Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 02.04.2014.
14:41
J. L. Petković - Vesti A

Gradimir i Siniša završili u Žutoj kući?

Porodice ubijenih i nestalih na Kosovu se nadaju da će odgovorni za zločine nad Srbima i "nelojalnim" Albancima doći pred lice pravde. Među njima i porodica Gradimira Majmarevića koga je 22. juna 1999. otela OVK na putu između Orahovca i Velike Hoče.

Pojedini svedoci tvrde da su Majmarević i Vitošević i žrtve trgovine ljudskim organima

Taj predmet, po žalbi porodice, nedavno je razmatrala i Savetodavna komisija UN na Kosovu. Supruga Veska i ćerka Nataša navele su da su Gradimir i njegov prijatelj Siniša Vitošević tog dana otišli renoom 4 u vikendicu. Kasnili su sa povratkom, sin je otišao da ih potraži i tada je sreo Albanca koji mu je rekao da je video pripadnike OVK kako na silu odvode Gradimira i Sinišu, kao i da je prepoznao jednog od otmičara.

Bez valjane istrage UNMIK-a

Savetodavna komisija za ljudska prava UN na Kosovu zaključila je da je došlo do kršenja proceduralne obaveze shodno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i preporučila UNMIK-u da zatraži od Euleksa i drugih nadležnih organa da preduzmu sve moguće korake kako bi se osigurali da se krivična istraga u vezi sa otmicom i nestankom Siniše Vitoševića i Gradimira Majmarevića nastavi i počinioci privedu pravdi. Od UNMIK-a su zatražili i da javno prizna odgovornost za propust da sprovede efikasnu istragu u vezi sa njihovom otmicom i nestankom i javno se izvini žaliocima i njihovim porodicama.

Sledećeg dana Majmareviće je komšija Srbin obavestio da je video kako su Gradimir i Siniša odvedeni u nekadašnju policijsku stanicu u Orahovcu, gde je bio smešten komandni centar OVK. Informaciju su, tvrdi porodica, potvrdili francuski novinari koji su videli Vitoševićev reno 4 parkiran ispred policijske stanice. U izjavi Nataša Majmarević navodi da su narednih nekoliko meseci nepoznati kosovski Albanci često zvali porodicu, raspitivali se o njenom ocu, pretili da će ih ubiti i silovati njenu stariju sestru.

Kako je navela, jedno veče "isti muškarci javili su telefonom njenoj majci da su u toku 'bludne radnje' i u pozadini su se čuli vrisci. Uspeli su da utvrde da su pozivi sa telefona u zgradi vatrogasne jedinice." Ćerka Nataša je izjavila da joj je godinu dana nakon otmice jedna Albanka rekla da je njen otac još živ i da se nalazi u kampu u Kukešu u Albaniji, i da su "on i njegov prijatelj Siniša Vitošević žrtve trgovine ljudskim organima".

- Evo prođe 15 godina, ništa da nema od toga. I sa tim sudom što se najavljuje nisam sigurna da li ćemo doživeti pravdu - kaže za "Vesti" supruga Veska.

Ipak sud u Hagu

Rešenje pitanja specijalnog suda za ratne zločine bi trebalo da ispunjava zahteve tužilaštva, međunarodne zajednice i potrebe Kosova, izjavila je ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson. Ona je time delimično potvrdila da postoji dogovor da se optuženima za zločine iz izveštaja Dika Martija, poznatijeg kao slučaj "Žuta kuća", sudi pred specijalnim sudom u Hagu. Glavni razlog da sud bude u Holandiji je zabrinutost za bezbednost svedoka. Komentarišući insistiranje Prištine da taj sud bude na Kosovu, ona kaže da bi bilo "uništavajuće za imidž Kosova da sudska procedura bude netransparentna i da ne ispunjava međunarodne standarde, što sa međunarodnog aspekta nije kredibilno".

POVEZANE VESTI

Sreda 02.04.2014. 16:08
Koji smo mi to narod ,Srbi ? Kao da nas ima dvesta miliona.Zarad ulaska u fasisticku EU zaboravili smo najmonstruoznije zlocine u zutim kucama.Izdali smo Kosovo,izdali smo srbstvo,izdali smo pravoslavlje,izdali smo sebe.Kako me je sramota i zao ovih ljudi kojima su siptari na najmonstruozniji nacin vadili organe.Za izdaju Kosova smo svi odreda krivi.Dok sam ziv stidecu se sto postojim!!!
Sreda 02.04.2014. 18:33
Srbi ne kenjaj te Siftari nisu nikad ubili nekog vi ste se sami pobili!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online