Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 11.02.2014.
15:13
Beta A

Šakalima 106 godina robije za zločine nad Albancima

Viši sud u Beogradu osudio je danas pripadnike paravojne formacije "Šakali", teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije, na višegodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina i ubistva više od 100 Albanaca u selima kod Peći 1999. godine.

Foto: Ilustracija

Komandant 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć Toplica Miladinović osuđen je na maksimalnih 20 godina zatvora. Miladinović je izdao naredbu da se pretresu sela Ćuška, Pavljan i Zahač, 14. maja 1999. godine, kako bi se pronašli pripadnici OVK, iako je, kako je utvrdio sud, bio upoznat sa ponašanjem pripadnika jedinice čiji je komandir pokojni Nebojša Minić zvani "Mrtvi".

Minić i pripadnici jedinice primenjivali su mere zastrašivanja i terora, uništavali civilnu imovinu, palili kuće, otimali novac, nakit i dragocenosti, i vršili pojedinačna i masovna ubistva civila, utvrdio je sud.

Maksimalne kazne zatvora od 20 godina izrečene su i pripadnicima tog odreda Dejanu Bulatoviću i Milojku Nikoliću, Ranko Momić osuđen je na 15 godina zatvora, a Srećko Popović na 10 godina zatvora. Pripadnik tog odreda Abdulah Sokić osuđen je na 12 godina, Slaviša Kastratović i Boban Bogićević na po dve godine, Siniša Mišić na pet godina.

Pripadnik teritorijalne odbrane Veljko Korićanin i pripadnik policije Radoslav Brnović su oslobođeni optužbi. Osuđeni pripadnici Šakala su, prema presudi, uništavali imovinu i pljačkali, a sve u nameri da steknu ličnu imovinsku dobit i sa
glavnim ciljem da primoraju stanovništvo albanske nacionalnosti da se iseli u Albaniju.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je danas da će će se žaliti na presudu. Tužilaštvo će, nakon pismenog otpravka, uložiti žalbu na visine izrečenih kazni, prvo na oslobađajuće presude, kao i na visine kazni u slučajevima gde se one razlikuju od predloga Tužilaštva.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.02.2014. 17:02
"Ubistvo civila"? Ovaj popisani sud koga laze?? Svuda gde je Policija i Vojska bila,tu su Siptari bili do zuba naoruzani. To ti je Srbija: Ivica Thaci zdravi se sa teroristom,a ovi,koji su branili drzavu protiv terorista su krivi... Serem ti se u Srbiju....
Utorak 11.02.2014. 17:22
Bruka a gnjilanska grupa oslobodjena.Kuku nama Srbima nad crnom sudbinom koja nas je zadesila sa ovim izdajnicima!!!
Utorak 11.02.2014. 17:46
Neosporno je da ako je bilo zlocina treba ih sankcionisati ali se postavlja veliko pitanje po cijem nalogu i u ciju korist radi ovaj sud,jedno je sigurno nikako u korist Srbije.Interesantno je to da sud donosi odluku da je to bila vojna formacija i da su im glavni svedoci na sudjenju kriminalci."ZIVEO SUD I PRAVDA"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online