Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.12.2013.
12:25
Beta A

I Nikolić na Mandelinoj komemoraciji

Osim Baraka Obame, Fransoa Olanda, Džordža Buša, Bila Klintona, Nikole Sarkozija i mnogih drugih (sadašnjih i bivših) "svetskih" predsednika i "glavni čovek" Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće centralnoj komemoraciji prvom demokratski izabranom predsedniku Južne Afrike Nelsonu Mandeli.

Otputovao da oda počast Mandeli
 

Tomislav Nikolić je otputovao za Johanesburg gde će sutra prisustvovati komemoraciji dobitniku Nobelove nagrade za mir i borcu za ljudska prava Nelsonu Mandeli, sapštila je Predsednikova pres služba.

Uz Nikolića na komemoraciji će biti i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Komemoracija će biti održana na stadionu Soker siti u Sovetu, predgrađu Johanesburga. Odar sa telom Mandele prolaziće ulicama Pretorije.

Oko 100 državnika potvrdilo dolazak na sahranu Mandeli

Svetski državnici počeli su da stiže u Južnu Afriku gde se očekuje skoro 100 svetskih lidera na zvaničnim ceremonijama oproštaja od bivšeg predsednika Nelsona Mandele. Prisutvo je potvrdio 91 šef vlade ili države, 10 bivših lidera, 86 šefova delegacija i 75 istaknutih ličnosti. Ministarstvo nije dalo tačan spisak gostiju ali deo stranih zvaničnik treba da počne da stiže danas da odaju počas Mandeli, koji je umro u četvrtak u 96. godini.

Predsednici SAD Barak Obama, Brazila Dilma Rusef i Francuske Fransoa Oland, kao i britanski premijer Dejvid Kameron, potvrdili su da će odati počast heroju borbe protiv aparthejda prisustvom njegovoj sahrani. Dolazak je najavio i generalni

"Ej bre, neću na Mandelinu sahranu"

sekretar UN Ban Ki Mun koji će danas popodne održati govor u Fondaciji Nelson Mandela u Johansburgu. Prisustvovaće i bivši šefovi država: Džimi Karter, Džordž Buš i Bil Klinton (SAD), Nikola Sarkozi (Francuska), Luis Injasio Lula da Silva (Brazil) i drugi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel neće putovati u Južnu Afriku, a Nemačku će predstavljati predsednik zemlje Joakim Gauk. Potvrđen je i dolazak britanskog Princa Čarlsa, bivšeg prvog čoveka UN Kofija Anana, rok muzičara Pitera Gebrijela. Dalaj lama, kojem je dva puta uskraćena viza za Južnu Afriku, objavio je da neće prisustvovati ovom događaju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu neće prisustvovati sahrani, on je naveo skupe troškove putovanja u Južnu Afriku kao razlog.


Mandela je umro 5. decembra,
a biće sahranjen 15. decembra u rodnom selu Kunuu.

Cela ova nedelja u Južnoj Africi je proglašena "nedeljom nacionalne žalosti".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.12.2013. 15:38
On nezna ni ko je bio Mandela ali je bitno da on bude prisutan,po onoj videla zaba da se konj potkiva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online