Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 14.12.2013.
18:55
Srna A

"Od kad je OVK pobila mladiće u Peći zamire srpstvo"

Pre 15 godina, na dan 14. decembra, dvojica maskiranih terorista takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) su hicima iz automatskog oružja ubili šestoricu srpskih mladića u kafiću "Panda" u blizini Gimnazije u Peći.

Peć, grad u zapadnom delu Kosova
 


Ubijeni su Ivan Obradović (15), Dragan Trifović (17), Vukosav Gvozdenović (18), Zoran Stanojević (17), Svetislav Ristić (17) i Ivan Radević (25).

"Prvi metak je pogodio Ivana. Vapaj 'sine moj' njegovog oca Lazara, koji se slučajno zatekao u jedinom, omiljenom i sigurnom okupljalištu mladih u Peći, kao da i danas odjekuje gradom podno Prokletija", priča Ranko Jokić, jedini Srbin u Patrijaršijskoj ulici u gradu na Bistrici.

Pročitajte sve što smo pisali o OVK OVDE

On kaže da porodice streljane srpske mladosti i dan danas pitaju ko je i s kojim motivom naručio ubistvo i zašto je velom tajne obavijen jedan od najstrašnijih zločina.

Kancelarija zahteva rasvetljavanje zločina

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo je zatražila od međunarodne zajednice da počne da rasvetljava zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju, Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozoravala je i nastaviće da upozorava sve dok "svi zločinci na Kosovu i Metohiji ne dobiju ime i prezime i zaslužene kazne".

"Jer, kako je ubistvo šestorice mladića u Peći bilo uvod za pogrom posle koga u Metohiji gotovo da nije ostalo Srba, tako svaki zločin u kome nema osumnjičenih i okrivljenih predstavlja opasnost od ponavljanja nasilja", ocenila je Kancelarija u saopštenju.

"Zašto, zašto i zašto su jedine reči koje mi odzvanjaju, s kojima se budim i noćim. Ta mladost, nedužna, ubijena je samo zato što su zločinci osmislili da se samo masakrom može miran suživot Srba, Albanaca i muslimana u Peći pretvoriti u pakao. Uspeli su. Tog crnog 14. decembra počeo je pogrom, počelo je raseljavanje, počelo je odumiranje Srba u Peći", priseća se Jokić, i apeluje na Pećance da ne zaborave ovaj zločin.

Porodice ubijenih mladića godinama nisu mogle da obiđu pećko groblje, pa je tako Ljuba Ristić posmrtne ostatke svog Svetislava preselio 2000. godine na Bežanijsko groblje u Beogradu, a Slavica i Lazar Obradović mrtvog sina Ivana na groblje u Baru.

Albanski ekstremisti su sredinom 2008. godine porušili nadgrobne spomenike i tako još jednom oživeli nezarasle rane.

Na dan sahrane ubijenih srpskih mladića u gradu nisu radile ustanove i prodavnice, Albanci su se povukli u kuće, a prisustvo snaga policije bilo je vidljivo. Pred gotovo 15.000 ljudi na centralnom gradskom trgu opelo je služio tadašnji patrijarh Pavle.

POVEZANE VESTI

Subota 14.12.2013. 19:15
Дивље,погано,одвратно,крвожедно племе коме није место на европском континенту него у некој афричкој џунгли.А пијани коферџија само нека иде у Брисел да се дружи са својим побратимом Тачијем...
Subota 14.12.2013. 19:54
Nikad ne bih sudio Srbinu ni za 1 ubistvo dok ne vidim RECIPROCITET. Srpska vlada bi imala pravo na to od sad, ali pitanje je koliko im ne pada na pamet ili koliko su blokirani od onih kojima služe kao vazali Zapada i SAD-a. Žalosno je vidjeti da su manastiri srpski danas u rukama Šiptara, kao što je Zapad dao Skadar Šiptarima 1912. i ostrva na kojima su crkve i manastiri Balšića što su Šiptari već dobrim dijelom zbrisali s lica zemlje. Šiptari su najveće štetočine. Gori su od skakavaca!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online