Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 26.02.2014.
12:44
M. Ljubičić - Vesti A

Katastar važniji od spiskova nestalih

I treći po redu susret u poslednjih godinu dana šefice hrvatske diplomatije Vesne Pusić i srpskog vicepremijera Aleksandra Vučića nije mogao da prođe bez šamara koje zvaničnici iz Zagreba redovno udaraju svojim kolegama u Beogradu.

U potrazi za minulim radom JNA: Vesna Pusić i Aleksandar Vučić
 

Hrvatski udarci srpskim vlastodršcima za koje ovi dobrovoljno podmeću obraze usledili su zbog navodnih spiskova nestalih Hrvata u proteklom ratu, a za koje Zagreb tvrdi da ih Beograd uporno krije. Ti spiskovi su, inače, i uslov Hrvatske za povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije. Usput, niko ne zna ko je iz Beograda (i da li je uopšte) tražio od Zagreba da odustane od te tužbe!?

Embargo na iskaze svedoka

Međunarodni sud pravde u Hagu stavio je embargo na objavljivanje iskaza svedoka na glavnoj raspravi u sporu
između Srbije i Hrvatske, koja počinje 3. marta, do kraja te
rasprave, 1. aprila. Hrvatska i Srbija, jedna protiv druge, podnele su najvišem sudu UN tužbe za genocid. Iskazi i unakrsno ispitivanje svedoka i veštaka dve strane zakazani su u haškoj Palati mira za 4. i 5. mart.

 

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije ocenila je ponašanje Zagreba "neiskrenim i dvoličnim", jer u Hrvatskoj još nisu ekshumirana tela 150 Srba ubijenih u Oluji (po evidenciji Veritasa, takvih je oko 400) a čija su grobna mesta poznata nadležnoj komisiji u Zagrebu.


- Podržavamo sve akcije na rasvetljavanju sudbina nestalih, bez obzira na naciju i veru, ali, držanje lekcija od onoga ko bi po tom pitanju trebalo da primi lekciju nije put ka bržem rasvetljavanju sudbine nestalih - poručila je Koordinacija nestalih Srba i podsetila da su nadležni u Beogradu, za razliku od onih u Zagrebu izvršili sve ekshumacije na poznatim grobnim mestima.


To udruženje nije zadovoljno ni radom Komisije za nestale Vlade Srbije koja izbegava da Hrvate suoči sa spiskovima nestalih Srba i nada se da će se nakon izbora 16. marta nova vlast u Beogradu rešavanje problema nestalih Srba konačno svrstati među prioritete svoga rada.


Da licemerju nema kraja, svedoče i hrvatski mediji koji su ocenili da najvažniji razlog posete Pusićeve Beogradu nisu bili spiskovi nestalih i odustajanje od tužbe za genocid već preuzimanje oko 39.000 fotografija teritorije Hrvatske koje je bivša JNA snimila iz vazduha šezdesetih godina prošlog veka. Ti snimci biće od velike pomoći Hrvatskoj u rešavanju 800.000 zahteva za legalizaciju.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.02.2014. 13:22
Embargo na objavljivanje iskaza svedoka? Pitam se pitam se, sta pokusavaju da sakriju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online