Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 06.02.2014.
14:33
Đ. Barović - Vesti A

Srpski tužilac spasao Orića

Od hapšenja i procesuiranja Nasera Orića neće biti ništa, a Tužilaštvo za ratne zločine Srbije za sve je okrivilo medije.

Procurele informacije: Bruno Vekarić (levo) i Vladimir Vukčević

Zamenik tužioca Bruno Vekarić za RTS je izjavio da je postojao plan da Naser Orić bude uhapšen kad dođe u Srbiju, ali da je taj plan propao zato što je "informacija o raspisivanju Interpolove poternice izašla u javnost".

Podsmeh Vučiću

Podrška bošnjačkih političkih lidera razbahatila je osumnjičene Srebreničane pa se, osim Orića, oglasio i Meholjić koji je poručio da mu Srbija neće suditi, a onda je prozvao i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.
- Srbija koja mi je montirala da sam bio tamo gde nisam mi neće suditi! Šta hoće Vučić, taj okoreli četnik?! - rekao je Meholjić.

- Orić je imao komunikaciju poslovnu i privatnu u Srbiji, i on je na taj način trebalo bude dostupan našim pravosudnim organima. I to je bilo u nekoj predfazi, pre raspisivanja crvene poternice za njim i to je izašlo u javnost, što je izazvalo veliku štetu - objasnio je Vekarić.


Međutim, lideri Srba u Srebrenici s ogorčenjem konstatuju da ovakvo objašnjenje vređa inteligenciju i direktno je podsmevanje žrtvama.


- Ukoliko je tačno da je Orić dolazio u Srbiju, zašto ga onda nisu tada uhapsili jer već 20-ak godina postoje sasvim čvrsti dokazi da se nađe iza rešetaka. Međutim, najtužnije od svega jeste što je još jednom ubijena nada svim onim porodicama srpskih žrtava koje su se ponadale da će napokon biti procesuirani i zločini nad Srbima pošto je svima jasno da pravosuđe u Sarajevu to ne namerava da uradi - kaže član Skupštine Srebrenice iz redova SNSD-a Slaviša Jovanović.

VIDEO: Ispovest muslimanskih devojčica koje su silovali Orićevi vojnici


Predsednik Opštinskog odbora SDS-a u ovom gradu Momčilo Cvjetinović kaže da je "apsolutna laž" da su Naser Orić ili Hakija Meholjić ikada posle rata bili u Srbiji.

Dokazi na dar

Vekarić kaže da je Tužilaštvo za ratne zločine dobilo zvaničan odgovor direkcije BiH koja se bavi poternicama da on ne može da bude izručen Srbiji.
- Sada ostaje mogućnost, na osnovu Protokola o saradnji sa BiH, da se razgovara o ustupanju dokaza bosanskoj strani. Međutim, to je zasnovano na dobrovoljnosti i pitanje je hoće li BiH da upotrebi te dokaze - istakao je Vekarić.

- Očigledno je reč o predizbornom potezu koji odgovara Beogradu, Sarajevu i Banjaluci. Plašim se da je čitava ujdurma i krenula samo da bi Orić bio upozoren. Nažalost, narod u Podrinju je taman pomislio kako će u Srbiji dobiti pravog zaštitnika pravde na koju čekamo od kraja rata - ističe Cvjetinović i dodaje da više niko od Srba u Bosni ne očekuje pravdu u Sarajevu.


- U tom sudu je zbog zločina u Srebrenici presuđeno više od hiljadu godina Srbima, a pri tom nema još nijedne optužnice za nekoliko hiljada ubijenih Srba i 70 potpuno uništenih sela.


I predsednik Boračke organizacije Srebrenice Miloš Milovanović smatra da je Srbija da je htela Orića mogla da uhapsi mnogo ranije, ali da je bez obzira na sve mnogo bitnije da optužnica ne ostane samo na slučaju ubistva devet civila u selu Zalazje.


- Ta optužnica ili istraga mora da bude proširena na sve srpske žrtve jer je dokaza sasvim dovoljno i protviv Orića i protiv svih njegovih ratnih zamenika. Ukoliko je međunarodnoj zajednici zaista bitno da u BiH dođe do suštinskog pomirenja među narodima, onda moraju da zahtevaju od vlasti u Sarajevu da se napokon i ubice Srba nađu na optuženičkoj klupi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.02.2014. 14:39
Oric je u dogovoru sa vlastima u Srbiji 1995 godine napustio Srebrenicu i sklonio sw u Srbiju sa 800 svojih boraca.Odatle je bezbjedno prebacen u Tuzlu.Je li iko normalan misli da ce "srbi patriote" da hapse svjedoka izdaje...Toliko od mene braci Srbima...
Četvrtak 06.02.2014. 15:03
Vekaric bi izgledao jos bolje kad bi viksao i kosu, a ne samo bradicu. A iznutra je vec crn ko noc, nema potrebe.
Četvrtak 06.02.2014. 15:48
Srpske , polupismene vlasti, da zamole MOSAD da im objasni kako se to radi, ako vec nece ili su nepismeni da procitaju u literaturi!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online