Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 14.04.2014.
15:35
Beta A

NATO: Ubijanje Srba nije bilo dozvoljeno, ali je bilo po zakonu

Potpuno pogubljeni u pokušaju da opravdaju svoje zločinačko delovanje u Srbiji, na Kosovu, kao i u svim ostalim sukobima u kojima nisu imali dozvolu Ujedinjenih nacija da vojno deluju, predstavnici NATO-a okrenuli su ćurak naopako i posle izjave date u nedelju, iz koje se jasno vidi da je bombardovanje naše zemlje bilo nelegitimno, rekli da je ipak sve bilo po zakonu. Bez odobrenja UN, ali po zakonu. Čijem zakonu - to nije navedeno.

NATO: Napad na Srbiju bio u skladu s međunarodnim pravom
 

Napad NATO na Srbiju 1999. bio je "potpuno u skladu s međunarodnim pravom, iako bez specifične rezolucije (Saveta bezbednosti UN) koja bi to odobrila", rekao je jedan zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza.

On se time osvrnuo na jučerašnji izveštaj agencije Beta iz Brisela o tome da je NATO prvi put zvanično saopštio da je Srbiju bombardovao bez odobrenja SB UN.

Izvor u sedištu NATO je to preneo dopisniku Bete i stavio do znanja da "jeste stvar istorijskog sećanja da nije bilo posebne rezolucije Saveta bezbednosti UN o vazduhoplovnim udarima NATO radi zaštite civila od etničkog čišćenja na Kosovu".

Beta je u svom izveštaju navela prošlonedeljno saopštenje NATO u kojem se u nekoliko "činjeničkih tačaka" odbacuje stav Rusije o tome da su vojna intervencija NATO 1999. i proglašenje nezavisnosti Kosova presedan koji opravdava rusko prisajedinjenje Krima.

Funkcioner NATO je naglasio da su "NATO vazduhoplovni udari bili u skladu s međunarodnim pravom, iako bez specifične rezolucije (Saveta bezbednosti UN) koja bi to odobrila" i da su to "tada i potom potvrdili (atlantski) saveznici".

Foto: Ilustracija

Predočeno je da "činjeničke tačke" koje je NATO prošle nedelje objavio na internetu, a koje je prenela Beta, "ne predstavljaju promenu politike NATO, već jednostavno stavljaju na znanje dobro poznate činjenice".

Izvor u sedištu NATO je takođe želeo da "ukaže da je, za razliku od Krima, Savet bezbednosi UN usvojio opširnu rezoluciju o kosovskoj krizi, kao i prethodne rezolucije".

Agencija Beta je u jučerašnjem izveštaju iz Brisela ocenila da je NATO prvi put zvanično saopštio da je bombardovanje Srbije 1999. u kojem su učestvovali SAD i više članica Atlantskog saveza, pokrenuto bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, mada s obrazloženjem da je cilj bio da se spreči masovno kršenje ljudskih prava i ubijanje civila na Kosovu.

Kako je Beta dodala, nikada do sada zvaničnici NATO i zemalja članica nisu prihvatali tvrdnje da su bombardovanjem Srbije 1999. prekršeni međunarodno pravo i Povelja UN jer je to učinjeno bez dozvole Saveta bezbednosti UN, iako su upravo povodom ukrajinske krize neki političari i bivši državnici članica NATO to priznali kao činjenicu.

NATO priznao: Bombardovanje Srbije bilo nelegitimno

U saopštenju objavljenom na internetu, NATO takođe tumači da je "proceš koji je doveo do proglašenja nezavisnosti Kosova trajao više godina i bio deo širokog procesa koji su vodili Ujedinjene nacije i Kontakt grupa, u kojoj je bila i Rusija".

"To je dovelo do skoro deset godina diplomatskih napora, pod autoritetom UN, s ciljem da se nađe političko rešenje za konačni status Kosova, kako je to predviđeno rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", stoji u dokumentu Atlantskog saveza.

Time NATO odgovara na tvrdnju Moskve da su mnoge članice NATO priznale jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini i otcepljenje Kosova od suverene, međunarodno priznate države Srbije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.04.2014. 15:54
NATO SRBI ĆE TEBI BRZO VRATITI VRATIĆEMO TI OBOGAĆENI ŽIVIN OKSID, MALO HUMANIJE NEGO TI NAMA OSIROMAŠENI URANIJUM.NEMA SMISLA DA STE VI SAMO DARODAVI.
Ponedeljak 14.04.2014. 16:13
"KOME ZAKON LEŽI U TOPUZU, TRAGOVI MU SMRDE NEČOVJEŠTVOM." (NJEGOŠ)
Ponedeljak 14.04.2014. 16:21
Nista nema teze i gore nego kada covek pogine u ratu a nezna zasto je poginuo, zbog cega i za koga. A najteze je kada vas bez ideje posalju u rat a sahrane kao okupatora.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online