su i pre ovog gnusnog napada na novinarsku ekipu na zadatku opštinske vlasti Parteša i njeni zaposleni više puta vređali, omalovažavali i ometali novinare i snimatelje RTV Puls u radu, a da je Nenad Cvetković, iako mu je to zakonska obaveza, odbijao svaki vid saradnje sa TV Mreža izražava duboku zabrinutost zbog ponašanja policije tokom incidenta i kasnije, jer do sada još nije privela napadače na ekipu RTV Puls koji, u ovom slučaju, nisu „nepoznata“, već lokalnoj javnosti dobro poznata lica.

Ovakvim ponašanjem nadležnih šalje se opasna poruka javnosti da je nasilje dozvoljeno ako dolazi od vlasti ili stranke koja je koalicioni partner kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, a da napadi na novinare predstavljaju legitiman vid komunikacije lokalne administracije TV Mreža ovim putem poziva Samostalnu liberalnu stranku da se odmah izjasni o ovom incidentu i nedvosmisleno osudi nasilje nad medijima, čak i ako dolazi od njenih bitnih članova. Do tada, članice TV Mreže: RTV Mir u Leposaviću, TV Most u Zvečanu, TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu i produkcija New Press u Čaglavici, u znak protesta i solidarnosti sa kolegama iz Šilova, prekidaju svaki oblik saradnje sa SLS-om i njenim predstavnicima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online