Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 23.01.2014.
13:02
J. L. Petković - Vesti A

Kompromis na štetu kosovskih Srba

Srbi na Kosovu ne dele entuzijazam Vlade Srbije o početku pregovora sa EU. Svesni su, kažu, da je ovaj korak napravljen kompromisom na njihov račun. Skoro da ih se ne tiče ova tema, kaže Milorad Todorović, bivši član pregovaračkog tima Beograda u razgovorima s Prištinom o komentarima Srba u gnjilanskom kraju.

Kosovska Mitrovica (Foto: Arhiva)
 

- Zbog niza odluka koja je Vlada Srbije donela u vezi s KiM, a pogotovo zbog Briselskog sporazuma, interesi Srba polako, ali sigurno postaju različiti od interesa države i građana Srbije. Dakle, to je posledica odluka Vlade Srbije, ali i pritisaka međunarodne zajednice i protežiranje interesa institucija Kosova u celokupnom procesu - zaključuje ovaj stanovnik Cernice.

Žrtve evropskog puta

- Građani bez građanskih prava, Srbi sa Kosova su koleteralna šteta ili žrtva Srbije na njenom evropskom putu. I to je u skladu s "pohvalom" Aleksandra Vulina da su Srbi s Kosova najviše doprineli srpskom putu za EU. A na tom putu Evropska unija stavlja kao prvi prioritet odvajanje Kosova. To zaista budi sumnje u namere Brisela - upozorava Nenad Maksimović.

Marko Jakšić, bloger iz Kosovske Mitrovice, kaže da u njegovom rodnom gradu nije čuo nijedan pozitivan komentar o početku pregovora EU i Srbije.

- Vrlo značajan korak za Beograd na putu ka EU, ali za njih dodatni strah od novih pritisaka koji će se na tom dugom putu normalizacije odnosa sa Prištinom narednih godina pojaviti, i najverovatnije okončati formalnim zahtevom za priznanje nezavisnog Kosova na kraju procesa pregovaranja. Ljudi u Kosovskoj Mitrovici uglavnom su razočarani u EU i ono što je kao posrednik u Briselskim sporazumima ponudila. Uglavnom su sva rešenja polovična i na njihovu štetu pa takav odnos i nije iznenađujući. Početak pregovora jeste veoma značajan trenutak koji mi, stanovnici Srbije, predugo čekamo, ali bojim se da datum nije zaslužen suštinskim promenama i prilagođavanju evropskim standardima, što je prioritet našeg društva, već neverovatnim popuštanjem oko Kosova poslednjih godinu dana, ističe Jakšić.

On dodaje da "s obzirom da se jedno od prvo otvorenih poglava tiče Kosova, očekujem samo nove pritiske na vlasti u Srbiji i probleme na terenu".

- Ne delim entuzijazam Vlade Srbije kada je reč o početku pregovora i zaista ne smatram da je ovo najznačajniji događaj u novijoj srpskoj istoriji. To je samo jedan od koraka u pridruživanju. Do sada ih je bilo puno, a doćiće na red i novi. Na žalost, cena puta Srbije ka EU biće Kosovo, kaže Nenad Maksimović, izvršni direktor Nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.01.2014. 13:12
Nije samo Kosovo cena tkzv. pregovorima za clasntvo u EU. Sledece je Vojvodina,pa ona Sandzak,pa jugoistok Srbije itd...,sve dok Srbija ne postane Beogradski Pasaluk,ko sto je Voja Seselj odavno primetio.
Četvrtak 23.01.2014. 15:17
Kosovo,Raska,delovi Vojvodine,jug Srbije...ovo je tek pocetak raspada Srbije zarad foteljasa kako ranije vlade tako i ove.I prosloj i ovoj vladi dezurni saucesnik je SPS,nezaboravimo da je Dacic sa Tadicem pokrenuo ubrzano priznanje Kosova od strane Srbije.Tablice,carina,diplome,granica,zastava...sve osobine drzavnosti Dacic i Tadic su zajedno ubrzano pokrenuli na zahtev mentora sa zapada.Vucic je samo sa Nikolicem upao u isti sablon izdajnicki,nazalost sve ove istorijske greske necemo nikada popraviti,kada se potpise izdaja teritorije ma kog dela zemlje vise povratka na staro nema.Zapadu su idealni igraci ,,nacionalisti,,Vucic,Nikolic,tako je jos sladja pobeda antisrba.Osvesti se Srbijo!
Četvrtak 23.01.2014. 16:03
Pustanje gnjilanske grupe koljaca siptara na slobodu nije slucajnost.Vucic nikada nije demantovao i pobunio protiv presude jer je polticka i u njegovo ime zarad prividnog mira na jugu Srbije,trgovina sa siptarima na stetu ubijen nevinih srba..Sve je spreman izdajnik zarad svoje fotelje,a drzava puca po svim savovima.Zakonom o radu je potrebno i ekonomski razoriti i ovo malo ekonomije,a radnike kao robove kontrolisati i ucenjivati.Mislio sam da od Tadiceve vlade nepostoji gora,izdajnicka,presao sam se ipak postoji a to je tandem smrti za Srbiju i narod Vucic/Dacic.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online