Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Utorak 21.01.2014.
14:01
Z. Mirković - Vesti A

Beč je želeo rat samo protiv Srbije

Austrijski istoričar Manfred Rauhenštajner smatra da nije bilo želje da se 1914. godine dođe do miroljubivog rešenja putem konferencija. On je u okviru diskusije "Koje su posledice 1914", održane u bečkom "Burgteatru", ukazao da je bilo puno uzroka za rat koji vode u mnoge evropske regione, a ne samo na Balkan.

Učesnici debate o Prvom svetskom ratu
 

Car Franjo Josif, koji je dugo godina pokušavao mirno da rešava probleme na Balkanu, kako je dodao Rauhenštajner, došao je do zaključka da mira ne može biti i zato je odobrio rat.


- Austrougarska je želela samo rat protiv Srbije, a ne da otvori svetski rat - podvukao je Rauhenštajner.
 

Odluka pre atentata

Potomak Habzburgovaca Eduard Habzburg-Lotringen kazao je da je stekao utisak da se Franjo Josif oslanjao na ono što je predlagala vlada. On smatra da se i pre atentata na Ferdinanda odlučio za rat protiv Srbije, za šta je, tvrdi, sigurno imao podršku vlasti i naroda.

Franjo Josif je, kako je istakao, i ranije bio spremniji na rat od Franca Ferdinanda, koji je bio striktni protivnik rata sa Srbijom, pre svega, zbog Rusije.
Međutim, zbog starosti, Franjo Josif je, prema Rauhenštajneru, donosio odluke ne razmišljajući o posledicama. Njegovoj odluci o ratu niko se nije suprostavio, ni vlada, ni društvo.


Rauhenštajner je izrazio čuđenje što su 1984. premeštene mošti Gavrila Principa iz ulice u kojoj je bio sahranjen, i konstatovao da se sada ne može jasno utvrditi gde mu je grob.


Američki istoričar Timoti Snajder je podvukao da je jačanje nacionalizma u Evropi 1914. ugrozilo monarhije. On je ocenio da srpski nacionalizam nije bio samo regionalni, već problem čitave Austrougarske monarhije.


Srpska spisateljka Biljana Srbljanović ocenila je da revolucionari koji su ubili Ferdinanda nisu bili srpski, već jugoslovenski nacionalisti. Ona je istakla da multikulturalna ideja tog doba u osnovi nije bila srpski nacionalizam, već hrvatsko-srpska ideja o novom svetskom poretku, koja je za nju "revolucionarna ideja".


Ona je objasnila da je, kada je dobila ponudu da napiše jedan komad o Prvom svetskom ratu za bečki "Šaušpilhauz", odmah pomislila na Sajrajevski atentat i onda ustanovila da malo toga zna o tom događaju, kao i nova generacija, rođena posle sukoba na prostoru bivše SFRJ.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.01.2014. 14:42
Ovaj clanak pokazuje korene srpskog propadanja u malom. Prvo, srpski neprijatelji Austrijanci i danas pokazuju prilicno vecu korektnost prema Srbima od srpskih saveznika 'Engleza'. Kazu, kad ti je takav prijatelj - neprijatelj ti ne treba. Drugo, ovde se govori o podatku koji se u nas uporno skriva a to je da je ubijeni Franc Ferdinand bio zestoki protivnik rata sa Srbijom zbog cega ga zvanicni Bec uopste nije voleo, nazivao ga slavofilom. Covek je bio ozenjen Cehinjom. A mi smo bas njega roknuli. Dakle, poruka je bila - Mi tebe ne volimo, vec samo one sto nas najvise mrze. Na drugom mestu Franju Josifa a na prvom Engleze sa kojima smo se zato sprijateljili.
Utorak 21.01.2014. 14:23
činjenica je da su tada velike sile željele novu podjelu svijeta, a Srbija je organizirala atentat i ubojstvo u Sarajevu i tako dala povod za rat (koji su svi ostali jedva dočekali) i čemu sad kakve diskusije i filozofije oko toga. Ako po ničemu drugome onda bar po tome je Srbija poznata u cijelom svijetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online