Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 10.03.2014.
13:03
D. Dekić - Vesti A

Poseban zakon za nestale bebe

Poseban zakon o nestalim bebama, tzv. leks specijalis koji traže roditelji navodno preminulih novorođenčadi koji sumnjaju da su ime deca ukradena, prema rečima ustavno-pravnog stručnjaka Zorana Ivoševića je potreban jer država duguje tim i ostalim građanima istinu o ovom više nego ozbiljnom društvenom problemu.

Podneto 1.500 prijava: Vladimir Čačarević
 


- Zakon se kao opšti propis odnosi na sve građane, a leks specijalis na uži krug ljudi, poput roditelja koji sumnjaju da su im deca ukradena. U Srbiji je leks specijalis donet prvi put 1975, kada je osam profesora izbačeno sa Filozofskog fakulteta, a drugi zbog nepriznavanja rezultata lokalnih izbora na kojima je 1996. pobedila opozicija. Zašto ne bi i treći put zbog građana koji su žrtve nezakonitih radnji u zdravstvu - kaže Ivošević za "Vesti".


On podseća da su se roditelji nestalih novorođenčadi obraćali Sudu za ljudska prava u Strazburu, gde im je rečeno da je potreban mehanizam, odnosno telo formirano na bazi leks specijalisa koje bi, ako nadležni organi neće, došlo do činjenica i pokrenulo sud i tužioca.

Neverovatna statistika

Podaci udruženja su frapantni: nestanak beba prijavilo je 1.500 roditelja, a njih 6.000 sumnja da su im deca ukradena. Ti roditelji u 99 odsto slučajeva nisu videli telo deteta, a više od 3.000 njih ima potvrdu pogrebnih preduzeća da njihove bebe nisu sahranjene. Oni tvrde da na ogroman broj prijava Ministarstvo pravde i tužilaštvo ne odgovaraju, već ih guraju u fioke i štite jedni druge.

Članovi udruženja Roditelji nestalih beba Srbije traže i video nadzor u porodilištima jer je kako su istakli na sastanku u Skupštini Srbije sa ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović, gde su došli na poziv predstavnika poslaničkog kluba socijalista, krađa novorođenčadi je i dalje svakodnevna pojava. Tvrde da postoji lanac krađe u koji su uključeni lekari, babice, čistačice, servirke, matičari, policija...


Čelnik udruženja Vladimir Čačarević naveo je da su lekari u beogradskim, novosadskom i kruševačkom porodilištu odgovorni za najviše slučajeva, poručivši da ima dokaze, ali ne može ni na koga da uperi prst jer još nema nijedne presude. On kaže da ima 50 poziva dnevno o krađi beba i najavljuje formiranje DNK banke i mobilnih timova koji će, ako ih roditelji pozovu, uzimati bris i proveravati sumnje.


- Analiza će se raditi u laboratorijama van zemlje zbog lošeg iskustva kod nas. Radili smo šest DNK analiza u privatnim klinikama u Srbiji i svi ti rezultati su bili negativni, a u Beču pozitivni - naveo je on.


Slavica Đukić-Dejanović je podsetila da je na inicijativu SPS 2005. osnovan anketni odbor čiji je rad rezultirao zakonskim izmenama i roditelji su dobili pravo na uvid u dokumentaciju i da vide umrlu bebu. Dodala je da u prethodnom periodu nije stigla nijedna primedba na rad porodilišta.
 

Stigli do UN

Vladimir Čačarević, koji je i sam otac nestalog novorođenčeta je rekao da je nedavno u Njujorku u Komitetu UN za ljudska prava, šefu tima Leonardu Kastilju izneo probleme u vezi nestale bebe i predočio mu da je za prethodnih 10 godina podneto više od 1.500 prijava.
- Nijedna od njih nije procesuirana i nema nijednog epiloga na sudu. Za greške lekara podneto je samo šest krivičnih prijava. U tim procesima donete su samo prvostepene, ali ne i pravosnažne presude - naveo je on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.03.2014. 15:23
Za mnoge od nestalih "beba" je suviše kasno. Izgubljeno vreme ne može da se vrati. Mada, dovoljna je i sama potvrda da se takav zločin da se kraša beba radila, za majke, za koje su mnogi mislili da su lude.
Ponedeljak 10.03.2014. 15:25
Kakva je to drzava gde niko ne odgovara ako beba nestane posle porodjaja? A kakva je tek ukoliko to isto dete, koje cela porodica sa ushicenjem ocekuje pa dozivi psihicki i fizicki krah - ne moze ni da vidi, ili ukoliko ne daj Boze stvarno umre na porodjaju - sahrani? Zakoni u ovoj drzavi niti se postuju, niti se procesuiraju - a ima nas sve manje. Upuceni dobro znaju koliko su dugacke liste cekanja za usvajanje dece, a problem steriliteta kod sve mladjih ljudi bi trebao postati nacionalno pitanje broj jedan. Srbija ce, nazalost, po svim pokazateljima uskoro biti drzava gde srbi nece biti vecinski deo populacije, osim ukoliko se nesto drasticno ne promeni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online