Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 05.12.2013.
01:12
J. L. Petković - Vesti A

Srpska zajednica pusta želja?

Srbi na Kosovu uglavnom su glasali za Građansku inicijativu "Srpska" iza koje je stala Vlada Srbije, a s ciljem da se formira Zajednica srpskih opština. Međutim, za šta su tačno glasali i kako će to funkcionisati najverovatnije se neće znati u narednih mesec dana.

Da li će Beograd ispoštovati dogovor: Srbi posle glasanja u osnovnoj školi u Štrpcu
 

Naime, Statut Zajednice je u izradi, taj dokument bi trebalo da bude poznat tek nakon konstituisanja opština, a opet, za konstituisanje opština su potrebne koalicije GI "Srpske" i drugih stranaka koje su učestvovale na izborima.
 

Trajković: Ništa bez para

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković izjavila je da "Beograd još nije definisao način na koji će finansijski podržati Zajednicu srpskih opština", što je najvažnije pitanje za njeno funkcionisanje.

 

Rada Trajković
 


- Nijedna zajednica ne može da funkcioniše bez finansiranja - rekla je ona i dodala da Beograd ne treba da računa na prihode od carine "jer će taj budžet biti sve manji", već je bolje da "za te opštine na centralnom nivou odredi neki procenat".

Pitanje je i kako će se Zajednica opština finansirati jer nije predviđena ni prištinskim ni beogradskim budžetom, a tema je, između ostalog, i gde će biti sedište - u Gračanici ili Severnoj Mitrovici? Konačno, i najvažnije - koja će tačno biti ovlašćenja Zajednice srpskih opština, odnosno da li će sve ono što je iz Beograda najavljivano kao nadležnosti zaživeti na papiru i u praksi.


Lider stranke Srbija, demokratija, pravda Oliver Ivanović sumnja da će se do januara bilo šta dešavati.


- Ništa se ne zna. Većina može da se pravi tek kad se bude ozvaničnio rezultat, a to neće biti za mesec dana. Ovo su preliminarni rezultati, onda će slediti prigovori, pa odgovori, a zatim službeni rezultati. Tek onda ide rok od 30 dana da se konstituiše skupština.

- Do tada će se održati dva-tri kruga u Briselu, pa će onda Brisel definisati ovlašćenja Zajednice. Nećemo mi to sami definisati - kao što Aleksandar Vulin i ostali pogrešno tumače i namerno dezavuišu narod - kaže Ivanović.


Njegova inicijativa, kaže, podneće prigovor jer je, kako tvrdi, na inicijativu kosovskog ministarstva lokalne administracije, smanjen broj odbornika u severnom delu Mitrovice, pa na 27.915 glasača, a Skupština opštine ima 19 umesto 21 odbornika.
Opoziciona severu Kosmeta - Demokratska stranka Srbije ocenjuje da je Zajednica srpskih opština "velika šarena laža".
 

Produžena ruka Srbije

Politički analitičar iz Prištine Iljir Deda smatra da pobeda liste "Srpska" praktično znači instaliranje Srbije po kosovskim opštinama, i da je to "produžena ruka" Srbije na Kosovu, kao i da bi trebalo da dođe do pauze u dijalogu u Briselu:
- Pauza u dijalogu bi trebalo da se napravi dok ne bude došlo do promene vlasti u Prištini nakon parlamentarnih izbora jer dijalog ne može da nastavi vlada koja nema legitimitet.

 

Vulin: Zajednicu će priznati ceo svet

- Zajednica srpskih opština biće nešto što prepoznaju i privremene institucije u Prištini, što priznaje i Brisel i Beograd i biće ustavni konstruktivni mehanizam za okupljanje Srba i veza s Beogradom koja se ne može prekinuti. Srbi će prvi put imati mehanizam prepoznat od Ustava Srbije i priznat od celog sveta. Imaćemo 10 srpskih opština i gradonačelnike koji zvanično kažu da im je na prvom mestu Beograd i niko neće moći da im zabrani pravo da se tako osećaju - kazao je Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo.

- Niko ne zna šta to znači. Zajednica nema svoj statut, nema svoje ime, nema ništa, ne znaju se njene funkcije, nadležnosti - prema tome to je jedno veliko ništa. Trenutno, kako stoje stvari više uticaja ima Pčelarski savez na zbivanja na prostoru Kosmeta. Nas se to ne tiče. Mi treba da poštujemo Ustav države Srbije - kaže poslanik DSS-a Marko Jakšić.


Ni u Briselu ni u Beogradu verovatno nisu računali na premetačinu koja je na lokalnim izborima zadesila Prištinu. Veliki gubitnik je stranka Hašima Tačija, a neočekivano pobedu u samom gradu Prištini je odnela ultradesničarska stranka Aljbina Kurtija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.12.2013. 01:19
"Međutim, za šta su tačno glasali.. najverovatnije se neće znati u narednih mesec dana." Hahaha... naravno da ne znaju za sta su tacno glasali.
Četvrtak 05.12.2013. 07:30
Ipak se zna, i jedni i drugi ce krenuti ka severu, siptari ka Mitrovici a srbi ka Beogradu, situacija ce se brzo razjasniti.
Četvrtak 05.12.2013. 10:23
Glasali za Srpsku zajednicu,koja nije formirana ni prištinskim,a ni beogradskim budžetom.Još jedna prodaja magle naivnom narodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online