Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 14.01.2014.
02:23
J. Arsenović - Vesti A

Velika Albanija guta i Srbe

Korak po korak pred našim očima ostvaruje se dugogodišnji san Albanaca o stvaranju velike Albanije, a da srpska država ne samo da tu opasnost ignoriše već Srbe na Kosovu i Metohiji uporno i pod pretnjom prinude gura u institucije secesionističke pokrajine. Teritorijalne pretenzije Albanaca na susedne države odavno se ne kriju, a Sporazum o strateškom partnerstvu koji su u subotu, nakon zajedničke sednice dve vlade, potpisali albanski premijer Ed Rama i predsednik secesionističke vlade u Prištini Hašim Tači deo su tog istorijskog projekta ove mlade nacije.

Dušan Bataković: Albanci rade planski i dugoročno
 



Između ostalog, dvojica premijera su se dogovorila da je neophodno ubrzati rast nataliteta albanskog življa u južnom delu centralne Srbije, odnosno u opštinama Bujanovac, Medveđa i Preševo, kao da on i sada nije daleko iznad evropskog proseka.


- Već godinama upozoravam da sve što se među Albancima radi jeste deo jednog šireg plana, a da je konačni cilj stvaranje zajedničke države na etničkom načelu, drugim rečima velike Albanije. Ona se u različitim političkim krugovima naziva "prirodna Albanija", "zajednička država", ili nekim drugim imenom, ali de fakto to znači samo jedno - ujedinjenje Albanije sa Kosovom, uz teritorijalne pretenzije na veće delove Makedonije, Crne Gore, kao i na Preševsku dolinu - komentariše za "Vesti" poznati istoričar i dugogodišnji diplomata dr Dušan T. Bataković.


I dok je ovakve stavove i upozorenja deo srpske inteligencije ignorisao ili čak i ismevao, đavo je došao po svoje pa sada i aktuelna srpska vlast pripomaže albanskim aspiracijama.


- Naša država je u poslednje vreme sve činila da se taj albanski cilj ostvari. Ona je silom uterala kosovske Srbe u albanski sistem na Kosovu i Metohiji i pokazala se spremnom da prati prvenstveno albanske interese zarad krajnje neizvesnih evropskih integracija. Pomirenje u regionu je neophodno, ali ne isključivo na srpsku štetu. Da li je neko u Briselu pomenuo povratak 200.000 prognanika sa Kosova? Da li je fantomska zajednica srpskih opština uopšte rešenje koje odgovara Srbima? Većina Srba je bila protiv takve opcije i pokazaće se, bojim se, da su bili u pravu - dodaje Bataković koji se kao istoričar već trideset godina bavi Kosovom.


Samo neinformisane moglo bi da začudi što su dvojica albanskih premijera Rama i Tači za mesto "istorijskog događaja" izabrali Prizren, prestonicu srednjovekovne srpske države, gde je 1878. održana čuvena Prizrenska liga, kada su tadašnji albanski prvaci definisali nacionalni cilj - stvaranje zajedničke države svih Albanaca na balkanskim prostorima.


Na pitanje da bi neki susedi mogli da se zabrinu za svoje granice zbog zajedničke sednice dveju vlada, albanski premijer Rama poziva se na obećanje koje su dali svojim mentorima.


"Mi dobro znamo da sloboda, demokratija i identitet jedne nacije nemaju nikakve veze sa državnim granicama već sa vladavinom i aspiracijama za državu... Za nas je jasno da granice Albanije i Kosova podsećaju bilo na istorijsku nemogućnost s jedne strane ili na herojske napore koji su doveli do stvaranja dve albanske države jedne uz drugu, bilo na naše obaveze da održimo besu onima bez kojih bi slobodno i nezavisno Kosovo ostalo samo krvavi san, a to su SAD i EU".

Sve do vrha Kopaonika

Za Dušana Batakovića nema spora da su Albanci dobro tempirali svoje poteze.
- Albanci nižu jedan za drugim velike uspehe na nacionalnom i velikodržavnom planu i oni dobro procenjuju da sada kada je Srbija izuzetno oslabljenja, a briselskim sporazumom Kosovo je de fakto predato Prištini, da je sve manje prepreka velikoalbanskim snovima. Da li ste mogli da zamislite pre dvadeset godina da će se prema Srbiji podići novi Berlinski zid na Jarinju, a da će najmoderniji autoput povezivati Prištinu Tiranu i Drač za svega nekoliko sati? Između Kosova i Albanije nema granice još od juna 1999, od dolaska međunarodnih snaga, a i pre toga ta granica je bila veoma porozna kada se naveliko švercovalo oružje. Ona je danas izbrisana, a velika Albanija protegnuta je sve do vrha Kopaonika.

 

 

Demaći: Nacionalno ujedinjenje

Jedan od vodećih političkih autoriteta na Kosovu Adem Demaći ocenio je da zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije predstavlja "vrstu nacionalnog ujedinjenja".
"Kosovo i Albanija trebalo je da taj korak mnogo ranije da preduzmu, ali je bolje ikada nego nikada. Ja očekujem da se saradnja između dve zemlje nastavi pozitivno u svim oblastima", rekao je Demaći.
On je posebno pozdravio formiranje fonda za Preševsku
dolinu, dodajući da "treba pokazati Srbiji da nikada nećemo zaboraviti našu braću i sestre, da im u okviru mogućnosti koje imamo pomognemo. To je za svaku pohvalu."


Zadnja stanica - Rusija

Sa kalimerovskim stavom da je to nepravda, prosečni Srbin se često pita zašto zapadnim silama više smeta Srbija u sadašnjim granicama, od velike Albanije? Dušan Bataković kaže da odgovor treba potražiti u odnosu Zapada prema Rusiji.
- Rusija je vektor prema kome se određuju politički pravci delovanja većine zapadnih zemalja i pre svega dugoročnih interesa NATO, odnosno SAD, koje su ključ za rešavanje albanskog pitanja.
U nekim najširim strateškim procenama, Albanci važe za narod koji nema rusofilske frakcije i koji pouzdano može preprečiti prilazak Rusije i ruske flote Jadranu, dok se za Srbiju i susedne slovenske narode naklonjene Rusiji to ne može reći, niti se na njih u tom smsilu može računati - pojašnjava istoričar.


Tači: Sveto mesto albanskog preporoda

Na zajedničkoj sednici su nadležni ministri potpisali sporazum o saradnji u oblasti trgovine, transporta i infrastrukture, a najavljeno je i otvaranje zajedničkih konzularnih predstavništava. Dogovorena je pomoć u iznosu od preko 100.000 evra za izgradnju porodilišta u Preševskoj dolini, kao i za pomoć tamošnjim porodiljama.
- I građani Kosova i Albanije, i oni u Tetovu, Preševu, Ulcinju i u dijaspori nestrpljivo su očekivali ovaj zajednički sastanak. Nije slučajno i da je jedna od glavnih današnjih odluka formiranje fonda za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu - kazao je Hašim Tači, dodajući da sastanak "na ovom svetom mestu preporoda albanske nacije predstavlja poštovanje naših heroja iz raznih perioda i dokaz da se njihov trud, znoj i krv ceni".

POVEZANE VESTI

Utorak 14.01.2014. 09:48
Ja tu tezu samo ograničeno prihvatam.Albanci nemaju kapacitet u brojnosti,a nemaju više ni natalitet.Dokle god jug Albanije ne popune svojim narodom,a ne grčkim (dokaz Himera npr.) dotle se za mene oni samo zanose.Brojnošću ni u CG nisu mrdnuli dalje od mjesta na kojima ih je bilo i unazad 200 godina. I oni da ucrtaju Podgoricu,Nikšić i Pljevlja a nema ih ni na prste 1 ruke toliko u ovim gradovima.Ako budu kao na KiM i Makedoniji dovlačili ljude iz Albanije,Albanija će ostati prazna.Dakle, nemaju oni matematičku mogućnost, plus umiranje na KiM od uranijuma,u pusti sjever i jug a moćni samo Tirana i Drač.Jedino mogu da im pripišu (kao 1912.) naše zemlje s nama samima,ali i to teško danas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online