Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 14.12.2013.
21:35
b92.net A

"EU da ne dozvoli da budemo talac Prištine"

"Ako želimo nastavak normalizacije odnosa i bržu dinamiku, neophodno je da Srbija dobije datum", kaže za B92 predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM
 

Milovan Drecun je za Radio B92 kazao da nema dileme da će se razgovori na relaciji Beograd - Priština nastaviti kako bi se stavovi približili. On je, takođe, izrazio uverenje da će biti postignuto rešenje za pravosuđe, kao i da će se ući u nove teme, kao što su imovina, položaj SPC, povratak proteranih.

Pročitajte sve o dijalogu Beograda i Prištine OVDE

Uoči izveštaja koji će Ketrin Ešton podneti Savetu ministara Evropske unije početkom sledeće nedelje u Briselu, od kojeg zavisi zakazivanju međuvladine koferencije, Drecun ističe da je najvažnije da EU ne dozvoli da Srbija bude, kako kaže, "talac, ambicija Prištine", i da se postignu jednostrana rešenja koja bi bila isklučivo u korist Albanaca, i koja bi bila iskorišćena u narednom periodu za nova uslovljavanja.

"To je besperspektivan put. Ako želimo nastavak normalizacije odnosa, i bržu dinamiku, neophodno je da Srbija dobije datum, ne da bi bila nagrađena, već da bi se stvorio normalan okvir od strane Prištine za dalju normalizaciju odnosa", smatra Drecun.

"Evidentno je da Priština u periodu implementacije Briselskog sporazuma, nastoji da postigne potpuno drugačija rešenja od onih koja su dogovorena, i da samo Priština profitira od toga. Neprihvatljivo je ne samo za Beograd, nego ako imamo u vidu budućnost celog tog posla koji se zove normalizacija odnosa BG - PR, da rešenja koja će se postići budu jednostrana, odnosno samo u korist jedne strane", kaže Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, je, međutim, mišljenja, da će ipak doći do kompromisa između dve strane. On veruje da će do kompromisa doći kada prođe ovaj "vremenski zajtnot, u kome Srbija očekuje pozitivan izveštaj Ketrin Ešton, i da konačno dobije datum za početak pristupnih pregovora".

"Nakon toga mislim da će Priština biti mnogo konstruktivnija, što ne znači da će odustati od pokušaja da uvek prekroji neka već postignuta rešenja", upozorava Drecun i dodaje da ćemo ući u period koji će biti manje turbulentan.

POVEZANE VESTI

Subota 14.12.2013. 21:46
Hoće kako ne, najvne budaletine!
Nedelja 15.12.2013. 13:49
Drecune,kakav je taj stan u Beogradu koji si dobio dok si se guzio picoustom?Jel novogradnja?
Nedelja 15.12.2013. 13:38
Naslov je pogresan ! Treba da glasi ovako : EU i domaci "ZLIKAVCI" da ne dozvole da budemo talac Pristine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online