Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.04.2014.
05:14
D. N. Petrović - Vesti A

Marko sa Kosova: Izgubio celu porodicu, neće iz svog sela

Centar za socijalni rad u Leposaviću još nije odlučio ko će biti staratelj 12-godišnjem Marku Vučiniću, nesrećnom dečaku iz sela Vuča koji je prošle subote, u saobraćajnoj nesreći blizu Zvečana, izgubio celu porodicu: oca Gojka, majku Dragicu, sestru Mariju i brata Andriju. Još je nejasno i gde će Marko živeti i da li će ostati u porodičnoj kući ili će, silom prilika, morati da se seli.

Ostao bez najmilijih: Marko Vučinić ispred svoje kuće
 

Psiholozi, lekari i socijalni radnici već su obavili razgovor sa Markom i njihov prvi utisak je da je dečak, uprkos teškoj tragediji koja ga je zadesila i šoku koji je preživeo, ostao pribran i hrabar i da je spreman za povratak u školu.


Nakon što je sahranio roditelje, sestru i brata, Marko živi u porodičnoj kući, a pored njega je stalno neko od rođaka, najčešće tetka Gora, deda Bogosav (očev stric), brat od tetke Radenko i drugi koji žive u blizini njegove kuće.

Pošli po lek, otišli u smrt


- Neću nigde da idem, niko me ne može oterati iz kuće, hoću da ostanem ovde, hoću da brinem o našoj kravi, kokoškama, psu i maci... Neću biti sam, staraće se o meni moji rođaci i komšije, pomoći će mi da se školujem i da odrastem, neću da naša kuća

Obećanje direktora

- Posećujemo ga svakodnevno, još je dete i verovatno još nije svestan svega što ga je snašlo, tugu za roditeljima, sestrom i bratom pokušava da nadomesti igrom sa psom, brigom o kravi i kokoškama... Život će ga naterati da od malih nogu postane domaćin, na nama je da mu pomognemo i stalno, dok ne odraste i rane ne zarastu budemo uz njega - obećava Vukoje Vukojević, direktor preduzeća Lola-fot iz Leška u kome je 18 godina radio Markov otac Gojko.

zaraste u korov - kaže još nejaki i teško ranjeni Marko.


On naglašava da ipak nije "sam na svetu" i da, osim rođaka i komšija, ima i puno drugova u petom razredu osnovne škole "Vuk Karadžić" u Sočanici.


- Hoćemo da Marko ostane ovde, borićemo se za njega, pomagaćemo mu, kako bude nama biće i njemu. Očekujemo stipendiju i razumevanje opštine, nadamo se i pomoći od svih dobrih ljudi koji u ovim teškim danima za Marka i za sve nas mogu da pomognu - priča Markov deda Bogosav Vučinić.


On je još na sahrani dao zavet da će on i ostala rodbina brinuti o Marku i da će učiniti sve da njegova kuća jednoga dana ponovo postane puna i radosna.


- Poštovaćemo Markove želje, ali ćemo voditi računa i o tome šta je najbolje za njegovu budućnost, opština će mu obezbediti stipendiju, a kad završi školu i posao, ne smemo i nećemo ga zaboraviti - ističe Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić.

Dijasporo, pomozi!

U Leposaviću se nadaju da će Marku pomoć stići i iz dijaspore, mnogi naši čitaoci već su zvali i raspitivali se: kako mogu da mu pomognu, a neki su mu već nudili smeštaj i besplatno školovanje. Pomoć se može uputiti preko Humanitarnog mosta "Vesti", a kontakt telefoni su: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924. Možete se javiti i na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Takođe, svi koji žele da pomognu mogu to da urade direktno u selu Vuča ili posredstvom firme Lola-fot u Lešku i Centra za socijalni rad u Leposaviću.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 16.04.2014. 08:53
Još je nejaki Marko pod svakom pažnjom rodjaka i komšija,koje poznajem i znam da će mu nesebično pomoći.U svoj ovoj tragediji posebno treba napomenuti nesebičnu pomoć pruženu od strane direktora fabrike LOLA FOT-LEŠAK Vukojevića,koji je bukvalno sve odradio oko sahrane,a znajući ga i slušajući ga na odru poginulih verujem njegovim rečima da će mali Marko imati svu pomoć pomenute fabrike,gde je radio njegov otac Gojko.Ne vidim drugo rešenje no da nejaki Marko odrasta u selu Vuča pored rodjaka,komšija i drugova iz škole,svako drugo rešenje bi ga poremetilo.
Sreda 16.04.2014. 10:45
Jel ima broj konta za ljude iz inostranstva?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online