Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 05.12.2013.
22:11
b92.net A

Sud: Statut Vojvodine neustavan

Ustavni sud Srbije odlučio je da pojedine odredbe Statuta AP Vojvodine nisu u skladu sa Ustavom republike Srbije. Sud je dao rok od šest meseci da se Statut uskladi sa Ustavom. U saopštenju se navodi da je ovom odlukom sud okončao postupak ocene ustavnosti Statuta AP Vojvodine.

Novi Sad

"Odlukom Ustavnog suda, koja je obrazložena na 140 stranica, utvrđeno je da nisu u saglasnosti sa Ustavom one odredbe Statuta koje se temelje na ustavnopravno neprihvatljivom konceptu da je Statut AP Vojvodine njen konstitutivni akt kojim je Autonomna pokrajina vlasna da uredi svako pitanje za koje smatra da je za nju od interesa, nezavisno od toga da li uređenje tog pitanja predstavlja isključivu ustavnu ili zakonsku materiju i da ni Ustavom nije ograničena u pogledu uređenja organizacije i međusobnog odnosa pokrajinskih organa", saopštio je Ustavni sud.

Takođe, kako se navodi, Ustavni sud je utvrdio da su neustavne i one odredbe Statuta kojima su preuzete odredbe Zakona za koje je ocenjeno da nisu saglasne sa Ustavom, kao i odredbe kojima se propisuju nove ili drugačije nadležnosti AP Vojvodine od nadležnosti koje su određene zakonom.

"Međutim, kako danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda prestaju da važe sve odredbe za koje je utvrđeno da su neustavne, a imajući u vidu brojnost ovih odredaba, Ustavni sud je smatrao da njegova ustavna funkcija da štiti ustavnost i zakonitost ne znači samo obavezu da iz pravnog poretka ukloni opšte akte koji nisu u saglasnosti sa Ustavom, već i obavezu da svojim odlukama doprinese harmonizaciji pravnog poretka u celini, te da se stoga ni na koji način ne sme dovesti u pitanje funkcionisanje AP Vojvodine i time ostvarivanje prava građana na pokrajinsku autonomiju, a što bi bila posledica pravne praznine koja bi nastala nakon prestanka važenja neustavnih odredaba Statuta."

Zbog svega toga Ustavni sud je, kako je objašnjeno, odlučio da iskoristi zakonsku mogućnost i da za maksimalni, Zakonom o Ustavnom sudu propisani, rok od šest meseci odloži objavljivanje Odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije“.

"U tom roku Skupština AP Vojvodine, kao donosilac Statuta, i Narodna skupština, kao organ koji daje prethodnu saglasnost na Statut, imaju mogućnost da Statut usklade sa Ustavom, a do isteka ovog roka Statut u celini nastavlja da se primenjuje, čime se obezbeđuje nesmetano funkcionisanje AP Vojvodine".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.12.2013. 22:29
Још један од доказа да је ДС антисрпска странка.Зашто је уставни суд ћутао у време њихове власти?
Petak 06.12.2013. 03:00
Sporo nesto pristizu jedino moguce odluke Ustavnog suda Srbije. A ocenu ustavnosti Cvetkovicevih uredbi i tzv. Briselskih sporazuma po svemu sudeci necemo ni docekati!
Petak 06.12.2013. 09:21
E tako!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online