Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Nedelja 23.03.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Beograd teraju u rat sa Rusijom

Novu Vladu Srbije sačekaće veliki spoljnopolitički izazov: kako da se odredi prema pripajanju Krima Rusiji i sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi. Već sada se na Beograd vrši pritisak da se prikloni politici osude Rusiji koju je Brisel zauzeo u slučaju najveće krize u Evropi posle hladnog rata, ali predstavnici Srbije se za sada izgovaraju da je aktuelna vlast u tehničkom mandatu i da će izjašnjavanje morati da sačeka novu vladu.

Druge čeka "vruć krompir": Sadašnja tehnička Vlada
 

Kako domaći mediji ne prestaju da spekulišu o tome u kakvom se nebranom grožđu nalaze srpske vlasti, iz Ministarstva inostranih poslova Srbije u petak uveče su saopštili da je stav zvaničnog Beograda prema događajima u Ukrajini "poznat i nepromenjen".
 

Pregled ili brifing kod Putina?

Aleksandar Vučić je prethodnih dana boravio u Moskvi, a njegov nenajavljen odlazak mediji su komentarisali kao brifing u Kremlju za sastav nove vlade ali i za srpsko svrstavanje na rusku stranu u aktuelnoj krizi u Ukrajini.

 

Aleksandar Vučić
 

Mediji bliski SNS tvrde da je budući srpski premijer išao samo na lekarske preglede dogovorene odranije.

"Povodom pisanja izvesnih medija o razgovorima zvaničnika ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova sa diplomatskim predstavnicima naše zemlje, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije želi da istakne da je stav Republike Srbije povodom događaja u Ukrajini poznat i nepromenjen", navedeno je u saopštenju.


Taj stav, međutim, do sada nije eksplicitno naveden i sveden je zapravo da Srbija nema stav. Iako tvrde da je pred Srbijom slobodan izbor da odluči šta je u njenom najboljem interesu, zapadne diplomate koriste priliku da ovdašnjoj javnosti i političarima "otvore oči".


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je u Novom Sadu da je situacija u Ukrajini iz ugla EU veoma ozbiljna, te da će zato očekivati od svih članica i zemalja-kandidata da je tako posmatraju, uključujući i Srbiju. Devenport je kazao da Srbija treba da se izjasni po tom pitanju, ali da ima razumevanja da trenutna tehnička vlada ne može time da se bavi u punom kapacitetu.
 

Kad se slonovi tuku

Podsećamo da je u predizbornoj kampanji potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić upitan da prokomentariše krizu u Ukrajini izjavio da je Srbija "za poštovanje načela međunarodnog prava i da ne želi da se meša u ono što sa nama nema nikakve veze".
- Kad se slonovi tuku, obično miševi stradaju, a mi nećemo da naš narod strada - rekao je lider naprednjaka.

- Treba sačekati možda formiranje nove vlade posle izbora, ali očekujemo od Srbije da ozbiljno shvati ovo pitanje i da kao kandidat za članstvo podrži stavove EU o Ukrajini - istakao je Devenport.


"Kada govorimo o tome šta Srbija treba da uradi, morate da se zapitate kako vi sagledavate vašu teritoriju. Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija? Ili mislite da, možda, nije?", izjavio je za "Politiku" Majkl Kirbi, ambasador SAD u Beogradu.


Kirbi dolazi iz zemlje koja je među prvima priznala jednostrano otcepljenje Kosova i sada uporno tvrdi da u njihovoj osudi secesije Krima nema nedoslednosti, jer za njih je Kosovo poseban slučaj (sui generis) i neuporediv sa crnomorskim poluostrvom.
Beogradski mediji objavljuju da od Srbije nije eksplicitno traženo da sledi kurs Brisela, ali je naglašeno da kao država koja je započela pretpristupne pregovore o članstvu treba da usklađuje spoljnopolitičke akcije sa EU. Ono što Brisel svakako ne bi tolerisao to je svrstavanje Srbije na rusku stranu.


Analitičari smatraju da Srbija, međutim, neće dugo moći da balansira između EU čijem članstvu teži i Rusije na čiji gasovod Južni tok računa, a još više na ruski veto kada se u Savetu bezbednosti bude poteglo pitanje članstva Kosova u UN.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.03.2014. 18:09
Nikad nećete uspjeti u tome. Imam utisak da će to čak navesti i ove same "evrofanatike" da vas otjeraju u p.m.
Nedelja 23.03.2014. 18:25
Терају Србију у рат са Русијом ??? Ајд се прво ви Немци и Енглези испрсите .
Nedelja 23.03.2014. 18:50
Ako se od Srbije zahteva da svoj stav o Krimu zasniva prema svom stavu o KiM, isto tako Srbija treba da zahteva da zapadnih "prijatelja" svoj stav o KiM zasnivaju o svom stavu o Krimu. Indikativno je da zapadni politicari negiraju bilo kakvu povezanost Krima i KiM kada pricaju o tome u svojim drzavama, a kada dodju u Srbiju, upravo insistiraju na povezanosti, zahtevajuci od Srbije da uvede sankcije Rusiji. Ali ne treba se cuditi tome. To je njihova hiljadugodisnja politika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online