Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 29.12.2013.
20:06
rts.rs A

URS: Građanima odgovara decentralizacija

Potpredsednica URS-a i predsednica beogradskog odbora stranke Suzana Grubješić rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da neposredan izbor gradonačelnika i odbornika ne odgovara strankama i centralama koje hoće da kontrolišu ko će predstavljati stranku u lokalnom parlamentu. Grubješić je istakla da to odgovara građanima, koji bi na taj način dobili šansu da izaberu dobru ličnost za predstavnika.

Suzana Grubješić, potpredsednica URS-a
 

 

Predlozima zakona koje su Ujedinjeni regioni Srbije podneli Parlamentu, osim ostalog, predviđa se neposredan izbor gradonačelnika. URS predlaže i izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji, kako bi Vršac, Kikinda, Bor i Pirot mogli da dobiju status grada, kao i zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara.

O izborima odlučuje SNS

Kada je reč o vanrednim parlamentarnim izborima, Suzana Grubješić jer rekla da je rekonstrukcija samo prelazni period i da će o izborima odlučiti najveća stranka, SNS. "Mi procenjujemo da će se to desiti najkasnije početkom marta i da će se, najverovatnije, spojiti beogradski i republički izbori", kaže Suzana Grubješić.

Govoreći o izborima u Beogradu, istakla je da se Beogradska inicijativa integriše u gradski odbor stranke i da je važno da se pred Beograđane izađe sa jasnom politikom i kredibilnim kandidatima za odbornike. "Očekujem da izbori privuku veliku pažnju i da od građana Beograda zavisi ko će voditi prestonicu", ističe Suzana Grubješić.

"Da ne bi bilo sumnje zašto to radimo ponovo, da podsetim da smo mi 2011. godine prikupili pola miliona potpisa za direktan izbor gradonačelnika. Sada smo to proširili i na odbornike", kaže Suzana Grubješić.

Kako je rekla, jedino se predsednik Republike bira direktno, a sve ostale biraju stranke koje predlažu liste, i ta nepravda bi konačno trebalo da se ispravi.

Potpredsednica URS-a ističe da se sve stranke zalažu za decentralizaciju, ali da je vreme a pređu sa reči na dela.

"Ovaj predlog da četiri opštine dobiju status grada ne košta ništa. Već su bile razne peticije, građani su se izjašnjaljavali o tome. A treći zakon uvodi pravičniju raspodelu između Republike, pokrajine i lokalnih samouprava", objašnjava Suzana Grubješić.

Govoreći o početku pregovora Srbije sa EU, Suzana Grubješić je rekla da je to dobra vest i da ne zna zašto bi neko bio protiv toga da Srbija dobije šansu da se transformiše u modernu zemlju.

"Najranije kada bismo mogli a uđemo u EU je 2020. godina, mada mnogi kažu da je to preambiciozno. Ali do tada moramo da znamo šta mi radimo ovde i kako da završimo ovu našu mučnu tranziciju kojoj ne vidimo kraj još uvek", kaže potpredsednica URS-a.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.12.2013. 20:18
Ma, dabome! Grubjesicka dobro zna sta gradjanima srbije "odgovara". Ona bi da nastavi sa - decentralizacijom! Sta je na redu? Vojvodina, Raska oblast, Negotinska krajina, Presevo i Bujanovac, Bosilegrad... ? Ko vas ne zna, skupo bi vas platio!
Nedelja 29.12.2013. 20:52
srbima jedino odgovara da skinu izdajnike sa vlasti i povedu boj za oslobodjenje od okupatora.
Nedelja 29.12.2013. 21:44
Zadrigla i obolela naduta ministarka Ne bih je ebao ni posle 20 piva a ona upravlja srbistancima..e tugo moja Srpska, na sta si spala.. Sluzba vam i ono malo mozga popila
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online