Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 16.04.2014.
05:41 >> 11:42h
J. L. Petković - Vesti A

Izveštaj sakrio lopove iz vlasti

Dugo očekivani izveštaj Anketnog odbora Skupštine Srbije o sudbini od oko tri milijarde evra iz budžeta (u periodu od 2000. do 2012. godine), potrošenih na Kosovu i Metohiji, očigledno je selektivan.

Mućke s novcem za Kosovo bez posledica po državne funkcionere
 

Iako su u njemu evidentirane razne zloupotrebe, a novom sazivu Skupštine Srbije upućen apel da pozove nadležne organe da ih ispitaju, neke teme koje se odnose na nenamensko trošenje budžetskog novca građana Srbije, nisu ni dotaknute. Tako, ni u jednom trenutku, tokom utvrđivanja činjenica, pred članove odbora (iako odbor na to ima pravo) nisu stali funkcioneri koji su proteklih 12 godina bili u prilici da odobre i kontrolišu sporna sredstva.


U tekstu nema ni reči o zloupotrebi oslobađanja poreza na dodatnu vrednost prilikom uvoza robe na KiM, niti o švercu nafte, iako se pretpostavlja da je u tim "poslovima" zapravo najviše oštećen budžet Srbije.

"Patriote" zgrnule milijarde


Spomenut je EPS, Ski-centar Brezovica, ali nigde ni reči o, na primer, Trepči i Telekomu. Sastavljačima izveštaja "promaklo" je još mnogo toga, tvrde članovi odbora koji su bili uzdržani na glasanju.

Od Elektrokosmeta stan u Beogradu?

U izveštaju Anketni odbor se vrlo oskudno bavio EPS-om, odnosno JP Elektrokosmet gde predlaže detaljnu kontrolu poslovanja. Predloženo je i da se proveri istinitost navoda "da je od iznosa za remont HE Gazivode 2008. godine isplaćenom vlasniku firme iz Beograda Gojku Vrtikapi posredstvom bivšeg direktora Elektrokosmeta Radoja Krečkovića, jednom ministru za Kosovo i Metohiju kupljen stan u Beogradu".

- Izveštaj je selektivan jer se u njemu pominju malverzacije od 10.000 evra, a ona od 600.000 u koju je upleten visoki funkcioner SNS-a Predrag Mikić se ne spominje. To je samo jedna kuća koja ukazuje koliko je propusta bilo. Mislim da je to namerno, čak ni predsednik odbora nije imao odgovor na moje pitanje zašto toga u izveštaju nema, iako su svi članovi odbora dobili taj materijal. Ćuti se o Trepči, o zloupotrebi odredbe o PDV-u nemamo ni ideju za koliko je novca oštećen budžet, niti okolnosti i odgovornosti. Nema reči ni o EPS-u i Telekomu - kaže za "Vesti" Ivan Jovanović, član Anketnog odbora u ime Demokratske stranke.

On ističe i da predsednik odbora Momir Stojanović nikada nije uvažio predloge da se pred odbor pozovu politički funkcioneri.


- Ovako se sve svelo na odgovornost dva direktora doma zdravlja i jednog državnog sekretara. To je smešno. A mnogo bi bilo jasnije da smo imali priliku da pitamo Nebojšu Čovića, Sandu Rašković Ivić, Gorana Bogdanovića, Slobodana Samardžića, Aleksandra Vulina i druge da li su imali saznanja o tome šta se dešavalo, i ako su imali, zašto nisu ništa uradili i ko ih je u tome sprečavao. Mislim da je ovo samo forma bila da se izveštaj "odradi". Da je bilo iskrene želje da se razmatra pravo stanje i pripremi pravi izveštaj mi bismo imali rasprave celu jesen i usvojili bismo kvalitetan izveštaj koji bi bio delo celog odbora, a ne da dva dana pred kraj saziva stare Skupštine dobijemo servirani tekst, za koji predsednik kaže da su radili neki ljudi iz stručne službe - konstatuje Jovanović.

Odbor ne predlaže smanjenje plata

Na inicijativu poslanika SPS-a Dejana Radenkovića, konačni predlog izveštaja je usvojen bez predloga smanjenja primanja zaposlenima u državnim institucijama na sto odsto (sa 150 odsto).

 

 
Dejan Radenković (SPS) : Protiv linearnog smanjenja plata na KiM

- Nisam za to da predlažemo smanjenje plate, već smatram o tome odluku treba da donese Vlada Srbije. Linerano smanjivanje nije pravična mera. Kada smanjujete svima, onda onoga ko ne radi ta mera ne pogađa toliko, ali onome što radi, a možda od toga egzistira cela porodica, to je veliki problem. Nisu iste okolnosti kada profesor živi i radi u Gorždevcu i kod onoga koji dolazi na nedelju dana, kaže Radenković.

 

Kada je reč o ostatku izveštaja, on ocenjuje da je one koji su zloupotrebili budžet potrebno kazniti.

 

- Te pojedince bi trebalo duplo kazniti. Jer osim toga što su ukrali, oni su ugrozili opstanak srpskog naroda na Kosovu i ugrozili srpske nacionalne interese.

Dejan Radenković, poslanik SPS-a, kaže da je takođe bio za to da se na odbor pozovu odgovorni funkcioneri.

- Da pogledamo u oči Nebojšu Čovića, zatim Sandu Rašković Ivić, da nam kaže kako je smenjna, zbog čega, kako je Slobodan Samardžić vodio ministarstvo, da li je znao kakvi se nalozi puštaju iz ministartva... Jer nemoguće da se nije znalo. Kada šetate uzduž i popreko KiM, sednetne u bilo čije dvorište ili bilo koju kafanu, onda možete sve da čujete. I nema tu tajni. Samo se postavlja pitanje zašto godinama unazad nadležni organi nikada nisu preduzeli neke radnje, pita Radenković.
 

Duvanje u tikvu

Jovanović kaže da pitanje političke odgovornosti za uočene zloupotrebe može da dođe na dnevni red kada se o izveštaju bude raspravljalo u Parlamentu.
- Ali, tu se postavljaju mnoga pitanja. Razumem vlast zašto izbegava. Ne možeš deset godina da duvaš u tikvu koja ti omogućava da praviš nemire kada ti odgovara, a onda kada treba da rešavaš, ne možeš, jer si mnogo upleten u to - uočava Jovanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.04.2014. 05:50
Lopovi u Srbiji uvek pokrivaju ledja , jedan drugome .
Sreda 16.04.2014. 08:19
Ma bilo je i te kako nenamenskog trošenja novca iz budžeta, lično sam slušao jednog od ranijih predsednika jedne od opština na Kosovu,koji mi kaže da mi je NEPISMENI Bogdanović, samo za jedan projekat, nudio da podele po nekih 50hiljada evra, samo da bi radove izvodio njegov štićenik.A kolko je toga bilo?Pokazaće vreme a mi na Kosovu znamo da su ŽUTAĆI tj DS-a i iz DSS-e opljčkali te gradjane,kolko se novca slilo,svako selo bi imalo makar asvaltne puteve kompletno,a ne po nekih kako gde po 200.300.500,retko 1000.metara,a tamo gde su njihovi miljenici radjen je asvalt do kraja sela ili ulice,retko gde sa ivičnjacima samo 2,5 do 3metra širine.Mnogo je još kradja na drugim projektima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online