Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.12.2013.
11:10 >> 17:45h
Beta A

Voda u Užicu nije za piće! "Spasilac" Knjaz Miloš

Republička sanitarna inspekcija saopštila je danas da je zbog porasta algi zabranila upotrebu vode za piće i pripremu hrane sa vodozahvata Vrutci sa koga se snabdeva najveći broj potrošača u Užicu.

Foto: Ilustracija

Za ostale sanitarne potrebe voda sa Vrutaka može se koristiti, za kupanje i kao tehnička voda, objavljeno je nakon sinoćnjeg zasedanja Štaba za vanredne situacije u Užicu.

Štab je naložio mere za prevazilaženje problema i tokom jutra u Užicu su raspoređene pokretne cisterne sa vodom na tridesetak mesta u gradu. U gradu su naložene mere za normalizaciju snabdevanja flaširanom vodom koja je nestala sa rafova ovdašnjih trgovina.

Doktorka Snežana Janjić iz Zavoda za javno zdravlje Užice izjavila je da je na osnovu dodatnih analiza koje je izvršio institut Batut u Beogradu naložena zabrana usled porasta algi u vodi za piće.

"Fenomen cvetanja algi je neuobičajen za ovog doba godine, ali s obzirom na klimatske prilike i to da je jezero Vrutci stajaća voda stvoreni su uslovi za ubrzan razvoj algi i porasta u vodi za piće", kaže Janjić uz podatak da je Zavod uzorkovao vodu 14. decembra ove godine.

Zavod za javno zdravlje nema potvrda o povećanju obolelih u gradu tako da se može reći da nije došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja stanovništva koje se snabdeva vodom sa vodozahvata Vrutci, navela je Janjić. Užičani se bez smetnji mogu snabdevati vodom sa izvorišta Potočanje i izvorišta Živkovića Vrelo, rečeno je novinarima u Štabu.

Batut: Voda iz jezera Vrutci higijenski neispravna

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je pijaća voda koja se distribuira iz jezera Vrutci kod Užica higijenski neispravna, jer zdravstveno bezbedna voda za piće ne sme da sadrži alge.

U saopštenju se navodi da se, prema odluci republičke Sanitarne inspekcije zabranjuje u Užicu zabranjuje korišćenje vode za piće i pripremu hrane, dok se može koristiti kao sanitarno-tehnička voda.

Stanovništvo treba da se ispravnom vodom snabdeva iz alternativnih izvora vodosnabdevanja (cisterne, flaširana voda i izvorišta vode čija je ispravnost utvrđena).

Upozorava se da cijanotoksini, čije je prisustvo utvrđeno nakon analiza uzoraka vode u Užicu, pri dugotrajnoj izloženosti mogu biti iritant kože i sluzokože, a mogu delovati toksično na jetru i nervni sistem.

Knjaz Miloš će snabdevati vodom bolnice i vrtiće u Užicu

 

Kompanija Knjaz Miloš saopštila je da će bolnice i dečje vrtiće u Užicu snabdevati dovoljnim količinama vode tokom zabrane korišćenja iz gradskih vodovoda u tom
gradu. Kako je rečeno agenciji Beta, do kraja nedelje bi trebalo da stigne prvi paket pomoći od 9.000 flaša vode te kompanije. Menadžer korporativnih poslova  kompanije Knjaz Miloš Bogdan Komlenac rekao je da će u najkraćem roku biti isporučena mineralna voda, kao i "Akva viva" (Aqua Vivu) najmlađim i najugroženijim Užičanima.

Crveni krst Srbije uputio je opremu za delovanje u nesrećama Crvenom
krstu Užica, kao i 14 rezervoara za vodu od po hiljadu litara i 200
bidona za vodu od 15 litara.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online