Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Nedelja 08.12.2013.
16:48
Beta A

Vulin: Srbi će položiti zakletvu na Kosovu

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u nedelju da će novoizabrani gradonačelnici sa liste "Srpska" položiti zakletvu po zakonima po kojima su izabrani na lokalnim kosovskim izborima.

Aleksandar Vulin: U zakletvi se ne pominje Republika Kosovo, to je za nas prihvatljivo
 

"Gradonačelnici 'Srpske' će položiti zakletvu po zakonima na osnovu kojih su i izabrani. Zakletva je statusno neutralna, ne pominje se Republika Kosovo, niti bilo koje drugo određenje. To je za nas sasvim prihvatljivo. Zakletvu će položiti pred odbornicima koji su učestvovali u izboru gradonačelnika", kazao je Vulin novinarima posle sastanka sa gradonačelnicima, odbornicima i simpatizerima "Srpske" u Gračanici.


Kandidati "Srpske" pobedili su u devet kosovskih opština za gradonačelnike.


Evropa traži, a ne daje

Komentarišući medijske spakulacije da će datum početka razgovora sa EU biti pomeren sa decembra za januar, Vulin je ocenio da tih desetak dana više ili manje ništa bitno neće promeniti, ali da je bitna poruka koja se tako šalje Srbiji.


"Na taj način nama se šalje poruka da, bez obzira na to što Srbija nije odložila izvršenje nijedne svoje obaveze, neke zemlje članice EU mogu da odlože svoje obaveze prema Srbiji", naveo je Vulin i istakao da kao što Srbija ima obaveze prema EU, tako i EU ima obaveze prema Srbiji.
 

Srbi u policiji Kosova

U vezi pristupa Srba u Kosovsku policiju, Vulin je rekao novinarima da taj proces na severu još nije počeo i da se očekuje da počne naredne nedelje.

On je ocenio da odluka, čak i o kratkom pomeranju razgovora, zapravo govori da postoje neke zemlje članice EU koje ne cene sve ono što je država Srbija uradila da bi došla do te prilike i da možda ne cene ni sve ono što su Srbi na Kosovu i Metohiji uradili da bi došlo do tih razgovora.


Vulin je kazao da to eventualno pomeranje nema nikakve veze sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) i da će ona biti formirana.


"ZSO najveći uspeh srpskog naroda"

"ZSO je najveći uspeh srpskog naroda i njeno formiranje mora da se desi najdalje krajem januara ili početkom februara. ZSO je nešto što je dogovoreno i predviđeno i to je proceš koji se jednostavno više ne može zaustaviti", rekao je Vulin.


On je istakao da ZSO neće biti nikakva NVO, kako to neki u Prištini govore, nego da će ZSO imati četiri važna ovlašćenja nad zdravstvom, školstvom, ekonomskim razvojem i nad urbanim planiranjem.


Prema njegovim rečima, sva ovlašćenja preko toga, ili drugačija od toga moći će da se uspostave na osnovu odluka svake od opština članica ZSO, kao i to da svaka od opština može da se odrekne neke od nadležnosti u korist ZSO.


On je kazao da će ZSO biti onakva kakva je dogovorena u Briselu i da ono što je dogovoreno u Briselu ne može da se menja ni u Prištini, ni u Beogradu.


Vulin je ocenio da će ZSO biti dokaz Srpskog jedinstva, kao i mogućnost da se zakonski, politički i na svaki drugi način ostvari veza sa Srbijom, da se nastavi neprekinuto finasiranje života na Kosovu i Metohiji, da se ne gase radna mesta, da se ne gube škole, domovi zdravlja i da se nastavi sa gradnjom domova za decu, stare i raseljene.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.12.2013. 17:08
Jesu li ovi mozgovi zamađijani ili su stvarno uspješno položili seminare za laž i manipulacije u Briselu prije 2008.???!!!
Nedelja 08.12.2013. 19:01
Komunisticko govno,nece da kaze da se zaklinju dok svira Himna takozvanog Kosova. Alo bre jajaro,to je Srbija i zove se region Kosovo i Metohija
Nedelja 08.12.2013. 19:06
Eee Srbijo i narode naivni u koji i ja spadam jer sam glasao za SNS i verovao predizbornim lazima Nikolicu i Vucicu.Vulin je samo vojnik izdajnicke druzine zarad licnog interesa i fotelje.Kada se setim sta je govorio pre izbora,prosto nemogu da verujem da postoji takav covek djon obraz.Ali dobro,treba da platimo svi cenu jer smo verovali ovakvim izdajnicima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online