Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 29.01.2014.
00:36
Srna A

EU, V. Britanija i SAD u šoku zbog Ivanovića

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samjuel Žbogar, ambasador SAD u Prištini Trejsi Džejkobson i ambasador Velike Britanije Ian Klif rekli su da su zatečeni hapšenjem lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" (SDP) Olivera Ivanovića i da saosećaju sa njegovom porodicom i svim građanima na severu Kosova, saopštila je SDP.

Oliver Ivanović

U sedištu EU u Prištini održan je sastanak odbornika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" sa Žbogarom, Džejkobsonovom i Klifom.

"Na tom sastanku predstavljeni su svi detalji neosnovanih optužbi kojima se bez osnova tereti lider SDP-a Oliver Ivanović i zahtevano je da se Ivanoviću omogući pravo da se brani sa slobode", saopštila je Info-služba SDP-a.

U saopštenju se kaže da su ambasadori i specijalni predstavnik istakli da će sa velikim interesovanjem pratiti ovaj proces i da smatraju da "slučaj nije politički motivisan, kao i da se datum prijavljivanja kandidata za izbor gradonačelnika Severne Mitrovice slučajno podudara sa Ivanovićevim hapšenjem".

Na severu Kosova nije bilo protesta, ali su odbornici SDP najavili da će kao znak revolta zbog hapšenja njihovog lidera zamrznuti delovanje u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Privremene mere u Severnoj Mitrovici?

U ponoć ističe rok za prijavu kandidata na predstojećim ponovljenim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice. Za sada nije podnesena nijedna prijava kandidata, pa postoji mogućnost da izbori raspisani za 23. februar propadnu, što bi otvorilo vrata Ministarstvu lokalne samouprave samoproglašenog Kosova da uvede privremene mere u opštini Severna Mitrovica i raspiše nove izbore za odbornike i gradonačelnika.

Istražni sudija Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici odredio je jednomesečni pritvor predsedniku Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću, rekao je Srni Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić. Pritvor je određen na predlog međunarodnog tužioca Euleksa.

Vlajić kaže da je odbijen zahtev odbrane da se Ivanović brani sa slobode, bez navođenja opravdanih argumenata i obrazloženja.

Ivanović je priveden i saslušan po nalogu tužioca Euleksa zbog sumnje da je počinio ratni zločin tokom sukoba na Kosovu 1999. godine i da je umešan u ubistvo jednog Albanca posle tih sukoba.

Ispred zgrade suda u severnom delu Kosovske Mitrovice su održani protesti sa kojih je zatraženo da Ivanović bude pušten na slobodu.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.01.2014. 00:57
Izgleda da od "velike i znacajne" zajednice srpskih opstina nece ostati ni mrtvo slovo na papiru. Da li je neko stvarno iznenadjen? A toliko smo poverenja imali u... koga?
Sreda 29.01.2014. 05:23
Nikada nisam voleo ovog Ivanovica ali je jako interesantno da se hapsi bas sada pred izbore i to u trenutku dok se pregovara u Briselu a da pri tome ni Dacic a ni Vucic nisu bas mnogo iznenadjeni a i ne bune se nesto preterano.Valjda im odgovara da bude sklonjen na kratko?
Sreda 29.01.2014. 05:11
Sve je dogovoreno jos decembra 1999. Berlin, Budapester strase, hotel Interconti, za vreme G8 samita. Soba bez prozora, Fiser (nemacki ministar spoljnih poslova), Olbrajt, i vodje srpske "demokratske opozicije", Djindjic, Draskovic, i ostali. Dogovoreno je da predsednicki kandidat bude Kostunica, plan akcije, organizacija, finansiranje... Samo za ovu priliku (predstojeci izbori) Ameri su, uglavnom preko kancelarije u Budimpesti, ubacili 30-tak miliona $$$ da se kupi sve sto treba da se kupi, od vodja "nezavisne" opozicije do politickih partija, nvo, ekonomista, novina, novinara, sindikata... Nemci su dali 4 miliona DM samo opozicionim i "nezavisnim" medijima u Srbiji. To cak nije ni tajna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online