Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 09.12.2013.
14:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Šešelju presuđuje Amerika, a ne Hag

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron je otvoreno priznao u Savetu bezbednosti UN da ne zna kada će se i kako završiti suđenje Vojislavu Šešelju! U intervjuu za "Vesti", potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić tim povodom ponavlja da je sudbina lidera radikala u rukama Vašingtona i Brisela.

Milorad Mirčić, potpredsednik Srpske radikalne stranke
 








Da li ste očekivali veću podršku Šešelju u SB UN?
- Malo je onih koji su verovali da će kontinuitet kršenja međunarodnog prva od Saveta bezbednosti prestati s ovom sednicom, a još je manje onih koji su verovali da će predstavnici Srbije da zastupaju bilo kakav interes svojih građana zatočenih u Hagu. Ako se ima u vidu da su Vučić i Nikolić izdali KiM, onda je izlišno od takvih pojedinaca i takve vlasti očekivati da bilo šta učine za Šešelja.

Srbija nije ništa učinila, ali nije ni Rusija, zbog čega?
- Ne možemo zameriti zvaničnoj Moskvi i njenim predstavnicima u SB UN, imajući u vidu da je većina u ruskoj Dumi dala potpise za oslobađanje Šešelja. Ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, stalno naglašava da Rusija pomno prati dešavanja u vezi sa Šešeljem. Šta može više da učini osim da stavi do znanja da je slučaj Šešelja otvoreno kršenje osnovnih ljudskih prava. Nikad zvanična Rusija nije krila šta misli o Haškom sudu. SAD je dominantna u UN i SB, a Rusija je korektivni faktor i to nikada ne smemo da zaboravimo.

Proces u ćorsokaku

Posle ovih 11 nerazumnih godina došlo je vreme da Tribunal konačno shvati da je proces u ćorsokaku, tamnom vilajetu, odnosno da je vreme da oslobode Šešelja. Držati čoveka 11 godina u pritvoru, a da pri tome nije komandovao, niti bio na nekoj državnoj funkciji, pa čak i u situaciji kad je očito da iza toga stoji totalitarni režim SAD i EU je - nerazumno!

Koliko je izvesno da će Tribunal do zimske pauze odlučiti šta će biti sa suđenjem lideru SRS-a?
- Očigledno je ovaj slučaj odavno prevazišao nadležnosti Haškog tribunala, kao što je izašao i iz okvira zidina Ševeningena. Od samog početka taj slučaj je u isključivoj nadležnosti Vašingtona i Brisela, a nezahvalno je baviti se prognozama šta će centri globalizma da odluče.

Radikali očekuju da će Šešelj biti oslobođen. Da li bi mogao do Nove godine biti u Srbiji?
- To što mi očekujemo je logično i u skladu sa pravnim i moralnim načelima, ali to ne obavezuje Vašington i Brisel! Bilo je realno očekivati da će, što je potvrdio i predsednik suda Meron, presuda biti izrečena do 31. oktobra. Međutim, imajući u vidu da je izricanje presude bilo zakazano samo dan pre Šešeljeve krsne slave, bilo je jasno da je to samo još jedan način da mu se napakosti. Ne gubimo nadu, očekujemo da će se naš predsednik vratiti što pre, ali novostvorena pravila u Haškom tribunalu su u suprotnosti sa našim očekivanjima.

Ako se donese odluka o novom suđenju, Šešelj bi mogao da bude u zatvoru i narednih 11 godina?
- Sad smo već zašli u oblast šta bi bilo kad bi bilo, pa se već postavlja pitanje da li bi oboje sudija, Antoaneti i Latanci, izdržali tih 11 godina, jer nisu u mladalačkim godinama. Dakle, ne radi se više samo o ugrožavanju Šešeljevih prava, već bi se na taj način otvoreno atakovalo i na njegovo zdravlje. Imao je više intervencija, nekoliko njih i na srcu.
 

Obeštećenje, nego šta?

Šešelj je zatražio 12 miliona evra odštete i pored toga što zna da Haški tribunal ne isplaćuje naknade?
- Taj zahtev je izazvao veliku pažnju javnosti, ali i razočaranje vlasti koja je potpuno izgubila iz vida da je Šešelj otišao u Hag kao slobodan građanin na poziv Tribunala i to samo da bi dao izjavu. Uhapšen je na teritoriji države Holandije bez ikakvog rešenja i razloga, i s lisicama sproveden do suda. Bez ikakve odluke i pravnog osnova zadržan je u pritvoru 11 godina. Šešelj traži bezuslovno puštanje na slobodu i nadoknadu štete, šta tu nije logično?

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.12.2013. 14:12
ostao je veran svom sefu,nije se prodao kao one dve ljige! pomozi Boze da vojvodu puste kuci i vrati se u svoju Srbiju!
Utorak 10.12.2013. 21:20
Za oslobodjenje Seselja vise ocekujem od bratske Rusije, nego od nasih koji su na vlasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online