Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 19.01.2014.
20:13
Đ. Janković - Vesti A

Srbin po svetu vari podmornice i rafinerije

Kad je završio zanat za varioca, Milisav Bogićević (63) nije ni slutio da će zahvaljujući svom poslu i veštini proputovati dobar deo sveta. Tri i po decenije prošlo je otkako je otišao u zapadni Berlin i uspeo da zahvaljujući svom radu, stekne ime u svetu varilaca i postane stručnjak koga i danas angažuju mnoge firme. Za koju godinu planira da ode u penziju i vrati se u Voćnjak kod Loznice gde ga je sve ove godine, kao Penelopa, čekala supruga Dragica.

Odgovoran i težak posao (Foto: Arhiva)

Bogićević je odmah po završetku osnovne škole krenuo na zanat, završio ga je i odmah počeo da radi kao varilac u Zajači. U Ekonomskoj školi je završio i Višu školu, Odsek zavarivanje, i već sa 22 prešao u SZP (Specijalizovano zavarivačko preduzeće) Vranje odakle je otišao na teren u Split.


- U brodogradilištu sam godinu dana radio na brodovima i pošto sam se dobro pokazao predložili su da polažem specijalne ateste za podmornice. Bili su veoma teški, ali sam ih položo i pet godina radio na pravljenju podmornica u Odeljenju specijalne proizvodnje. Tada su tu slali varioce iz cele SFRJ da pokušaju da polože atest. Samo nas 16 imalo je te specijalne ateste, a ja sam bio ubedljivo najmlađi među njima. Bio je to zahtevan i odgovoran posao jer su podmornice morale da izdrže velike pritiske na velikim dubinama.

- Onda sam preko SZP, koja je radila po celom svetu, 1979. otišao u Nemačku, u Zapadni Berlin gde su tamošnje firme u to doba tražile kvalitetne varioce. Tu sam se sreo sa vrhunskim načinom zavarivanja i vrhunskim tehnologijama. Inače, bez obzira na prethodne ateste, tada sam morao da polažem i prema njihovim standardima. Za varioce je karakteristično da stalno moraju da se dokazuju i polažu ateste gde god dođu da rade, kao kada bi čovek za svaki grad u koji ode polagao vozački za to mesto - priča Bogićević koji je početak godine dočekao u Loznici.

Supruga podigla decu

- Moja supruga Dragica je sve moje odsustvovanje stoički izdržala. Gajila je decu dok sam ja radio. U Berlinu živim, ali sam bio uvek negde na terenu i dolazio kad god mogu, nekad češće, nekad ređe. Bila je kao žena mornara koja čeka u luci dok on plovi morima. Svaka joj čast, najvažnije je da smo dobro i bez problema - kaže Milisav.

Vario po celom svetu: Milisav Bogićević
 

Tako je bilo do 1991. i sankcija, a onda je prešao u jednu nemačku firmu, gde je i danas, ali je i dalje putovao i radio svuda gde ga je posao vodio. Stekao je ime u Nemačkoj i u drugim zemljama tako da je pozivan na mnogo poslova. Dokazivao se radeći u Engleskoj, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Češkoj, Belgiji, Singarpuru, Indiji, Izraelu, Libiji, Venecueli, Argentini...


- Od 2008. do 2011. radio sam u Finskoj na najvećoj atomskoj elektrani na svetu, s potpuno novom tehnologijom gde se traži izuzetno visok nivo zavarivanja. Bio sam i dve godine u Maleziji na izgradnji fabrike čipova kao supervizor, šef za kompletno zavarivanje. Tamo sam dočekao 2012. i upoznao jedan neobično fin i korektan narod. Malo gde sam sreo tako srdačne ljude, nigde nisam čuo da je neko povisio glas na nekoga. Oni su me oduševili. Sada sam u jednoj rafineriji u Roterdamu gde radim s retkim, specijalnim materijalima. Kilogram žice sa kojom se radi var vredi skoro kao kilogram zlata, toliko je skup - priča ovaj vrhunski majstor svog posla.
Kaže da se radi na opasnim mestima, u raznim uslovima, ali su mere bezbednosti velike, sve se prvo proveri i tek onda prelazi na posao koji je uglavnom vezani za rokove i svako kašnjenje košta. Zato se traže dobri majstori kod kojih nema greške.
 

Ćerka u Berlinu

Bogićević ima dve udate kćerke, jedna je u Voćnjaku, a druga u Berlinu gde njen muž, zemljak, ima građevinsku firmu. Sada se vratio u Roterdam da nastavi posao koji ga je odveo na razne strane sveta, a uskoro se vraća u Vukov zavičaj da penzionerske dane troši kraj supruge.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.01.2014. 22:09
Ajd budi drug, ostavi im neku rupu pre neg te penzionišu.
Ponedeljak 20.01.2014. 01:33
Izuzetno naporan posao, svaka mu cast. Nego, mislio sam da se podmornice zavaruju na suvom... Tezak je to lebac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online