Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 01.04.2014.
18:40
Beta A

Vučić: Ne terajte nas da budemo neprijatelji Rusije

Prvi potpredsednik vlade Srbije u tehničkom mandatu i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić zatražio je od evropskih zemalja da, kada se radi o odnosima Rusije i Ukrajine, ne teraju Srbiju da prema Rusiji zauzima neprijateljski stav.

Aleksandar Vučić: Srbija ne može da uvede sankcije Ruske Federacije
 

“Srbija ima samo jednu želju i jednu molbu za evropske saveznike: ne terajte nas da budemo ruski neprijatelji. Mislim da je to veoma fer i veoma pošten pristup Srbije“, rekao je Vučić u razgovoru za Dojče Vele (DW).

Govoreći o stavu Srbije prema trenutnom odnosu između Rusije i Ukrajine, on je istakao: "Mi nismo na stranama, mi imamo svoju zemlju i vodimo računa o svojoj zemlji".

Kako je rekao, to za Srbiju nije nimalo jednostavno pitanje, jer oni koji danas štite teritorijalni integritet Ukrajine, zgazili su teritorijalni integritet Srbije.

A sa druge strane Srbija će poštovati međunarodno-pravne norme i poštovati teritorijalni integritet svih članica Ujedinjenih nacija, naveo je on.

"Ali, što je uostalom rekla i kancelarka Nemačke Angela Merkel, Srbija ne može da uvede sankcije Ruskoj Federaciji", dodao je Vučić.

Upitan da opiše trenutne odnose između Srbije i Rusije, predsednik SNS je rekao da će Srbija biti deo Evropske unije i da neće biti deo Evroazijske unije, kao i da Srbija želi da ima dobre i prijateljske odnose i sa Rusijom.

Objašnjavajući odnos Srbije prema Rusiji, Vučić je rekao da Srbija ne želi neprijateljstvo sa Rusijom i da smatra da bi zapadne sile trebale to da poštuju.

"A Vi znate zbog čega treba da poštuju. Zbog istorijskog iskustva, zbog stava Rusije 1999, i povodom nekih drugih ranijih kriza, zna se kako i sa koje smo strane imali podršku. Tu su i neke druge stvari iz istorije. Pa zato, izvinite, Srbija nije na strani Rusije ili nekog drugog", istakao je Vučić.

Pročitajte još:

* Vučić: Bez sankcija Rusiji

* ''Evropa razume Srbiju u vezi Rusije''

* Švajcarski list: Srbija između čekića i nakovnja

Srbija se, kako je naveo, ponaša odgovorno u međunarodnim okvirima, a njen put je evropski put.

Govoreći o procesu u Međunarodnom sudu pravde (MSP) po međusobnim tužbama za genocid Srbije i Hrvatske, Vučić je ocenio da su srpski argumenti jači, navevši da je Srbija bila spremna da povuče tužbu.

"Dovoljno je da pogledate konačan ishod i rezultat svega što se desilo i biće potpuno jasno da su naši argumenti neuporedivo jači. Ali da li to znači da će naša kontratužba proći, to je na sudu u Hagu", rekao je Vučić.

Na pitanje kako će presuda MSP uticati na buduće odnose Srbije i Hrvatske, Vučić, za koga mnogi veruju da će biti novi srpski premijer, ukazao je da dve zemlje moraju pragmatično i racionalno da gledaju u budućnost.

"Što je bilo, bilo je. U redu je da se podvuče crta, da se vidi šta o tome kaže najrelevantniji organ u svetu po tom pitanju. Da li će posle toga biti više ljubavi? Neće, nema nikakve sumnje. Ali moramo da razmišljamo o budućnosti na racionalan i pragmatičan način i tako se ponašamo", naveo je predsednik SNS.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini (BiH), on je naveo da Srbija podržava Dejtonski sporazum i da samo traži dogovor sva tri konstitutivna naroda u BiH, a da on ni u razgovorima sa evropskim zvaničniima nije pokazivao previše optimizma po pitanju stanja u BiH, iako smatra da tamošnji građani zaslužuju mnogo bolje i mnogo više.

Upitan misli li da će Republika Srpska u jednom trenutku da organizuje referendum o nezavisnosti i otcepljenju od BiH, Vučić je ocenio da Republika Srpska čuje šta govori Srbija.

"Srbija voli Republiku Srpsku, Srbija štiti entitetski identitet Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ja bih voleo da Republika Srpska ima to u vidu", zaključio je on.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.04.2014. 21:53
usnija je prilikom rekonstrukcije "najbolje" vlade na svetu, prilikom koje je doveo "genija" krstića na funkciju, obećao da će srbija osetiti boljitak već krajem 2014. god.... nekoliko meseci posle toga, usledili su izbori na kojima je "genije" sa ekipom otišao u zaborav.... jadan, nije stigao ni diplomu sa "jejla" da verifikuje... na pomenutim izborima srbima je JASNO rečeno šta ih čeka - i srbi su izabrali... ovaj put bez laži i prevare... I u ovom tekstu je rečeno šta i kako će se srbija ponašati.... ne odustajemo od "svetlog" eUropskog puta po cenu da svi pocrkamo...
Utorak 01.04.2014. 22:55
Vučić: Ne terajte nas da budemo neprijatelji Rusije Они ће да те терају, хтео ти или не! Док бежиш, тераће те! Кад станеш - стаће и они! Па ће те питати: што си стао? А ти им реци, оно што народ осећа: прекрсти се са три прста и ускликни, Живела Русија!
Utorak 01.04.2014. 19:29
Zna on dobro da bi jasan stav protiv Rusije bio vrlo kontraproduktivan za njega, i politicki i ekonomski. Ne laje ker sela radi, nego sebe radi. A zapad ce, siguran sam, imati razumevanja jer je njihov covek. Umalo suzu da pustim zbog njegove "duboke vezanosti" za Rusiju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online