Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 31.12.2013.
01:12
J. ARSENOVIĆ - B. RAJIĆ- Vesti A

Hag tera Šešelja u smrt

Haški optuženik Vojislav Šešelj nedavno je operisan od karcinoma debelog creva, da bi ovih dana bilo ustanovljeno da će lider Srpske radikalne stranke zbog metastaza na limfnim čvorovima morati da bude izložen i hemioterapiji. Po svemu sudeći, ni teško zdravstveno stanje Vojislava Šešelja koji se duže od 11 godina nalazi u pritvoru Tribunala, ne ubrzava njegov povratak u Srbiju, gde bi do izricanja presude mogao da se adekvatno leči.

Nema puštanja na slobodu: Vojislav Šešelj
 

I dok u SRS-u kažu da su politički razlozi ti koji njihovog lidera drže rekordno u pritvoru, vlasti u Srbiji tvrde da su spremne da ponude garancije za Šešeljovo puštanje na privremenu slobodu, kako bi mogao da se leči u Srbiji, ako za to postoji zakonski osnov. Prvi korak, tvrde, ipak mora da napravi sam Šešelj, tako što će podneti zahtev za to.
 

Zamena teza

Na pitanje da li je zahtevom za izuzeće sudije Šešelj i sam doprineo da mu se izricanje presude dodatno prolongira, Šarović odgovara da je zamena teza.
- Nije Šešelj kriv što mu Tribunal nije obezbedio objektivnog i nepristrasnog sudiju. Stavite se u situaciju da ste nevini a da vam neko kaže nemoj tražiti zamenu sudije koji smatra da su svi optuženi u Hagu krivi, jer ćeš dobiti 15 godina i s obzirom na godine koje si proveo u pritvoru odmah ćeš izaći. Zašto bi Šešelj pristao da bude osuđen nevin i da mu presudi neko ko je očigledno pristrasan - odgovara pitanjem Šarović.

- Srpskoj vlasti su ruke vezane, jer drugi mehanizam da se Šešelj vrati u Srbiju na lečenje ne postoji. On mora da se obrati Vladi Srbije sa zahtevom da država da garanciju za njega. I to bi jednoglasno bilo odobreno. On to nije želeo da uradi ni ranije za vreme bivše vlasti, a ne želi ni sadašnjoj vladajućoj garnituri da se obrati.

Takva je procedura, drugačije nije moguće - kaže izvor "Vesti" iz Nemanjine 11.
Član pravnog tima koji pomaže Šešelju i zamenik predsednika SRS-a Nemanja Šarović, međutim, kaže da država nije uradila niti je spremna da uradi bilo šta kako bi zaštitila ljudska prava lidera radikala.


- Neću da ulazim u tu perfidnu igru koju podmeću vaši neimenovani izvori, jer se svodi na to da je kriv Vojislav Šešelj. Da je kriv što je živ, što je otišao dobrovoljno, što mu uskraćuju sva prava! Država je ta koja ga je odvela u Hag i glavni razlog što je on tako dugo bez presude je politički. Ćutanjem i nečinjenjem režim čini sve što je moguće da Vojislav Šešelj bude što duže zadržan u haškom kazamatu - navodi Šarović za "Vesti".
 

Zabrinuti: Jadranka Šešelj sa vrhom SRS-a
 

Da je ponašanje Tribunala u slučaju Vojislava Šešelja skandalozno smatra i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić.
- Ovo što se dešava je ogroman skandal, ne postoje reči kojima može da se opiše. Ne postoji opravdanje. Niko u Tribunalu, ni Bramerc, ni predsednik suda, nemaju ni reč opravdanja jer se već skoro 11 godina ne izriče presuda - kaže Ljajić za "Vesti".
 

I dalje se brani sam

Na pitanje da li su ljudi iz pravnog tima savetovali Šešelju da se obrati državi sa zahtevom da mu da garancije, pogotovu sada kada mu je drastično ugroženo zdravlje, Šarović podseća da se njihov lider brani sam.
- Mi njega ne savetujemo, već radimo po njegovom nalogu, pomažući mu u pripremi odbrane - kaže sagovornik "Vesti".
On tvrdi da je, osim ovog poslednjeg zahteva kada je tražio da se suđenje obustavi, a on odmah pusti na slobodu, lider radikala i ranije tražio puštanje na slobodu, ali je uvek bio odbijen.

Početkom ovog meseca prilikom podnošenja redovnog izveštaja u Savetu bezbednosti UN i predsednik Haškog tribunala Teodor Meron priznao je da ne zna kada bi se moglo završiti suđenje Šešelju.


- Novi sudija u procesu protiv Šešelja trenutno se upoznaje sa predmetom i raspravno veće će nakon toga odlučiti kako da nastavi postupak - rekao je Meron.


Nakon što je na zahtev Vojislava Šešelja komisija Tribunala odlučila da iz sudskog veća izuzme danskog sudiju Frederika Harhofa zbog opasnosti da bi on mogao biti pristrasan i neobjektivan pri izricanju presude, sud je 13. decembra odlučio da se postupak protiv predsednika SRS-a nastavi od trenutka proglašenja pretresa završenim. Ali, tek kada novi sudija koji je zamenio Harhofa Senegalac Nijang bude upoznat sa spisima.


- Novi sudija je rekao da će mu trebati šest meseci da se upozna sa spisima. Kako je moguće da se čovek upozna sa tolikim materijalom, a to je više od 100.000 stranica pisanog materijala, dok je sudijama koje su od početka bile upoznate sa predmetom trebalo 20 meseci da većaju da bi donele odluku - pita se Šarović.


Podsetimo, Vojislav Šešelj dobrovoljno se prijavio Haškom tribunalu 24. februara 2003. svega desetak dana nakon što je optužnica protiv njega objavljena. Tužilaštvo Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije ga tereti za zločine nad civilima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Antoneti: Pustiti ga u drugu državu?!

SRS je u stavu sudije Žan-Klod Antonetija takođe pronašao dokaze za nesumnjive političke razloge utamničenja njihovog lidera. Pomenuti sudija je u takozvanom izdvojenom-saglasnom mišljenju podsetio da bi prema Međunarodnom paktu o građanskim političkim pravima u slučaju da bude pušten na privremenu slobodu, Šešelj imao pravo da se bavi politikom.
Radikali kažu da je Antoneti predložio da bi to moglo biti izbegnuto tako što bi se on eventualno pustio u neku drugu državu, a ne u Srbiju!

 

Jadranka: Voja je psihički stabilan

Hemioterapija će trajati od četiri do šest meseci, a predsedniku srpskih radikala će danas biti saopšteno koji će tip hemioterapije biti primenjen, intravenozno ili tabletama. Jadranka Šešelj je izjavila da je njen suprug to saznanje bolje prihvatio od nje.
- Iako mnogi pacijenti u takvim situacijama imaju psihičkih problema, on je to racionalno prihvatio i neverovatno je stabilan. Veći problem imam ja, haos mi je u glavi - rekla je supruga lidera SRS-a.


Vučić i Nikolić ne nude pomoć

- Nikad nas nije niko od njih pozvao i mi ništa časno i ljudski i ne očekujemo od njih - odgovara Šarović na pitanje da li su ih nakon saznanja o bolesti, zvali čelnici Srbije, kumovi i nekadašnji prvi Šešeljevi saradnici, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić i ponudili pomoć države.
- Za ovih pet godina oni su prešli put od srpskih patriota i nacionalista do evrofanatika. Postali su ideološki klonovi LDP-a i DS-a - dodaje Šarović.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.12.2013. 01:31
Seselj je najveci Srbin danasnjice. Jedini autenticni heroj srpskog naroda na braniku Otadzbine.
Utorak 31.12.2013. 01:56
U politickom , i ljudskom smislu podrzavam Seselja ima moju punu podrsku.Taci , Gotovina itd su na slobodi a Seselj u zatvoru vec deset godina bez presude.Gde je tu pravda?Uostalom da ima pravde Vesli Klark , Klinton ostali zlocinci bi trebalo da budu u Hagu.
Utorak 31.12.2013. 06:39
Nikolic velicanstveni i Vucic su najveci izdajnicic koje je Srbija imala.Gori i od Djindjica,Tadica,Cede...fotelja im je najvaznija u zivotu,za Dacica da ne govorim.Procice i njihovo vreme,unuci ce ih se stideti.A Seselj je donekle sam kriv jer je verovao ljudima koji imaju djon obraz.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online