Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 12.03.2014.
18:53
J. L. Petković - Vesti A

Vapaj Srba za pomoć, a vlast ih ignoriše

Čujte naš vapaj i apel za pomoć, poručuju mladi iz Prilužja kraj Vučitrna. Oni su ogorčeni na vlasti koje ih, kako kažu, uporno ignorišu. I posle 42 dana štajka i danonoćnog boravka u improvizovanim šatorima pred kancelarijom opštine, tvrde da im se niko od zvaničnika nije obratio, niti pokazao makar ljudsko razumevanje za to što njih 60-ak, među njima i visoko obrazovanih, nemaju mogućnost da se zaposle niti da osnuju sopstveni posao.

- Znajte da ima još Srba i južno od Ibra. Ne dozvolite da odemo sa ovih prostora, jer mi želimo da živimo i radimo, ne biramo posao... Ukoliko posla nema, neće biti ni nas na našim ognjištima, ni nas ni naših roditelja. Ne dozvolite da predstavnici međunarodnih organizacija: UN i Oebsa koji svakodnevno prate dešavanja na Kosovu, na kraju zabeleže i naše masovno iseljavanje, poručuje Peđa Rakić, jedan od omladinaca.


Međutim, izgleda da su političari imali neka druge i preče probleme za rešavanje.


- I nakon 42 dana danonoćnog protesta i blokade lokalne samouprave još niko od zvaničnika se nije udostojio ni da nas pozove, a još manje da nas poseti i pokuša da reši naš problem! A mi smo još tu, sa onim istim ciljem i zahtevom - a to je pravo na rad, pravo da u ovim teškim uslovima održimo svoje porodice i opstanemo na ovim prostorima kao Srbi koji su davali svoje živote za ovu svetu zemlju i kao građani republike Srbije, priča Rakić.


Ironično, dodaju, nikome nisu bitni ni ko glasači, pa ih se niko nije setio ni u predizbornoj kampanji.


"Mnogi se stide da nam pogledaju u oči", pa ovim mladim ljudima ne mašu čak ni obećanjima da će "biti bolje".


- Niko nas nije obišao čak ni u jeku predizborne kampanje, verovatno svesni svega onoga što su godinama obećavali, a ništa od toga nisu ispunili. Pojedini političari koji su nas ranije redovno obilazili nikako da se odluče i dođu da nas posete, pogotovu sada, dok blokade još uvek traju. A, izbora, kao i da nema. Nigde postera, plakata, predizbornih skupova i govora. Do duše, oni dolaze na Kosovo, ali obilaze povratnička mesta koja imaju pet do deset kuća, a Prilužje koje broji oko 3500 stanovnika i najveće je srpsko selo na centralnom Kosovu se zaobilazi, ogorčen je Rakić.


Nakon mesec i po dana provedenih ovde i po kiši, mrazu i suncu i nikakvih reakcija zvaničnika i političara, kažu da ni ne znaju kome bi ukazali poverenje i da li bi i to imalo nekako efekta.


Ali dodaju da neće odustati od insistitanja da se problem zaposlenja reši, iako se danonoćni protest odrazio mnogima na zdravlje.


-Bićemo sve dok neko ne reši naše pitanje i naš problem. Posle 42 dana prinuđeni smo da pravimo smene zato što je veliki broj nas prehlađen, zaradili smo upale pluća, bubrega, znate i sami kakve su vremenske prilike bile u protekla dva meseca, a biti 24 časa dnevno i 42 dana na ulici nije lako! Da li neko sem naših roditelja mari za to, kaže Milan Mitrović, jedan od omladinaca.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.03.2014. 19:19
Gospodo Vučić i Dačić su vas OTPISALI I PUSTIL NIZ VODU . SHVATITE DA VAS NJIH DVOJICA MRZE KAO I SAV SRPSKI NAROD . TO GOVORE NJIHOVI POTUPCI I NJIHOV RAD .
Četvrtak 13.03.2014. 02:11
42 dana sede i ne rade ništa. A odakle vam novac za hravu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online