Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 11.04.2014.
20:23
Beta A

Priština u strahu: Jahjaga sad traži osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da će od visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton zatražiti nastavak mandata Euleksa i osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu tokom rata 1998.-1999. godine.

Popustila: Atifete Jahjaga, predsednica Kosova
 

Posle sastanka sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, Jahjaga je saopštila da je imala konsultacije o potrebi da Kosovo sarađuje sa međunarodnom zajednicom, SAD i EU.

"Složili smo se o našim dostignućima u vladavini zakona i prenošenju ovlašćenja na institucije Kosova. Razgovarali smo i o značaju nastavka mandata Euleksa do juna 2016 godine. U pismu baronici Ešton ću zatražiti nastavak misije Euleksa i ukazati na potrebu osnivanja Kosovskog suda sa sedištem unutra i van zemlje, kako bi se razmotrile optužbe iz izveštaja Saveta Evropa 2010. godine", navodi u izjavi Jahjaga.

Pročitajte još:

Hašim Tači

 * Kurti u paničnom strahu od suda za ratne zločine

* Americi Rusi preči od Tačija

* Kakve li ironije, Haradinaj jedini za Specijalni sud na KiM

* ''Tači, a šta je sa zločinima nad Srbima!?"

Ona je istakla da stvaranje posebnog suda izražava angažovanje Kosova za nezavisan i nepristrana proces, kako bi se bavili optužbama na kredibilan način.

"Ovaj će se sud usredsrediti na pojedinačna dela i ne bi bilo kolektivno suđenje naporima našeg naroda za oslobođenje i nezavisnost. Kako sam rekla i političkim liderima, ja tražim podršku u preduzimanju ovih značajnih koraka kako bi još više
ojačala vladavina zakona na Kosovu uz podršku Euleksa pri razmatranju optužbi za ratne zločine i unapređenje naših evroatlanskih stremljenja", rekla je predsednica Kosova.

Među političkim strankama na Kosovu ne postoji saglasnost za formiranje specijalnog suda koji će se baviti ratnim zločinima izvršenim na Kosovu tokom rata prema izveštaju Dika Martija i o nadležnostima koje u narednom periodu, posle prestanka sadašnjeg mandata 14. juna, treba da ima Euleks.

POVEZANE VESTI

Petak 11.04.2014. 21:00
Medijsko ispiranje mozga. Laganje naroda se nastavlja.
Petak 11.04.2014. 23:59
Cuj rospije ona kao trazi osnivanje suda?Pa da niste dobili po usima od SAD i EU nebi nikada ni osnovali taj sud.Ali nije verovati ni njima tu ce se opet Srbi naci na optuzenickoj klupi.
Subota 12.04.2014. 00:35
Шта бре ти сад оћеш вештице без МЕТЛУ'?? Да ти није било меве још би носила ФЕРЕЏУ у УГАЉ!!! СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је СРПСКИ ХЕРОЈ!!! Али ЗАШТО СЛОБОДАН није апсио РУГОВУ, ТАЧИЈА и КАРАДИНАЈА??? Зашто смо гледали ШИПТАРСКИ СЕПАРАТИСТИ како нам се шетају кроз СРБИЈУ годинама и причају ОЋУ да се оцепе а нико их АПСИО није за време СЛОБОДАНА?? А СЛОБОДАН је АПСИО ШЕШЕЉА!! Зашто је СЛОБОДАН обећо да нико неће БИЈЕ СРБИ на КОСОВО а све их ИЗУБИШЕ!! Зашто је СЛОБОДАН заратио са НАТО а онда повуко војску са КОСОВО??? СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је СРПСКИ ХЕРОЈ!!! Али зашто је СЛОБОДАН имао шиптару у ВЛАДУ и у своју ПАРТИЈУ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online