Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 03.01.2014.
13:03
J. L. Petković - Vesti A

Zajednica opština politički marketing?

Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) se oteglo, a njen statut još nije poznat. Taj dokument, koji bi trebalo da potkrepi ili razbije predrasude šta su zapravo ovlašćenja ZSO, biće poznat javnosti tek kada se konstituišu sve skupštine opština (izglasane na novembarskim izborima).

Neizvesnost traje: Pripadnici Kfora na mostu koji deli severni i južni deo Mitrovice
 

To je opet zapelo na severu KiM zbog žalbe Prištine Briselu (Priština insistira da se poštuje procedura kosovskih zakona i stave obeležja kosovske državnosti) i stoga i ne čudi da mnogi Srbi sa Kosova sumnjaju da će Zajednica, koja je bila glavna mantra Vlade u Beogradu da podstakne izlaznost na izbore, imati bilo kakva ovlašćenja.

Nova prevara

- Ovo je samo još jedna u nizu prevara po pitanju Kosova. Podsetiću da je tokom 2012. SNS u kampanji zajedno sa svojim satelitima govorio protiv Borkovih sporazuma, a otišli su dalje i dublje. To je samo niz laži i prevara - poručuje Marko Jakšić.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda, koji je izašao na izbore i Marko Jakšić, poslanik Demokratske stranke Srbije u srpskom parlamentu, koji je odbio da učestvuje u takvim izborima, daju gotovo identičnu ocenu da je priča Beograda o ZSO - politički marketing.


- U Srbiji se u lepom svetlu predstavlja da je Beograd konstruktivan, da traži rešenje, da želi da reši problem i unutar srpske zajednice i odnosa Srba na Kosovu i Prištine, a gubi se iz vida da se pomalo pitaju i Priština i Brisel. Sada su stvorena velika očekivanja u svim oblastima, međutim ukoliko se to ne realizuje stvoriće se velika depresija. Plašim se da je priča o ZSO bila više politički pamflet - kaže Ivanović.

Dogovor da se poštuje

Dragan Jablanović poručuje da će ZSO imati svoje organe i predsednika i ostale komisije. Njeno funkcionisanje je u skladu sa briseslskim sporazumom i svim evropskim standardima.
- Mi smo prihvatili da dogovor u oblasti policije, oko izbora i sudstva, koji nije još finalizovan. Možda će i statut ZSO imati sitne ispravke, ali to suštinski mora da bude tako kako smo se dogovorili, u suprotnom nećemo prihvatiti - kaže Jablanović.

Na temu statuta, on dodaje da "ne zna postoji li tajni statut ZSO, ali da svima mora biti jasno da je nemoguća tajna implementacija ZSO". Marko Jakšić smatra da je ZSO prazna priča, jer "ne postoji ni u Ustavu Srbije ni u Ustavu samoproglašenog Kosova".


- Priča o zajednici tzv. srpskih opština je proistekla iz plana Tomislava Nikolića, a zatim je prihvaćeno tzv. briselskim sporazumom. Ono što nam poručuju i ambasador Nemačke i ambasador SAD u Prištini, a i sama Priština, čini se da to više lični na nevladinu organizaciju. Međutim, vlast je to koristila kao marketing i obećanje Srbima da izađu na izbore.

- Poenta je da država posredstvom opština koje su formirane po zakonima države Srbije imala veliki i snažan uticaj, a ovako je vlast zbog EU napravila od gotovog veresiju. Zato sam i rekao da će pčelarski savez imati više uticaja na život Srba na Kosovu od Zajednice koja treba da nastane na osnovu izbora koji su odrađeni po zakonima samoproglašene države Kosovo. Jasno je da Priština neće dozvoliti neku tzv. Republiku Srpsku - ocenjuje Jakšić.


Novoizabrani gradonačelnik Leposavića i član Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština Dragan Jablanović uverava da sve "ide normalnim tokom", zakonski okvir postoji i da se Priština grebe za svoj marektinški prostor prema svojoj javnosti.


- Čim se konstituišu lokalne samouprave i donesu odluke o uključenju u ZSO, počeće formiranje. Statut je napravljen i tada ćemo ga objaviti. U statutu je sve ono što imaju regije u EU i to je ni manje ni više ono što je po evropskim regijama, poput recimo Bavarske u Nemačkoj. To što ćemo ponuditi je čak u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi Kosova jer je u procesu decentralizacije sve preneto na lokalnu samoupravu, samo nemaju ingerencije u oblasti spoljnih poslova, monete i vojske - objašnjava Jablanović.

POVEZANE VESTI

Petak 03.01.2014. 13:17
Какве заједнице, какве општине... То су приче за малу децу. Влада Србије признаје Космет као државу (званично) сада у овом месецу и ту је крај. Само је проблем што нема никога да устане сем партија које желе мало пажње ако не у медијима бар на интернету. Нама је Шешељ потребнији него икада.
Petak 03.01.2014. 15:58
Sve sto koalicija SNS-SPS radi je prvensveno u njihovom licnom interesu tj.politicki marketing
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online