Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 05.03.2014.
15:12
J. Arsenović - Vesti A

Ukrajina vruć krompir za Srbiju

Službenik britanske vlade je svojom nesmotrenošću omogućio fotoreporterima da uslikaju poverljiva dokumenta, pa je svet otkrio kakvu će poziciju zauzeti zvanični London prema krizi u Ukrajini. Tako se saznalo da Dauning strit nije za vojnu akciju Zapada, niti za trgovinske sankcije protiv Rusije, a da se zvaničnicima Velike Britanije preporučuje da se "drže opštih mesta". Kako glasi stav zvaničnog Beograda povodom zveckanja oružja na Krimu, pitanje je na koje srpski zvaničnici izbegavaju odgovore. Pogotovu ne u predizbornoj kampanji.

"Opasno" prisustvo: Toma Nikolić na prijemu kod ruskog ambasadora Čepurina

Ovim povodom oglasio se odlazeći premijer Ivica Dačić i čini se baš u duhu engleske depeše o "opštim mestima". Dačić se nada da će kriza biti rešena mirnim putem, da "Srbija želi da bude konstruktivna" i da će, ako bude bilo potrebno, pružiti pomoć da se situacija u Ukrajini reši.


Da u ovoj igri na velikoj šahovskoj tabli geostrateškog odmeravanja Zapada i Rusije, malena Srbija nema šta da traži, smatra i Aleksandar Vučić.

Mi znamo šta to znači

Dešavanja na poluostrvu Krim, gde više od 60 odsto stanovništva čine Rusi, poslednjih dana porede se sa Kosovom.
- Žao mi je zbog dešavanja u Ukrajini. Želim ukrajinskom narodu i Ukrajini da se što pre oporave od krize, a Srbija i nakadašnja Jugoslavija znaju šta to znači - rekao je Dačić novinarima na Biznis forumu na Kopaoniku.

- Bez obzira na ono što se dešava u svetu, Srbija neće prekidati odnose sa Ruskom Federacijom, već će nastojati da što više izvozi u tu zemlju. Ovo sam rekao jer znam kakvim će pritiscima Srbija biti izložena. Srbija više neće da vodi ni svoje ni tuđe ratove, već će gledati u budućnost u kojoj deca moraju da žive bolje, a oni koji hoće drugi scenario neka slobodno podrže konkurenciju - poručio je Vučić na predizbornoj konvenciji SNS-a u Sremskoj Mitrovici.


Za Mišu Đurkovića, saradnika beogradskog Instituta za evropske studije, Vučiću je "vrlo bitno da simulira da ima dobre odnose sa Rusijom".


- Da se 16. marta ne održavaju izbori i da sada nije u toku predizborna kampanja, Srbija bi eksplicitnije, uprkos svemu, stala na poziciju EU kada se radi o Ukrajini. U 99 odsto slučajeva spoljna politika Srbije je potpuno usklađena sa spoljnom politikom EU. Tako je bilo u slučaju Sirije i sa uvođenjem sankcija Belorusiji, državi koja nije priznala Kosovo - podseća Đurković.
 

Kusturica i Koštunica za Ruse

Poznati režiser Emir Kusturica nema problema da zauzme stranu. On smatra da Rusija mora da zaštiti Ruse koji žive u Ukrajini.
- Na žalost, Ukrajina trenutno ide istim putem kao nekada Jugoslavija. Meni je veoma žao što je to tako. Sada se dešava ista takva katastrofa. Smatram da Rusija mora da zaštiti Ruse koji žive u Ukrajini - rekao je Kusturica.
Za Koštuničin DSS nema sumnje da Srbija treba da bude na strani Rusije. Potpredsednik DSS-a Nenad Popović podseća da je Srbija istorijski uvek bila uz Rusiju koja nam je "uvek pomagala i bila uz nas kada nam je bilo teško".

POVEZANE VESTI

Sreda 05.03.2014. 14:45
To je problem zato molimo se za oprostaj od belorusije i stupimo jednom zauvek u sastav Sjedinjene Rusko-Srbske-Grcke Drzave, Eu je smrt za Srbe bilo gje da su
Sreda 05.03.2014. 16:10
Vlada Crne Gore je vec osudila Rusiju za agresiju i podrzala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine sto bi i Vucic i Dacic ucinili ali nece za vreme izborne kampanje.Vec tamo 17 marta ce stati na stranu Klicka i definitivno okrenuti ledja Rusiji. Ovo nam je pre neki dan nagovestila i Tanja Miscevic kada je rekla da odnosi Srbije i Rusije moraju biti u skladu sa spoljnom politikom EU.
Četvrtak 06.03.2014. 00:17
Вучић се неће одрећи Русије ни после избора. Зашто? Зато што и та проклета ЕУ, зависи од руског гаса. Енергенти су кључни фактор где Руси имају предност у односу на остатак Европе, али и САД. Друго, ако је званични Пекинг дао подршку Русима, јасно је да ће после свега овога многи играти како Руси свирају. Можда је и боље да се правимо блесави и гледамо своја посла. Нека се велики раскусуравају, ја очекујем да ће ускоро центар силе бити померен на Исток. Не гледајте само Русију, Кина је много опаснији играч по Америку него што многи мисле. Мали жути само ћуте и раде. И не брините. Вратићемо Космет, за 10 година највише.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online