Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 07.04.2014.
13:02
J. L. Petković - Vesti A

Srbe proteruju i izbornim zakonom

I pored protivljenja srpskih stranaka, kosovska skupština usvojila je predlog Nacrta zakona o opštim izborima, kojim bi se između ostalog, broj srpskih glasača drastično smanjio (neophodan uslov za glasanje kosovski dokument). Albanske stranke nameračile su se i da smanje uticaj Srba u kosovskom parlamentu, ukidajući im rezervisana mesta.

U skupštini Kosova ne haju za tuđa prava 

Srbe najviše zabrinjava što bi zbog odredbe da se glasa sa kosovskim dokumentima, broj od oko 130.000 birača koliko je bilo upisano za prošle lokalne izbore i više od 250.000 raseljenih koji imaju pravo prijave za glasanje, mogao da se svede na oko 40.000. Taj problem konačno je ujedinio sve srpske političke aktere na Kosovu.


Radnici zaposleni u većinski srpskim opštinama na KiM, gde je osim u Štrpcu, vlast odnela Građanska inicijativa Srpska podržana iz Beograda, održali su polučasovne proteste zbog neslaganja sa predloženim zakonskim rešenjima o izborima.

Sramota

Predsednik Srpske kosovsko-metohijske stranke Dragiša Mirić, ocenjuje da je usvajanje nacrta zakona o opštim izborima u kosovskoj skupštini sramota i kršenje osnovnih prava manjinskih zajednica propisanih međunarodnim konvencijama.

S druge strane, Samostalna liberalna stranka, nastavila je intezivno lobiranje protiv tog zakona, a njen predsednik Slobodan Petrović, koji je i zamenik kosovskog premijera, nije isključio mogućnost bojkota parlamentranih izbora.


Posle usvajanja zakona u prvom čitanju svi poslanici mogu da ulažu amandmane, a nakon dve nedelje i drugi put se glasa o zakonu kada je njegovo usvajanje - konačno.


Šef poslaničke grupe SLS Saša Milosavljević, objašnjava za "Vesti"da se procedura usvajanja zakona ne može stopirati, ali da ako se ne prihvati u drugom čitanju, može da se vrati na doradu.


- Zakazao sam sastanak sa poslanicima iz srpske zajednice za danas kada ćemo odlučiti da li ćemo pripremiti amandmane ili ćemo nastaviti bojkot sednice kada se sporni zakon nađe na dnevnom redu - kaže Milosavljević.


Srpski poslanici u kosovskom parlamentu u borbi za prava glasa svih Srba sa KiM i rezervisana mesta, inicijalno su imali i podršku svojih kolega iz drugih manjinskih zajednica, ali su od podrške srpskoj inicijativi odustali Bošnjaci, Turci i Romi jer smatraju da je taj zakon dobar za njihove zajednice.

Podrška Beograda?

Saša Milosavljević ističe da u ovoj borbi ima podršku Beograda.
- Smatram da imamo podršku u nastojanju da sačuvamo rezervisana mesta. I visoki srpski zvaničnici poručili su da ukoliko ne budu obezbeđena rezervisana mesta za nevećinske zajednice, može da se desi da Beograd pozove Srbe na bojkot izbora - ističe Milosavljević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.04.2014. 13:15
Jos jedna farsa srpskih predstavnika u skupstini Kosova. Bez ikakve odgovornosti i cirkuske uloge oni nesmeju bez Tacija da se pomere,a ako su tako hrabri nek srpski ninistri daju ostavku u vladi Kosova i neka padne vlada Tacija, ali to nece da se desi jer Taci lakse funkcionise za zbunjenim srbima nego da podeli vlast sa Ramusem Haradinajem, tako da je ovo samo bacanje peska u oci neobavestenim srbima.
Ponedeljak 07.04.2014. 13:11
Неће ти ружни ванземаљци дуго-мааарршшш из Србије
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online