Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.01.2014.
14:05
J. Arsenović - Vesti A

Koljeviću ne daju pare za Principa

Godina kojom je započeto obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata kao da je zatekla nespremnu srpsku vladu i pored velikih reči izrečenih ovim povodom od vodećih ljudi u državi. Sa programom obeležavanja iza kojeg bi stajala država izlazi se parcijalno, a i ono što je odranije najavljeno ne teče po planu. Tako se filmski režiser i scenarista Srđan Koljević požalio da mu i pored obećanja vlada Srbije i Republike Srpske da će finansijski pomoći njegov filmski projekat o Sarajevskom atentatu ništa ne dešava.

Pogazili su obećanja: Srđan Koljević
 

- Pripreme koje uveliko traju radimo bez novca! Još u aprilu 2013. dobili smo obećanje dve vlade da će pomoći ovaj projekat, ali smo naišli na neverovatnu inertnost i neodgovornost. Sad čekamo rezultat konkursa Filmskog centra Srbije - otkriva Koljević.

Spomenik na Kalemegdanu

Prema nezvaničnim najavama, Vlada Srbije planira da u Beogradu na Kalemegdanu podigne spomenik Gavrilu Principu, najverovatnije u blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Princip, koji je postao svetski poznat nakon što je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Ferdinanda, 28. juna 1914, za sada ima svoju ulicu u srpskoj prestonici. Kako su "Vesti" ranije pisale, u planu je i da se u srpskoj prestonici, a o trošku Moskve, podigne spomenik ruskom caru Nikolaju, kao najvećem savezniku Srbije u Velikom ratu.

On je ranije najavio da radi na filmu "Branio sam Mladu Bosnu" koji će se baviti suđenjem atentatorima na Franca Ferdinanda iz ugla advokata Rudolfa Cistlera. Austrijski pravnik, dodeljen optuženim pripadnicima Mlade Bosne po službenoj dužnosti, toliko je ozbiljno prišao poslu da je dokazao da se pripadnicima ove revolucionarne organizacije ne može suditi zbog veleizdaje, jer aneksija Bosne i Hercegovine 1908. nije bila u skladu sa zakonima carevine.
 

Birokratski odgovori

Na pitanje "Vesti" zašto do sada Koljević nije dobio novac za film, u Ministarstvu kulture nam je rečeno da se obratimo Filmskom centru Srbije koji raspisuje konkurs za dodeljivanje sredstava i kada su u pitanju jubileji. Na primedbu režisera da ne može da shvati da Ministarstvo nema nijedan projekat za obeležavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata, odgovaraju da su u oktobru prošle godine formirali Radnu grupu za izradu predloga programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i da je "u realizaciji ove aktivnosti uključeno više od 300 ustanova kulture".

Osim Koljevićevog "sudskog filma" baziranog na stenogramima i dokumentima sa suđenja, i slavni Emir Kusturica, a na predlog Međunarodnog odbora za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, prihvatio je da uradi dokumentarni film.


- Neću raditi film koji se stavlja na jednu ili na drugu stranu jer filmovi ne mogu da budu sudije. Pokušaću da relativizujem tu snažnu ideju u kojoj je na teret Gavrila Principa pala ogromna krivica koju on ne nosi. Vratićemo sve to na polje teorije u kojoj će dve suprotstavljene strane, stojeći jedna uz drugu, relativizovati taj čitav događaj - najavljuje Kusturica kako će prići temi koja je poslednjih meseci postala politički provokativna s obzirom na pokušaje revizije istorije i svaljivanje krivice za Veliki rat na Srbiju i Rusiju.

POVEZANE VESTI

Petak 24.01.2014. 20:08
ova vest može da bude iznenađujuća samo za plitke umove... Kao što ni od spomenika ništa biti neće....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online