Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 18.12.2013.
10:20 >> 14:38h
Beta A

Prištinski mediji: Eštonova laže

Izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Prištini je dobio negativne ocene, piše prištinska štampa.

Koha: Beograd nije zaslužio datum, a Kosovo ostalo bez ičega
 

Sadržaj izveštaja posrednice u razgovorima Beograda i Prištine je šokirao zvaničnu Prištinu, a prema pisanju dnevnika Koha ditore, evopska zvaničnica je u izveštaj uključila i neistine. Motiv za takav izveštaj, kako piše list, je bilo opredelenje da Srbija po svaku cenu dobije datum početka pregovora.

Neimenovani zvaničnik Vlade Kosova je naveo da nije onako kako je opisano u izveštaju. On je rekao da ne zna da li je trebalo po svaku cenu da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU, ali da je izveštaj bacanje prašine u oči.

Dnevnik je pokušao da dobije izjave zvaničnika Kosova koji su bili direktno uključeni u razgovore, ali ni Bljerim Šalja, koji je koordinator ekipe za pregovore a ni Edita Tahiri nisu odgovarali na telefonske pozive.

Dnevnik Tribuna piše da kao što se očekivalo, Kosovo nije dobilo nikakvu "nagradu".

Ešton je 16. decembra vladama članica EU dostavila izveštaj o Srbiji u kojem naglašava da vlasti u Beogradu zaslužuju da u januaru počnu pregovore o članstvu u EU, jer su ispunile sve uslove, posebno kad je reč o primeni aprilskog sporazuma o sređivanju odnosa s Prištinom.

Iljir Deda: Neke od netačnosti

Politički analitičar iz Prištine Iljir Deda ocenio je da u izveštaju visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton ministrima spoljnih poslova Evropske unije "ima mnogo materijalnih grešaka" i da je "on bio friziran".

Deda je rekao da je vrlo pažljivo pročitao izveštaj Eštonove o pregovorima Beograda i Prištine i ocenio da u njemu ima mnogo netačnosti.

"Recimo oko izlaska (Srba) na (lokalne) izbore. U izveštaju piše da je izašlo 30 odsto u Leposaviću, dok je prema rezultatima CIK-a izašlo 23 odsto. Ili, recimo, u izveštaju piše da je 3. novembra u severnoj Mitrovici bilo malih problema, dok je istina da svi mehanizmi na severu nisu uspeli da obezbede slobodan izlazak i slobodno glasanje", kazao je Deda.

Prema njegovim rečima, ne stoji ni konstatacija da su rasformirane stare struktura bezbednosti i pravosuđa na severu i izvršena njihova integracija u strukture Kosova, pošto je samo 16 pripadnika MUP-a Srbije do sada integrisano u Policiju Kosova.

Prema njegovim rečima, ni učlanjenje Kosova u regionalne forume ne ide kako treba i nije onakvo kako ga je predstavila Ketrin Ešton. "Realnost je drugačija od izveštaja. Tokom 2012. godine Kosovo je trebalo da bude članica 41 regionalne organizacije i to se nije dogodilo. Mnoge od tih organizacija ne uzimaju uopšte u obzir sporazum o fusnoti, odnosno o regionalnomcpredstavljanju Kosova", rekao je prištinski analitičar.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.12.2013. 10:35
Шиптари! Најбоље би било да ви тај Еулекс отерате силом.
Sreda 18.12.2013. 10:54
Samo neka se svađaju međusobno. S medija neka pređe na lično, s ličnog na države i ideologije, a s toga na savez i narod i GOTOVA saradnja Šiptara i Zapada. Oboje propadaju, Istok jača, pa dako u Srbiji za koju godinu dođu nove snage i priključe se na ono što je BUDUĆNOST, a ne na ono što je prošlost kao EU koja se održava na infuziju i aparate.
Sreda 18.12.2013. 16:51
Oво са тобоже незадовољним Шиптарима нам се смишљено потура јер је познато да смо дебили и да ће бар 80% наивних Срба осетити велику милину око срца и љубав према прелепој Кетрин. Велика већина већ сада се осећа поноснима што гаји капитуланте и преваранте. До сад су у Влади седеле махом сецикесе а сада, видимо, и сецикупуси који безскрупулозно државним, скупим немачким, лимузинама транспортују исти до својих ПВЦ бурића. Чуди ме да и неки министар није погинуо у акцији крађе испуцаних чаура код Чачка.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online