Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.02.2014.
18:28
Beta A

"Sklanjanje 'parodije s Vučićem' pokušaj privatne cenzure"

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) upozorila je na pokušaj privatne cenzure interneta i pozvala sve aktere u predizbornoj kampanji da u izbornoj utakmici koriste dozvoljena sredstva.

Ko se "igrao" na internetu?
 

U saopštenju ANEM je naveo da su sa portala Jutjub u subotu masovno uklanjani video-snimci koji su na satiričan način prikazivali spasavanje dece iz snežne oluje u Feketiću, a da je uklanjanje sadržaja pravdano povredom autorskog prava na  snimku RTS-a.

Kako se navodi, iza zahteva koji su upućeni Jutjubu stoji izvesna kompanija KVZ Music, registrovana u Austriji, čiji je ovlašćeni predstavnik za Srbiju domaća kompanija Matricon d.o.o.

Ta kompanija navodno zastupa vodeće medijske kuće u distribuciji sadržaja na digitalnim medijima, a stara se da duplikati snimaka njihovih klijenata ne budu neovlašćeno objavljivani na sajtovima drugih korisnika, piše u saopštenju.

Asocijacija je istakla da posebno zabrinjava to što predstavnici javnog servisa javno ukazuju na to da su njihovi video-snimci zaštićeni autorskim pravom, čime posredno potvrđuju svoje učešće u uklanjanju snimaka.

ANEM je podsetio da je Ustavom zagarantovano pravo na slobodu izražavanja koje se može ograničiti samo ako je to neophodno u demokratskom društvu zarad zaštite osnovnih vrednosti tog društva ili zaštite prava i sloboda drugih.

U skladu sa Ustavom i Zakonom o javnom informisanju svaki oblik cenzure, pa i one koja potiče iz privatnih izvora, zabranjen, naveo je ANEM i dodao da je i zaštita autorskog prava legitimni interes koji treba zaštititi, ali ne na način kojim se nesrazmerno zadire u pravo na slobodu izražavanja.

"Posebno zabrinjava to što je privatni akter, zloupotrebljavajući pravila korišćenja Jutjuba, posredno uklonio snimke, na bazi kršenja autorskog prava... iako su korišćenje snimaka koji se odnose na dnevno izveštavanje i prerada tih snimaka kao autorskog dela slobodni i dozvoljeni po Zakonu o autorskim pravima i ne smatraju se kršenjem autorskog prava", piše u saopštenju.

ANEM je istakao da su autori u uklonjenim snimcima iskazivali svoj stav o učešću potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u spasavanju, aludirajući na potencijalnu izrežiranost te akcije, što je legitiman politički stav koji može slobodno da se izražava u skladu sa Ustavnim garancijama.

Asocijacija je navela i da su snimci političke satire uklonjeni ekspresno pozivanjem na kršenje autorskih prava, a da su brojni sadržaji koji pripadaju RTS-u i koji su komercijalnog karaktera, i dalje na Jutjubu, što ukazuje na arbitrarnost u postupanju.

ANEM je pozvao RTS da se nedvosimisleno ogradi od ovih pokušaja privatne cenzure, posebno imajući u vidu važnu ulogu koju u sistemu javnog informisanja ima javni radiodifuzni servis, a od nadležnih državnih organa zatražio da reaguju jer je povreda slobode govora i javnog istupanja krivično delo kažnjivo po Krivičnom zakoniku.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.02.2014. 07:39
A ipak zgrabio dete od dobrih tridesetak kila, koje je komotno moglo da hoda svojim nogama... ovom ludilu kao da nema kraja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online