Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Sreda 15.01.2014.
20:16
Beta A

"Novi Zakon o radu protiv neradnika"

Ministar privrede Srbije Saša Radulović rekao je danas da očekuje da će do kraja januara biti usvojeni zakoni o stečaju i o privatizaciji, a nacrt zakona o radu usaglašen.

Promenama se protive oni koji žive od nakaradnog sistema, kaže ministar Radulović
 

"Očekujemo da će zakoni o stečaju i privatizaciji biti usvojeni do kraja januara - od toga zavisi početak privatizacije. Političke partije treba da izgube u potpunosti uticaj na preduzeća u restrukturiranju. Imamo agresivan plan da se to sve završi do kraja 2014. godine", rekao je Radulović.

Ministar kaže da postoje veliki otpori promenama, da su protivnici novih zakona svi koji "žive od nakaradnog sistema", odnosno "sve interesene grupe koje na neki način gube ovim izmenama zakona".

"Zakon o radu je okrenut ka malim i srednjim preduzećima, ka nezaposlenima i ide protiv neradnika i onih koji zloupotrebljavaju sistem. Ima mnogo stvari koje se podmeću, koje su netačne, kako bi se prikazalo da je zakon protiv radnika, to jednostavno nije tako", rekao je Radulović.

Na pitanje o promenama u finansiranju zdravstvene zaštite, Radulović je rekao da je pogrešan sadašnji način po kojem se zaposlenima ne overavaju zdravstvene knjižice, ukoliko njihov poslodavac nije uplatio doprinos za zdravstvo.

"Zaposleni nisu krivi za to. Ne može se naplata doprinosa za zdravstvo vršiti preko zaposlenih, već je posao Poreske uprave da radi naplatu, da blokira firme i da osigura naplatu doprinosa, a ne da zaposleni ne dobijaju overene knjižice", rekao je Radulović.

Sindikati traže povlačenje zakona

 

Metalski sindikati Nezavisnost i Samostalni sindikat Srbije najavili su danas da će u Beogradu 24. januara održati veliki protest radnika preduzeća u restrukturiranju, ukoliko ne budu povučeni iz skupštinske procedure predlozi Zakona o privatizaciji i stečaju.

 

Sindikalni predstavnici preduzeća u restrukturiranju zatražili su i hitnu smenu ministra privrede Saše Radulovića. Posle skupa, oni su krenuli ka Skupštini i Vladi Srbije, kako bi predali zahtev za povlačenje predloženih zakona.

 

Predsednik Saveza samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović rekao je da predlog Zakona o privatizaciji vodi ka "nestanku preduzeća u restrukturiranju".

Predsednik radne grupe za organizaciju protesta firmi u resktrukturiranju Goran Miletić, naveo je da u firmama u stečaju radi oko 50.000 radnika.

 

Sindikati su ranije zatražili i povlačenje Nacrta zakona o radu, i u suprotnom najavili protest za 23. januar u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.01.2014. 20:27
Sada kad ga "zavuku radnicima" uz Vučićev blagoslov biće NIKAD GORE ZA ZAPOSLENE . KO je taj ko će za nekoga da kaže da je NERANIK i da ga OSTAVI BEZ POSLA ? Zlo se sprema radnicima I BOJIM SE DA ĆE SE SAMI ORGANIZOVATI AKO ŽELE SEBI SPAS .
Sreda 15.01.2014. 21:11
O cemu li ovaj prica? Jedine interesne grupe u danasnjem vremenu su poslodavci ,ne vidi koji to radnici u privatnom sektoru imaju svoje interesne grupe. Poslodavac te primi na poso na ugovor o radu ne uplativsi ti ni dinar nicega a platu ti da 10-ak ili 15-ak hiljada. posle tri meseca otpusti te pe pauziras nekoliko dana u najgorem slucaju mesec pa te ponovo primi na tri meseca ,naravno ko novog radnika takodje nemajuci obavezu da drzavi placa bilo sta. Ovaj novi zakon ovakvu vrstu poslovanja jos liberalizuje pa ce poslodavac sada moci jos drasticnije da manipulise radnicima dok mu za neradnike ne treba zakon vidi i on sam ko mu lupa po dzepu.
Sreda 15.01.2014. 21:41
A kako dokazati buzdovanima privatnicima/svaka cast izuzecima/butikasima na primer koji recimo u Nisu godinama ne prijavljuju svoje radnike,ucenjuju,ponizavaju,i kada radnik prijavi gazda butika recimo nikada ne bude kaznjen jer inspekcija je podmitljiva,svedok sam primera gde danas inspektor napise kaznu a vec sutra dodje i proda se za par cipela ili odece i kazne nema.I sada se daje jos veca vlast poslodavcu,u drzavnim bice jos gore i delice se otkazi ako se ne dopadas nekome a ne ako ne radis jer ko ce sa takvim zakonom da zastiti radnika,da se ne lazemo pravi se kapitalisticki sistem gori nego na zapadu gde radnik bice belo roblje.A Vucic,Dacic..cute i mudruju,dobili zadatak.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online