Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.04.2014.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Sudiće se i Tačiju?

Nakon što je izbegao pravdi u hagu, TaPredsedništvo vladajuće Demokratske partije Kosova (PDK) s razlogom je panici. Uveliko se spekuliše da će na spisku osumnjičenih koje bi trebalo da procesuira specijalni sud za ratne zločine biti oko 130 osoba, među njima najistaknutiji članovi te stranke na čelu sa Hašimom Tačijem.

Izlazi pred lice pravde: Hašim Tači, premijer tzv. Kosova
 


Ako istraga pronađe dokaze na osnovu izveštaja o trgovini organima na Kosovu koji je sačinio Dik Marti, nema sumnje da će se pokrenuti i pitanje komandne odgovornosti, a tada će biti neizbežan susret vrha nekadašnje OVK sa pravdom.


Kada počne suđenje po optužnicama koje će uskoro podići specijalni istražni tim na čelu sa Klintom Vilijamsonom, osim Tačija, na optuženičkoj klupi mogli bi, kako to sada navode i mediji na albanskom u Prištini da se nađu Adem Grabovci - šef parlamentarne grupe te stranke, kao i poslanici Saip Muja, Džavit Haliti i Latif Gaši.

Na spisku za moguću optužnicu su i bivši poslanik i visoki zvaničnik DPK Rustem Mustafa, bivši komandant operativne zone OVK za regiju Laba u Podujevu. Takođe, među optuženima bi mogli da se nađu i bivši komandanti OVK koji se trenutno nalaze u pritvoru - Sabit Geci, koji je osuđen na 15 godina zatvora i Sulejman Selimi. U izveštaju Dika Martija spominje se i aktuelni zamenik predsednika DPK i bivši šef kosovske tajne službe (ŠIK) Kadri Veseli.


Zato ni ne čudi što se Tači toliko dugo premišljao pre nego se oglasio o ovoj temi. U ćorsokaku, suočen sa pritiscima najboljih prijatelja SAD, kao i ambasadora EU, on je ocenio da je taj sud "nepravda", ali ipak pozvao kosovski parlament da da zeleno svetlo za njegovo osnivanje.

Veliki udarac za vlast u Prištini

Osnivanje suda veliki je udarac za Tačijevu vladu, koja je višemesečnim lobiranjem pokušala da izdejstvuje da sud bude u Prištini, pod predsedavanjem kosovskog sudije, a da se istragama obuhvate i zločini Srba na Kosovu. U proces lobiranja bili su uključeni i ministar pravosuđa Hajredin Kuči, kao i ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku. Sud će formalno biti deo kosovskog pravosudnog sistema i jedan njegov manji ogranak će biti smešten u Prištini, ali će sve osoblje suda biti međunarodno i da nema ni reči o proširenju mandata.


Srpske stranke, s druge strane, odlučne su da je potrebno osnivanje specijalnog suda za ratne zločine.


- Važno je da parlament odobri osnivanje suda koji će služiti procesuiranju individualaca, bez stvaranja kolektivne krivice i suđenja istoriji - kaže Slobodan Petrović, lider Samostalne liberalne stranke.

Istraga u toku

- Naša istraga je u toku, a kao što smo i ranije skretali pažnju, mi nećemo komentarisati neosnovane medijske glasine i spekulacije - kazao je za "Vesti" portparol specijalnog tima Žoao Suza.

Predsednik Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić ističe da bi trebalo da postoji jedan takav sud, jer je postojao za slučajeve koji su proistekli iz sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.


- Kosovsko društvo ne može da krene napred dok ne doživi katarzu. Ako neko u Prištini misli da može, grdno se vara - smatra Kostić.


Osim Tačijeve stranke, postoji šansa da se na optuženičkoj klupi nađu i članovi ultradesničarskog Samoopredeljenja. Tako bi na spisku mogao da bude poslanik Redžep Selimi i dve osobe koje se u Martijevom izveštaju spominju inicijalima samozvani tužilac OVK S. D. i jedan visoki oficir vojske Albanije K. L. Očekivano, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti se umesto tog tribunala zalaže za stvaranje tribunala koji bi sudio srpskim zločinima na Kosovu.

 
Veliki bezbednosni izazov je kakve će posledice ostaviti takvo suđenje. Nije tajna da se međunarodna zajednica na Kosovu debelo premišlja u vezi s nekim slučajevima. I sada, 15 godina od sukoba na Kosovu, pitanje je da li bi eventualno suđenje delu političkog vrha moglo da podgreje međuetničke tenzije i prelije se u dodatnu netrpeljivost Albanaca prema Srbima.


- Iskreno se nadam da neće doći do neželjenih situacija i da će postojati svest da je reč o krivici pojedinca, da se neće gledati nikako drugačije. A ako dođe do međuetničkih tenzija, za bezbednost je odgovorna međunarodna zajednica koja ima protektorat nad svim službama i institucijama i u situaciji je da to spreči - ocenjuje Vladeta Kostić.


Kosovska skupština će narednog četvrtka glasati o osnivanju specijalnog suda za ratne zločine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.04.2014. 18:09
UN I NJENI SUDOVI SU PILAT 20 I 21 VJEKA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online