Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.01.2014.
01:15
D. Dekić - Vesti A

Otvoren front protiv Dačića

Srbija je ušla u svojevrsni politički rat do istrebljenja i mada izbori nisu raspisani, predizborna kampanja se zahuktala, ratuju svi protiv svih, pa čak i dojučerašnji saveznici.

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić

Lider najjače Srpske napredne stranke i vicepremijer Aleksandar Vučić, čiji se amin za ulazak u srpsku izbornu trku čeka, zagonetno kaže da u politici nikada ne može sa sigurnošću da se kaže šta će se dalje događati. On tvrdi da bi, da su izbori danas, naprednjaci imali više nego dvotrećinsku većinu.


- Mi možemo danas u Skupštini da imamo i 126 poslanika, ali svi znaju da bismo, da su izbori, imali oko 180 - naveo je Vučić.


Njegova desna ruka, potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović ponovila je da nije

Svi za vanrednu proveru


Većina partija je za vanredne parlamentarne izbore. DSS ističe da je aktuelna vlada najgora od 1945. po rezultatima jer je "skratila" državu i zato što je podložna stranim uticajima.
Dinkićev URS smatra izbore "više nego izvesnima", kao i Jovanovićev LDP, dok ih DS traži nekoliko meseci unazad.

prirodno da lider socijalista Ivica Dačić bude premijer.


Predsednik države Tomislav Nikolić, koji se nalazi u nevidljivom sukobu sa Vučićem oko nadmoći u SNS-u, otvorio je novi front iznenađujućim udarom na premijera Ivicu Dačića. Nikolić, koji je od formiranja vlasti SNS-a i SPS-a slovio za Dačićevog saveznika protiv Vučića, poručuje da bi izbori išli u prilog građanima "jer Srbija zaslužuje bolju vladu".


Podsećajući da nije tako govorio kada je Vlada formirana, premijer još oštrije uzvraća.


- Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa možda i ja mislim da predsednik ne radi dobro - kazao je Dačić.


Da i prvi čovek Vlade ima adut protiv Nikolića "Vestima" je potvrđeno u SPS-u gde nezvanično kažu da njihov lider pristaje na vanredne parlamentarne izbore ako istovremeno budu održani i predsednički. Nikolićev opoziv može da pokrene trećina (84 poslanika) ako smatra da je povredio Ustav, a postupak razrešenja kreće ako prihvati natpolovična većina od 126. Ustavni sud u roku od 45 dana odlučuje da li je šef države povredio Ustav i ukoliko jeste biće razrešen je ako je za to dvotrećinska većina u parlamentu.


Sociolog Jovo Bakić smatra da će sa beogradskim biti i republičkih izbora "s ciljem da SPS ispadne iz vlasti".


- Na izborima će verovatno ubedljivo pobediti SNS, a realno je očekivati da SPS ima

Pauze u dijalogu s Prištinom


Prištinski mediji tvrde da će nastavak razgovora Beograda i Prištine imati tri pauze duže od mesec dana, od kojih jedna zbog izbora u Srbiji. Zamenica premijera Kosova Edita Tahiri podsetila je da su pregovori bili prekinuti kada su u Srbiji održani izbori, kao i prilikom prošlogodišnjih lokalnih izbora na Kosovu.

10 do 12 odsto glasova, ali bez obzira na rezultat, SPS će biti uklonjen iz vladajuće koalicije što i jeste cilj održavanja izbora - naveo je on.


Bakić je mišljenja da se u Srbiji postepeno stvara višepartijski sistem sa jednom dominantnom strankom i autoritarnim vođom, nalik političkom sistemu iz 90-ih, dok ostale stranke služe kao koalicioni ili opozicioni dekor.


Dugi rat s naprednjacima Demokratska stranka je nastavila i u 2014. godini optužujući SNS da ne ispunjava obećanja građanima.


Navode da su umesto više od četiri milijarde evra investicija iz Emirata, građani dobili dug za navodnjavanje i bagatelnu prodaju hotela na Kopaoniku, da je umesto 60 ukinuto svega sedam agencija, dok je od formiranja Vlade zaposleno "više od 15.000 stranačkih aktivista".


- Umesto obećanog pojeftinjenja od 20 odsto, struja je poskupela za 11 odsto, a Vlada građane zadužuje po 11 miliona evra dnevno - kažu u DS.


SNS je nastavio prepucavanje uzvrativši DS da su oni prošlost Srbije i opsednuti SNS-om i Vučićem.


Podsećaju da je struja u vreme DS vlasti "poskupela 1.670 odsto", da je izgubljeno 400.000 radnih mesta, a nivo investicija bio rekordno nizak, ako se ne računa to što je biznismen Miroslav Mišković prodao prodajni lanac Maksi.


Da je Srbija u predizbornoj atmosferi, iako izbori nisu raspisani, ukazao je lider Socijaldemokratske partije Rasim Ljajić koji kao glas razuma poziva Vučića i Dačića da što pre okončaju takvu situaciju.


- Najbolje je da se ta priča preseče ili odlukom o raspisivanju izbora, ili da se kaže da ih nema i da moramo da završimo započeto da bismo mogli da donesemo teške odluke koje su pred nama- kazao je Ljajić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.01.2014. 02:06
Vise je nego ocigledno da su se, napokon, stvari u Srbiji promijenile na bolje! Dakle, odlucili su da se definitivno okrenu Rusiji!!!
Ponedeljak 06.01.2014. 09:47
Koliko je vlada dobra i " stabilna " što su nam uporno govorili, isplivalo je sada ! Tresu se svi, a vidim da Ivica vuče i Lopatu sa sobom...zašto da ne !? Kako očekivati da nas bilo ko poštuje u svijetu, kada vidiš da se ovi bave politikom radi isključivo ličnih interesa !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online