Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 26.03.2014.
11:52
Beta A

EU: Srbija, sankcije, Rusija... nije vam lako

Evropska unija (EU) po pravilu poziva zemlje na putu ka članstvu u EU da se, kao sada posle zavođenja sankcija Rusiji, priključe politici Unije, ali to nije obaveza, a kada je reč o Srbiji, donekle postoji i razumevanje za složene odnose Beograda s Moskvom.

Foto: Ilustracija
 

To su izvori u Evropskoj komisiji u Briselu rekli agenciji Beta na pitanje da li će EU ili većina zemalja članica vršiti pritisak i tražiti od Srbije da se prikloni politici sankcija EU prema Rusiji, iako Srbija ima dugogodišnje bliske spoljnopolitičke veze i krupne
ekonomske interese s Rusijom, kao i to da je vlada u Beogradu svoj stav iskazala kroz poruku da su za Srbiju "i Ukrajina i Rusija prijateljske zemlje".

Pročitajte još:

* Srbija i Krim: Beograd kupuje vreme

* "Srbija neće imati neprijateljski stav prema Rusiji"

* Ukrajina vruć krompir za Srbiju

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton, prenela je zvaničan stav da "EU uvek po pravlu poziva treće zemlje da se usaglase s njenim stavovima, posebno kad su u pitanju sankcije".

Kako je objasnila, "to posebno važi za zemlje kandidate i potencijalne kandidate koje su se preko Sporazuma o pridruživanju obavezale da povećavaju usaglašenost s spoljnopolitičkim pitanjima EU - njihov napredak se ocenjuje i po tome". "Ali, konačna odluka je i dalje na samim tim trećim zemljama", navela je Maja Kocijančič.

Bilo odstupanja i ranije

Upućeni zvaničnik u Savetu ministara EU je Beti rekao da su "neke zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo već prihvatile da takođe primenjuju sankcije EU prema Rusiji, ali neke, među kojima je Srbija, nisu, jer to i nije obaveza za njih zato što nisu članice EU".

"Takvih situacija je bilo i ranije, iako se u EU od kandidata koji
pregovaraju o članstvu očekuje da se pridruže. I ranije je bilo razumevanja za stavove Srbije, a sad će biti možda još nešto više razumevanja ako Srbija istraje na neutralnom stavu", objasnio je taj zvaničnik.

Zvaničnik u Evropskoj komisiji (EK) koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je da je "uobičajeno da zemlje koje pregovaraju o članstvu u EU prihvate spoljnopolitičke stavove i krupne spoljnopolitičke poteze EU".

"Ali, to nije obaveza, jer te zemlje još nisu članice EU i, prema tome, od njihove volje zavisi da li će, kao Srbija u ovom slučaju, usaglasiti svoje sa stavovima EU", naveo je taj zvaničnik. On je napomenuo da "Srbija i još neke zemlje kandidati za članstvo
ni ranije nisu svaki put prihvatale sankcije i slicne poteze, tako da to sad, i to još mnogo više, imajući u vidu okolnosti, uopšte nije iznenađenje".

"Za to postoji izvesno razumevanje, iako neki u EU očekuju da Srbija ipak na neki način stavi do znanja da takođe 'razume' politiku i poteze EU u ukrajinskoj krizi", predočio je izvor u EK.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.03.2014. 12:00
Zaključak je jednostavan, a to je da Srbija već sada nema suverenitet, a tek po ulasku u EU. skupština će nam biti u Berlinu !
Sreda 26.03.2014. 12:19
Још једна уцена ЕУ .Србијо памет у главу.Ја нисам за то да се слуша ЕУ....Они нас осакатише, богаљима направили.....Спаси нас из ове луднице ПУТИНЕ !!!
Sreda 26.03.2014. 12:18
otvoren poziv na bojkot pravoslavne braće i svega prijateljskog,a nedugo posle i na dobrovoljno stavljanje bukagija od eU..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online