Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.03.2010.
18:47
dnevnik.rs A

Sukob partizana i četnika ide u Strazbur?

Partizansko-četnički sukob moraće da "preseče“ Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu, ukoliko borci uskoro ne pošalju predstavnike u komisiju za odlučivanje o pravima pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, ili Vlada Srbije umesto njih za članove imenuje predstavnike Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta.

Neki su se dozvali pameti i partizansko-četnički sukob prevazišli

Naime, iako je Srbija još juna 2005. izjednačila prava učesnika NOB-a i četnika, borci svojim eskviranjem onemogućavaju formiranje komisije koja bi dodeljivala Ravnogorske spomenice i penzije.


Kako stvari stoje, šanse da partizani promene stav su male ili gotovo nikakve. SUBNOR naglašava da ne prihvata da partizani budu izjednačeni s onima koji su tokom rata bili na drugoj strani, te borci nikad neće biti jemci ravnogorcima, a bez dva svedoka penzije nema.

Kako dokazati četništvo?

 

Dokazivanje pripadnosti Ravnogorskom pokretu izgleda ovako: oni koji hoće da podnesu zahtev za penziju moraju "privesti" dva svedoka koji će potvrditi da su od 1941. do 1944. bili četnici.

 

Kako je malo živih četnika, pripadnost Čičinom pokretu mogu potvrditi partizani. A oni ni posle više od šest decenija, mada su i sami u poznim godinama, ne pristaju na to da svedočenjem omoguće penziju bivšim protivnicima.

Predsednik SUBNOR-a Srbije general Slavko Popović poručuje da se ne plaši tužbe, te da ravnogoraca više i nema jer ih je 90 odsto 1944. stupilo u NOV. Kad neko pokuša da dokaže svoj status ravnogorca, jednostavno ne postoji neko ko bi to mogao potvrditi.

Kao ilustraciju nudi istinitu priču o jednom četniku iz okoline Vranja koji je došao da traži Ravnogorsku spomenicu i podneo zahtev opštinskim organima.

Kad su ga upitali da li ima nekog ko bi mogao da posvedoči u njegovu korist, odgovorio je: "Nemam, sve gi potepaste". Zato Popović tvrdi da borci neće promeniti stav i da je cela kamapanja neozbiljna.

Predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i narodni poslanik Aleksandar Čotrić, pak, poručuje da će tužiti SUNBOR zbog blokade formiranja komisije koja treba da dodeljuje izuzetno mesečno primanje i Ravnogorske spomenice.


On najavljuje da će zahtevati od Cvetkovićevog kabineta da izmeni uredbu za ostvarivanje statusa ravnogoraca jer smatra da u komisiji ne smeju da odlučuju predstavnici SUBNOR-a već njegove asocijacije. Ističe da će se, ako sve bude odbijeno, žaliti Strazburu da on „prizove pameti" borce koji pet godina onemogućavaju i ono malo preostalih četnika da bar pri kraju života dobiju penziju.

Četvrtak 18.03.2010. 20:56
heheheh drug Tito bi se prevrco sedamnest dana u grobu da vidi ko mu drzi sliku,hehheheehe.....a i ovaj klempo sto drzi zlatnu sliku TITE neznam ali on nije sigurno bio ni rodjen dok je TITO bio ziv....ali eto svakom svoje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online