Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 06.04.2014.
10:10
Srna A

Zločine nad Srbima neće istraživati Albanci

Poseban sud za ratne zločine nad Srbima, posebno one koji se odnose na trgovinu ljudskim organima, u koje su umešani najviši predstavnici samoproglašenih kosovskih institucija, samo fiktivno će imati sedište u Prištini, dok će se najvažnije stvari obavljati u Holandiji.

Hoće li zločini OVk biti kažnjeni? 

Odluku o formiranju Posebnog suda podržale su sve članice EU i prema toj odluci "osetljiva pitanja", u zavisnosti od težine optužnice i lica koja su optužena, biće obrađivana van Kosova, tvrde u Kancelariji EU u Prištini.

Poučeni iskustvom Unmika i Euleksa, neće biti dozvoljeno da u istrage i vođenje ma kog postupka bude uključen bilo koji Albanac.

U ekipama neće biti mesta ni za prevodioce Albance, tvrde u Kancelariji EU, podsećajući da je u više navrata, zbog "oticanja" informacija iz različitih timova Unmika i Euleksa, suspendovano na desetine Albanaca i međunarodnih službenika.

- Porodice nestalih i kidnapovanih Srba, Roma i Albanaca, koji su bili nelojalni takozvanoj Oslobodilačkoj vojci Kosova (OVK), nadaju se da će dobiti satisfakciju i saznati imena zločinaca", rekao je Srni predsednik Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović.

On je uveren da istražni tim Klinta Vilijamsona ima dovoljno dokaza na osnovu kojih mora podići optužnice, makar se one odnosile i na najviše predstavnike samoproglašenih kosovskih isntitucija.

U kancelariji EU u Prištini ističu da poseban sud nije usmeren protiv Kosova i takozvane OVK, te napominju da je došao trenutak da se pred sud izvedu svi odgovorni za trgovinu ljudskim organima i brojne masovne grobnice, u kojima su pronađeni posmrtni ostaci kidnapovanih i nestalih Srba.

-Ne postoji mogućnost da budu arhivirani predmeti - masovne grobnice Volujak, Radonjičko jezero, Dulje, Klečka, Ugljare, kao ni predmeti sa još desetak lokacija masovnih grobnica po Kosovu", kažu u Kancelariji.

Slučaj Gradimira Majmarevića

Porodica Gradimira Majmarevića, koga je 22. juna 1999. otela takozvana OVK na putu između Orahovca i Velike Hoče, posredstvom advokata je izdejstvovala da njihov predmet razmatra Savetodavna komisija UN na Kosovu.

Supruga Veska i kćerka Nataša kažu da su Gradimir i njegov prijatelj Siniša Vitošević tog dana otišli autom "reno četiri" u vikendicu. Kasnili su u povratku, pa je sin otišao da ih potraži i tada je sreo Albanca koji mu je rekao da je vidio pripadnike takozvane OVK kako na silu odvode Gradimira i Sinišu, te da je prepoznao jednog od otmičara.

Sledećeg dana, komšija, Srbin, video je kako su Gradimir i Siniša odvedeni u nekadašnju policijsku stanicu u Orahovcu, gde je bio smješten komandni centar takozvane OVK.

Veruju u vilijamsovu istrajnost

U Udruženju kidnapovanih i nestalih Srba u Gračanici tvrde da je desetine hiljada stranica zapisnika sa izjavama prosleđeno brojnim istražiteljima, ali zaziru od skrivanja dokumentacije.
- Problem je to što su pripadnici Kfora, u zavisnosti od zone odgovornosti, odnosili dokumentaciju sa sobom. Dokumentacija, koliko je nama poznato, nije objedinjena i zato očekujemo da Vilijamsonov tim istraje u zahtevu za objedinjavanjem dokumentacije - kaže Trifunović

Informaciju su potvrdili i francuski novinari koji su vidjeli Vitoševićev "reno četiri" parkiran ispred policijske stanice, kao i dvojica američkih policajaca koji su bili uključeni u istragu povodom nestanka.

U svojoj izjavi, Nataša Majmarević navodi da su narednih nekoliko mjeseci nepoznati Albanci često zvali porodicu, raspitivali se o njenom ocu, pretili da će ih ubiti i silovati njenu stariju sestru.

Nataša kaže da joj je godinu dana nakon otmice jedna Albanka rekla da je njen otac još živ i da se nalazi u kampu u Kukešu u Albaniji, i da su "on i njegov prijatelj Siniša Vitošević žrtve trgovine ljudskim organima".

Savetodavna komisija za ljudska prava UN na Kosovu povodom ovog slučaja zaključila je da je došlo do kršenja proceduralne obaveze shodno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Preporučeno je Unmiku da zatraži od Euleksa i drugih nadležnih organa da preduzmu sve moguće korake kako bi se osiguralo da se krivična istraga u vezi sa otmicom i nestankom Siniše Vitoševića i Gradimira Majmarevića nastavi i počinioci privedu pravdi.

Od Unmika su zatražili i da javno prizna odgovornost za propust da provede efikasnu istragu u vezi sa njihovom otmicom i nestankom i javno se izvini porodicama žrtava.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.04.2014. 10:14
Глибаво-инцестиодно албанско племе, напоље са +Свете Метохије+
Nedelja 06.04.2014. 12:36
Nece ih istrazivati siptari nego njihovi nalogodavci.To su hteli da kazu... Bez istrage i istrazitelja iz Rusije,Kine ili neke druge drzave koja nije saucesnik u zlocinu nad Srbima pravde nece da bude.Ovo je samo farsa i tako je treba i posmatrati.Euleks nije lud da puca sam sebi u nogu..pa oni su siptarima davali logistiku i podrsku od kada su se dovukli na KiM...Mnogi srpski organi se presadjeni bas u one nakaze koje danas najjace pljuju po svemu sto je srpsko.
Nedelja 06.04.2014. 14:19
Нема од тога ништа,ко ће поштено да суди тим шиптарчинама,па они су западне подгузне муве,неће тај запад њима да суди.Испашће да су Срби сами себи вадили органе и продавали их,то су западна правда и демократија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online