Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 05.02.2014.
10:15
Beta A

Vekarić: Orić je trebalo da bude uhapšen u Srbiji

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je u sredu da je bivši bošnjački komadant Naser Orić dolazio u Srbiju i da je bilo planirano da se on uhapsi u zemlji, ali da se to nije dogodilo zato što su procurele informacije.

Procurele informacije, Orić izmakao pravdi: Bruno Vekarić
 


Vekarić je za Radio-televiziju Srbije objasnio da je pravno neizvodljivo da Orić bude isporučen Srbiji, zato što "jedna zemlja drugoj ne isporučuju osumnjičene za ratne zločine", već da je bilo planirano da se on uhpasi tokom jedne od svojih poseta Srbiji.


"Orić je imao komunikaciju i poslovnu i privatnu u Srbiji, i on je na taj način trebalo bude dostupan našim pravosudnim organima. I to je bilo u nekoj predfazi, pre raspisvanja crvene poternice za njim i to je izašlo u javnost, što je izazvalo veliku štetu predmetu", rekao je Vekarić.

Sve što smo pisali o slučaju Nasera Orića pročitajte OVDE


Dodao je da je na osnovu sporazuma koje su potpisale Srbija i Bosna i Hercegovina, moguće da se ustupe "novi i jaki dokazi" bosanskoj strani, ali je naglasio da je sporazum dobrovljan i da je neizvesno da li će postupci biti sprovedeni.


Orić je u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine nad Srbima u Podrinju tokom 1992. godine, a međunarodna poternica za njim je raspisana 4. februara.
 

Pročitajte još:

* Ivanović priveden zbog ratnog zločina?

Vekarić je naveo i da Tužilaštvo nije obavešteno i da nema informacije o hapšenju i pritvoru Olivera Ivanovića, zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu.


"To je za nas vrlo iznenađujuće, mi ni u tragu nismo imali Ivanovića ni u jednom predmetu, negde bi se čuo, bio bi pomenut na ovaj ili onaj način", rekao je Vekarić.


On je potvrdio informacije da je Tužilaštvo došlo do novih saznaja i o zločinu u Štrpcima, odnosno da su u otmici i ubistvu 19 civila učestvovala i tri policajca.
 

Pročitajte još:

* Štrpce: I policajci otimali putnike u vozu

"Oni koji su trebali da štite putnike od drumskih razbojnika - pomogli da da ta otmicu izvrši. Putnici su legitimisani kako bi se videlo ime i prezime, voz nije zaustavljen, nisu saslušani svedoci zločina, zaista niz propusta za koje neko mora da odgovara," ocenio je Vekarić.


Zločin se dogodio 1993. godine na liniji Beograd-Bar, i za taj zločin se terete pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" kojima je komandovao Sreten Lukić kome je u Hagu osuđen za ratne zločine, ali ne i za zločin u Štrpcima.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.02.2014. 10:22
dokle će više ovaj hrvat da se meša u Srpske poslove?
Sreda 05.02.2014. 14:20
Oric je imao poslovnu i privatnu komunikacuju u Srbiji pa pobogu ko je ovde lud.Znaci da su njegove izjave da je dolazio u Srbiju bez problema istinite a ne nebuloze.Ovog Vekarica treba tuziti za saucesnistvo u potpomaganju zlocina.
Sreda 05.02.2014. 21:09
ZATO SI UHAPSIO SVE SRPSKE GENERALE, SMRADU USTAŠKI...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online