Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 14.03.2014.
06:33 >> 13:36h
Beta A

U nedelju parlamentarni izbori u Srbiji

Građani Srbije će u nedelju, 16. marta, birati 250 poslanika za sastav novog parlamenta. Na vanrednim parlamentranim izborima koji su raspisani 29. januara učestvovaće 19 izbornih lista, od kojih je sedam manjinskih. Predloženo je 3.020 kandidata, od čega su 64 odsto muškarci. Pravo glasa imaju ukupno 6.767.324 građanina.

Foto: Ilustracija
 

Na izborima će biti ukupno 8.262 biračka mesta na teritoriji Vojvodine, centralne Srbije, kao i u zatvorima, na Kosovu 90, a u 20 stranih država 35 biračkih mesta.
Na biračkim mestima u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Libiji, Makedoniji, Norveškoj, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj glasaće se 16. marta od 7 do 20 časova.  Na biračkim mestima u Velikoj Britaniji i SAD glasaće se 15. marta od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

Cenzus pet odsto, za manjine "prirodni prag"

RIK poslaničke mandate raspodeljuje primenom sistema najvećeg količnika, tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 250. Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko tih količnika na nju otpada.
Za manjinske izborne liste ne važi cenzus od pet odsto glasova od ukupnog broja birača izašlih na izbore. Nakon što bude utvrđen konačni odziv birača, taj broj deli se sa 250, koliko ima mesta u parlamentu, da bi se dobio broj glasova koji je potreban za osvajanje jednog poslaničkog mandata.

Biračka mesta u Srbiji biće otvorena u 7.00, a zatvorena u 20.00. U toku tog vremena biračko mesto mora biti neprekidno otvoreno. Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kao i korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava
veza i komunikacije.


Svaki birač glasa lično, tajno i samo jednom, na overenim glasačkim listićima. Glasački listići za parlamentarne izbore biće svetlo plave boje. Kad dođe na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet. Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu.


Kad mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Potom se birač obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je već glasao. Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu. Glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste.


Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju.  Republička izborna komisija (RIK) konačne rezultate parlamentarnih izbora treba da objavi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, a do objavljivanja konačnih rezultata RIK će objavljivati privremene rezultate. RIK treba da utvrdi rezultate izbora i objavi ih u "Službenom glasniku" najkasnije 20. marta u 20.00.


Najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, RIK će sve dobijene mandate sa izborne liste dodeliti kandidatima po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste. Skupština treba da bude konstituisana u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Na izborima ukupno 735 domaćih i stranih posmatrača

Na parlamentarnim izborima u Srbiji u nedelju, 16. marta biće ukupno 735 posmatrača - 556 domaćih i 179 stranih posmatrača, rečeno je danas u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK). Od ukupno 556 domaćih posmatrača, 550 je iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), a šest je iz nevladine organizacije iz Novog Sada koja se bavi zaštitom prava osoba sa invaliditetom, rečeno je agenciji Beta u RIK-u.

 

Od stranih posmatrača, iz Parlamentarne skupštine OEBS biće 51 posmatrač, iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava 28 i četiri posmatrača iz Misije OEBS-a u Srbiji, dok će iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope biti 22 posmatrača.

 

Posmatrače će imati i predstavnici državnih izbornih komisija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Rusije, kao i predstavnici Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih držva. Izbore će pratiti i predstavnici tri ambasade: šest posmatrača iz Ambasade Velike Britanije, 13 iz Ambasade Sjedinjenih Američkih
Država i dva posmatrača iz Ambasade Bugarske.

POVEZANE VESTI

Petak 14.03.2014. 07:12
Dokle vise da verujemo ovom Vucicu izdajniku. Zasto da dozvolimo da on pobedi na izborima kad je izdajnik. U nedelju ce narod nastaviti oligarhiju zapada i pojedinih srpskih politicara. PROBUDI SE SRBIJO. Ovamo pravi Beograd na vodi, grdne pare ulaze u njega a ostatak Srbije niko ne gleda, koliko gradova uopste nema vodu...... ogorcen sam srpskim politicarima, nemaju obraz....
Petak 14.03.2014. 07:42
Dajte priliku sebi i svojoj djeci, glasajte za DVERI. Savez sa Rusijom je jedina sansa za oporavak Srbije. Nedajte GLAS lopovima, izdajnicima i placenicima koji rade za tajkune, NATO i brisel. Dosta su nas krali,ponizavali, izdavali, trovali, ubijali, istjeravali iz Srbije ovi koji su do sada bili na vlasti. Dosta je vise neka se teraju u PM zajednos a EU i NATOM. GLASAJTE ZA DVERI ZA ZIVOT SRBIJE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online