Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 13.12.2013.
17:28 >> 21:17h
Beta A

Dačić - Tači: Nema dogovora!

Srpski premijer Ivica Dačić i premijer tzv. Hašim Tači izjavili su da nije postignut dogovor o pravosuđu na Kosovu na današnjem dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Dačić kaže da je to tako jer Priština ne poštuje raniji načelni dogovor da se mora uvažiti posebnost severa Kosova i da četiri srpske opštine moraju imati sopstveni sud.

Mrka kapa! Dačić kaže da Priština ne poštuje raniji načelni dogovor da se mora uvažiti posebnost severa Kosova i da četiri srpske opštine moraju imati sopstveni sud
 

Priština, po rečima Dačića, traži da taj sud obuhvati sedam opština, pa to onda nikako ne bi odgovaralo etničkoj strukturi stanovništva jer bi takav sud umesto  srpske većine predstavljalo oko 70 odsto albanskog stanovništva.

Dačić je rekao da će pregovori o tome da se ipak postigne nagodba do ponedeljka,

kada visoka predstavnica EU Ketrin Ešton podnosi izveštaj savetu ministara, biti nastavljeni u ravni stručnjaka. On je još naglasio da je važno podsetiti na ono što je pri potpisivanju sporazuma Beograd-Priština bila rekla i Ešton - da je osnov sporazuma da se mora uvaziti posebnost četiri opštine severa Kosova.

Upitan da oceni to što se, uprkos dogovoru o policiji većina policajaca koji su se prijavili da rad u novoj policijskoj strukturi, nisu prošli test podobnosti, Dačić je rekao da je to novi dokaz da Priština ne poštuje dogovor jer "to znači da se time nije poštovao ni zakon o amnestiji".

Tim zakonom ne bi mogli u policiji da rade samo oni za koje se dokaze da su počinili teške zločine, objasnio je Dačić.

Zamoljen da kaže da li će izostanak dogovora o sudstvu imati nepovoljan učinak na izveštaj Ešton savetu ministara EU u ponedeljak i utorak, on je rekao da je nepobitna činjenica da je u dijalogu s Prištinom postignut ogroman napredak i da se to nikako ne može zanemariti.

Upitan da li je moguće da Srbija zbog toga ne dobije datum pregovora o članstvu, on je rekao da je dogovor, i primena tog dogovora s Prištinom, i pravljen zato da se Srbima obezbedi temeljna zaštita njhovih interesa.

- jako je važno da Srbi na Kosovu znaju ko im sudi i koja ih policija brani, kazao je Dačić.

S druge strane, Hašim Tači je rekao da je ovo bio konstruktivan sastanak i da postoji puna saglasnost o potpunom poštovanju kosovskog pravosudnog sistema. Kosovski premijer je novinarima u Briselu kazao da će stručna tela nastaviti da rade na rešavanju preostalih tehničkih pitanja.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU počeo je jutros nešto pre 10 časova.

POVEZANE VESTI

Petak 13.12.2013. 18:23
Ništa ne brinite Šiptari - Dačić će vam ubrzo popustiti. On je kao i Nikolić - muško na dan-dva i gotovo, a onda je kapitulant.
Petak 13.12.2013. 21:04
DOK SE DAČIĆ "NATEŽE" SA TAČIJEM OKO PRAVOSUĐA OD SJUTRA SE NAPLAĆUJE CARINA NA JARINJE I BRNJAK....... IZDAJNICI RODA SVOGA...SVE IM..............!!!!
Petak 13.12.2013. 21:03
..opustite se i uzivajte vikend a vec do utorka ce i to biti prihvaceno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online