Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 27.01.2014.
14:04
R. L. - Vesti A

Vehabije prete i jugu Srbije

Tenes Knut Stanojevski (39), državljanin Norveške, za koga se sumnja da je pripadnik vehabijskog pokreta, ubijen je prekjuče u Preševu u obostranoj razmeni vatre sa Žandarmerijom Srbije nakon što je ciglom napao jednog žandarma na dužnosti i oteo mu pušku. Ubijeni je bio oženjen Makedonkom, s kojom je živeo u preševskom naselju Železnička stanica.

Vehabija Knut
 


Napad na žandarma se desio se ispred Doma mladih gde je smeštena kuhinja koju koristi Žandarmerija, saopštila je Policijska uprava u Vranju.


Knut je, kako se navodi, bio po izgledu vehabija, sa bradom na licu i kraćim pantalonama na sebi, a od novembra 2012. imao je uredno prijavljen boravak u Preševu.


On je najpre pripadnika MUP- Srbije onesvestio udarivši ga ciglom u glavu, oteo mu pušku i ispalio nekoliko nekontrolisanih rafala. Zatim je pobegao ka kući u kojoj mu živi supruga. U trenutku kad su pripadnici Žandarmerije i Granične policije prišli kući, Tenes Knut Stanojevski je ispalio nekoliko rafala na njih. Policija je odgovorila na vatru i ranila ga. Regovala je Hitna pomoć, ali napadaču nije bilo spasa. Istragom je utvrđeno da su pripadnici MUP-a ispoštovali sve zakonske procedure.

Pročitajte još:

* U Preševu povređen pripadnik Žandarmerije

* Ubijen napadač na žandarma u Preševu!

Komentarišući ovaj slučaj, Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu, rekao je da "to nije ništa novo, niti iznenađujuće".


- Vehabije postoje i ovo nije njihov prvi incident na tlu Srbije. Ovaj napad na žandarma u Preševu je još jedna potvrda kolika opasnost po bezbednost preti širenjem radikalnog islama na Balkanu - ukazuje Dragišić.


Reis-ul-ulema Adem Zilkić, poglavar Islamske zajednice Srbije, u izjavi za "Vesti" rekao je da "nisu svi vehabiti radikalni, već samo oni koji su izašli izvan okvira osnovnog selefijskog učenja čiji je osnivač u 18. veku bio Abdul Vehab".


- Vehabija je u stvari pogrdan naziv za one ekstremiste koji su sami sebi dali ekskluzivno pravo da proglašavaju ljude nevernicima, čak sami sebi odredili ulogu da presuđuju ko je pravi vernik - musliman, a ko to nije, čak i među pripadnicima islama - pojasnio je Zilkić.

Obuka u Al Kaidi

Tenes Knut Stanojevski po svemu sudeći nije jedini norveški državljanin koji je prišao radikalnim islamistima. Još polovinom prošle godine, kako su tada prenele agencije, evropski bezbednosni zvaničnici obelodanili su da jedan Norvežanin, koji je bio na obuci u kampu Al Kaide u Jemenu, čeka naređenje da izvede napad u nekoj od zapadnih zemalja. Zvaničnici iz tri evropske bezbednosne službe potvrdili su da je taj Norvežanin "operativan", što znači da je završio obuku i da čeka da dobije metu i da je reč o Norvežaninu u tridesetim godinama koji je postao radikalni musliman pošto je prihvatio islam 2008. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.01.2014. 14:07
Фанатици који због вере убијају друге.
Ponedeljak 27.01.2014. 16:19
Mene cudi sta to sprecava Vucica i Dacica da posalju policiju u V.Trnovac i Presevo i pohapse ekstremiste i dilere.Bruka i sramota za drzavu Srbiju i Vucica foliranta.
Ponedeljak 27.01.2014. 17:30
Imao obuku u Al Kaidi... "oteo mu pušku i ispalio nekoliko nekontrolisanih rafala".Ovde mnogo nesto ne stima.I sa minimalnom obukom mozes nauciti pucati.Ako je on bio vehabija,ja sam budista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online