Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 07.02.2014.
20:04
Blic A

KBC Zvezdara: Golubovi lete među pacijentima, toaleti "neočistivi"

Ruina od 18.000 kvadrata u Preševskoj ulici u Beogradu nije bivši zatvor, niti napuštena fabrika - to je bolnica u kojoj se godišnje leči 300.000 ljudi. Zgrada KBC Zvezdara skoro da i nema fasadu, golubovi lete oko kreveta pacijenata, za toalete je potrebna gas maska, a ventilacioni sistem ne radi već deceniju. Zgradu je nemoguće renovirati jer zvanično ne pripada nikome, a nadležni su za te ljude gluvi već 15 godina.

Golubovi se šetaju među pacijentima
 

Polumrak, rupe na plafonu i miris vlage prvi je utisak posetilaca zgrada koja se "jedva drži" i uporno zove "Upomoć!". Čak 11 odeljenja sa centralnom kuhinjom

Gradske bolnice u Beogradu je u tom ogromnom prostoru koji se raspada.

Svi šalju dalje

 

U ministarstvu zdravlja su samo odgovorili da se novinari obrate gradu kao osnivaču KBC Zvezdara, odnovno Sekretarijatu za zdravstvo! U Sekretarijatu za zdravstvo su novinare uputili dalje. "Ustvari, ako zgrada pripada državi, onda zovite Direkciju za imovinu, a ako je do vojske, vidite s njima", rekla je Vera Dražić, sekretarka za zdravstvo.

"Lekari i sestre su divni, paze nas. Šteta što rade u ovako groznim uslovima. Prozora kao da nema. Kad je bila košava smrzavali smo se. Toaleti su u očajni, ne može da se diše", priča Stanimir V. (79), penzioner koji leži na Odeljenju gerijatrije dok mu golub šeta oko kreveta.

"Hitno su nam potrebni novi prozori i renoviranje kupatila. Kad se nešto pokvari sve sami popravljamo, sestre su čak kupovale i zavese na buvljaku da ih kačimo između kreveta, krpimo kako umemo",  kaže lekarka Sanja Zdravković.


I uz stepenice, na Odeljenju ginekologije, ruglo bode oči.

"Prozori su sređeni na akušerstvu i neonatologiji, a ostatak odeljenja čeka bolje dane. Pukao nam je noseći zid, zbog dotrajalih prozora je stalna promaja. Teško se diše, što je poseban problem na intenzivnoj nezi, jer venitlacioni sistem ne radi već 10 godina, a toaleti su 'neočistivi'", žali se Rada Terzić, glavna sestra za GAK.

Direktorka KBC-a prof. dr Aleksandra Aranđelović spremna je da zgradu gde je dve trećine bolnice renovira od temelja do krova, ali su joj nadležni, kaže, vezali ruke.


"Ne možemo ništa dok Ministarstvo zdravlja ne reši pitanje statusa objekta. Zgradu je podigla vojska, a bolnici data na korišćenje osamdesetih godina. Dozvola je istekla još 1999. i od tada zgrada ima pravni problem", kaže ona i dodaje da su molbu za rešenje problema poslali još u avgustu, da je regulisanje pravnog osnova u postupku, a odgovor očekuju ove godine.

POVEZANE VESTI

Subota 08.02.2014. 04:48
Koliko je politici stalo do naroda najpre se vidi po zdravstvenom sistemu drzave. Ali neka nikolic gradi crkve,lecice nas pop
Subota 08.02.2014. 09:03
I biće sve gore ako se nešto ne preduzme pod hitno. Glavno je da se prave planovi za kafane i velelepne trgovine koje će izlaziti na Vodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online